jom gamble...

RM15 jadi RM 10000, jom gamble...

http://www.bizceria.com/?id=peez

kuasa² dan cuti raya haji

kuasa tuhan

ada satu pasangan yang baru kahwin.. diaorg tinggal dengan mak lelaki ni.. org kaya.. dipendekkan cerita.. sbb duduk dgn keluarga lelaki ni.. perempuan ni mcm dah terikat sngt dgn family lelaki ni.. dia jarang balik kampung jumpa bapak dia.. balik pun raya je kut.. itupun 2nd or third day hari raya.. diaorg ni buat rumah pun kat tanah depan rumah mak lelaki ni tadi.. kira duduk dekat²la.. yg lelaki ni memang susahla nak bawak bini dia ni balik jumpa bapak dia.. kira perempuan ni dah jadi family lelaki tu sepenuhnya sesangatla...

sekali bila dah tua, anak lelaki diaorg pun kahwin.. kawin dgn anak bongsu org ni.. anak lelaki dia ni tinggal dgn mak bapak bini dia.. and mak bapak bini dia suggest diaorg buat rumah dekat atas tanah depan rumah dia.. and anak dia ni plak mcm terikat dgn family bini dia.. raya pun dua² raya kat rumah perempuan tu.. and ada cerita lagi.. diaorg baru dpt anak.. bapak lelaki ni tadi assumela yg anak dia akan balik malam raya.. a day before hari raya tu bapak lelaki ni tadi buatkan buaian cantik² utk cucu dia ni.. kira bolehla nnt cucu dia tidur dlm buaian tu.. dia buat malam², lepas balik kerja.. berharap sngt anak dia ni balik.. bawak cucu.. tngk² anak dia tak balik pun.. so dia sedih and kecik hati..

and dlm kepala hotak aku, teringat.. dulu dia buat bini dia mcm tu.. lupakan bapak bini dia.. skrg anak dia plak mcm tu.. lupakan dia!!!
_____________________

kan aku ni bersungguh² kononnya nak sambung belajar.. tapi aku rasa tuhan mmg tak bagi aku sambung belajar lagi rasanya.. hari tu aku dah sediakan dokumen²nya.. sekali banyak sngt halangan.. sampaikan nak certified true copykan aku punya sijil² pun ada masalah.. tak tercertifiedkan pun lagi.. nak gi pejabat pos beli wang pos pun tak dpt.. sbb ramai gila.. adala dlm 50 org ++.. so aku give up.. aku rasa mmg aku tak digalakkan aku belajar lagi.. mcm aku kawin dulu senang.. ada je cara.. so masa tu aku rasa aku di bless utk kawin...

kuasa internet

ingat pasal email colgate haram yg diforward²kan kat kita dulu? skrg colgate terpaksa buat iklan yg produk diaorg halal.. aku rasa iklan tu appear lima saat? tau iklan lima saat kat tv berapa ringgit? aku tak tau hahahah.. tapi aku tau mahal....
_____________
org boleh kutuk² and keji orang lain secara direct tanpa rasa takut sbb bukan face to face.. faham ke?

kuasa nafsu

kan skrg sale.. aku kesiankan anak aku takde baju cantik² nak pakai jalan², balik kampung etc.. hari tu aku pergila ke sogo.. aku jealous sebenarnya tngk fotopages org² yg tunjukkan betapa smartnya pakaian anak² diaorg.. lagipun aku mana ada beli sngt baju anak² aku, semua mak mentua aku belikan.. aku tau, dia kesian tngk aku susah.. dia tak bantu aku directly.. beli baju² anak aku tu caranyala.. so dgn berbekalkan sedikit duit, aku habiskan 300++ utk baju² anak aku hahahaha.. maybela pada korang murah tapi pada aku banyak tu hahahaha.. dapatla 4-5 pasang baju yg cantik dan bergaya sedikit..

kuasa hari raya korban

banyak makan daging.. sampai aku rasa gigi aku ni lenguh.. ke rahang lenguh? hahahhaha...

kuasa jiran²

adala makcik ni sebelah rumah aku kat kampung, anak dia bertunang.. dia tak bagi tau sesiapa pun.. kira kat kampung ni benda² mcm tu kena bgtau semua orang.. mcm aku hari tu siap buat kenduri.. and selalunya kalau bertunang ni adala jiran² yg akan ikut sekali pergi meminang, tapi makcik ni tak ajak or bgtau pun sesiapa except makcik sebelah rumah lagi satu sbb diaorg bersedara.. sekali semua jiran berkumpul kat kenduri korban satu makcik ni.. habisla cerita anak dia bertunang.. makcik yg bersedara tu bercerita.. kenapa dia tak attend kenduri korban. hehehe.. sekali petang tu tetiba makcik tu dtg rumah aku bawak kuih² bertunang dtg rumah aku, ckp sorry kat mak aku sbb tak ajak or bgtau.. dia blame husband dia, kutuk² husband dia cakap husband dia yg tak bagi bagitau.. pada aku lepakla.. small matter je tu.. tak payahla sampai nak buat dosa.. dia malu ke dia tak buat kenduri anak dia nak bertunang so tak bgtau org terus.. bila dia balik mak aku cakap.. dia tak sedap hatila tu sbb mak aku tau anak dia bertunang dr orang lain.. mak aku cakap dia dah duduk situ dah lama so faham sngt.. dia tau makcik tu yg taknak bgtau bukan husband dia... whatever.. bg aku benda kecik je hal bertunang² ni.. org kampung je yg suka besar²kan...

_____________________________________________________
wah best gila cuti raya.. pada akula, pada bini aku, aku tak taula.. hahaha sbb aku extend satu hari duduk kampung.. dr hari khamis sampai ahad.. okla tu.. bukan selalu balik besout tu.. balik keramat selalu.. alhamdulillah.. umar sihat.. aku rasa cuaca dan udara kat kampung tu banyak membantu...

hari sabtu tu aku nak beli racun utk pokok sawit.. hah ni cakap pasal kuasa harga sawit mahal plak.. aku ckpla aku nak beli racun tu.. dia cakap harga 270.. aku tanya balik.. eh bukan dulu ni dalam 175 ke harganya.. org tu cakap.. haah.. mula² 170, lepas tu naik 180.. skrg 270.. gila ke apa.. aku call bapak aku tanya nak beli ke tidak.. dia cakap cancel and mulala berceramah.. "itu le kome.. ingat aku ni senang rege sawit tinggi.. rege racunnye? bajenye? kome tak kire".. and bapak aku tanya jgk aku nak ke jadi peneroka felda.. sbb FELDA ada offer utk anak² peneroka.. kira kalau aku apply boleh dpt.. hahaahah.. takpela... kalau boleh upah org aku ambik.. tapi bapak aku ckp, aku kena duduk situ.. kerjakan sendiri.. takpela...

pergi belikan beg sekolah adik aku.. mmg lancaula slim river tu.. semua jual brand K&N.. "hah mali², ini semua beg manyak cantik punya. brand K&N" korang tau tak K&N tu brand rempit?? ingat aku nak ke org tngk adik aku tu mcm minah rempit?? hampeh.. jualla adidas ke umbro ke.. acceptable la sikit.. terus pergi pekan sungkai.. at least ada brand yg bukan rempit..

balik hari ahad.. and memikirkan nak kerja balik hari rabu sngt menyesakkan kepala hotak.. memikirkan nak berpisah dgn anak kena hantar dia gi nursery menyedihkan hati.. hmmm..... apa²hal pun hari ni aku dah bekerja.. eh takdela bekerja sbb aku tulis blog panjang berjela ni.. and dah hantar anak aku ke nursery pagi tadi.. and suka jgk sbb dia dah pandai melambai² bila aku cakap bye.. bezanya.. kalau kat rumah,
bila mak dia nak bawak dia naik atas tukar nappies, dia lambai dgn senyum dan ketawa.., tadi dia mcm lambai tak lambai sambil cebik²...

eh malam ni ada bola.. bestnya.. eh dah nak pukul 12 dah.. jap lagi nak keluar lunch.. habis separuh hari aku dgn melepak tak buat kerja... mcmana nak buat kerja.. aku homesick.. teringat kampung..

menjadi bapa.....

"Teething can be very painful for babies as you can imagine, when we as adults get pains in our mouths everyone knows about it as it can be unbearable, so a babies first teeth protruding could be a painful experience for them."

and aku marah² anak aku sbb nangis kuat² malam²... adeh... insaf aku baca ayat yang aku bold tu.. rasa nak balik and peluk anak aku mintak maaf.. lagi satu aku fikir, aku marah dia masa dia sakit.. nnt dah tua nnt, aku sakit, dia marah aku plak mcmana tu... hehehehe...

mcmana nak meyelamatkan dunia?

aku ingat lagi dulu masa kecik².. mmg ada musim hujan, tapi waktu petang je.. kira mcm pukul 4-5 tu start hujan dalam dua tiga jam.. bukan mcm skrg.. sepanjang hari hujan.. dulu musim hujan ni, musim rezeki aku dgn bapak aku.. kitaorg tahan bubu.. (bapak aku je la yg menahan bubu tu.. aku tngk dr tepi je sbb masa tu aku kecik lagi) memang banyak ikan yang kitaorg dapat masa musim hujan..

skrg ni hujan almost 24 jam.. semua jadi lembap, baju for sure la tak kering.. satu family sakit.. banjir sana sini.. and aku ingat lagi dlm dua minggu lepas before hujan ni start balik, ada tiga hari cuaca yang tersangat panasnya.. mmg panas gila.. apa tah lagi kat area semenyih and rumah aku tu.. kawasan yang takde pokok²... cuaca panas ya amat.. tetiba skrg hujan gegila...

nnt zaman anak aku dah baya aku nnt mcmana pulak agaknya.. mesti lagi teruk.. ada tak benda yang aku boleh buat nak kembalikan zaman mcm aku kecik dulu? musim hujan mcm dulu.. musim panas mcm dulu... mmg ada musim, tapi berpada² takdela extreme sngt mcm skrg.. hujan² ni sure org nak tangkap ikan pun susah.. mcmana aku nak makan ikan terubuk goreng weekend ni.. sure diaorg tak jual.. hah hujan baru je turun lagi..
_______________________
masa kira duit claim tadi tetiba teringat satu kejadian kat sekolah aku dulu.. dulu aku sekolah semua lelaki, so bila nampak perempuan jadi jakun.. ada sekali tu kat sekolah, dlm kelas, tetiba ada 2 org budak perempuan jalan kat luar pagar.. since kitaorg tingkat atas, so bolehla nampak area luar.. elok je sedar ada budak perempuan ni.. (mmg setahun sekali je kut ada perempuan lalu situ).. habis semua org bersorak.. ada yang keluarkan kepala ikut tingkap mcm orang gila.. mmg jakun.. mcm sakai.. tapi aku cool je la sbb aku banyak awek kat sekolah² kat pekan tu.. tetiba cikgu masuk.. habis semua org kena berdiri atas kerusi.. since aku tak heran sngt psl benda tu.. aku kirala duit aku tinggal berapa nak survive.. tetiba cikgu tu marah aku plak kira duit.. lancaula.. mcmla dia bagus sngt.. cikgu ni selalu bagi alasan taknak mengajar.. cermin mata pecahla apala.. org mesin rumput kat luar kelas pun dia taknak mengajar sbb bising katanya.. ni la sbb bebudak hancur SPM.. ada lagi sorang cikgu ni before exam bagitau soalan awal² and ada cikgu ni ajak kitaorg tngk porn sama² dalam bilik komputer.. and vcd porn tu ada budak PJ ni supply.. mcmanala nak elok... ooh and ramai org tak report benda² ni sbb nak cover kawan² yang terlibat.. begitula ceritanya...

ooh ye balik pada cerita budak perempuan tadi.. kawan aku yg duduk kelas bawah ckp tahap kebisingan bebudak kelas aku bersorak etc kacau perempuan² tu tadi sama dgn tahap kebisingan hari sukan sekolah.. padahal bukan satu sekolah pun yg menjerit jadi sakai.. satu kelas je.. mmg jakun!

saya demam... :-(

Setelah berumur 7 bulan, 2 minggu and 2 hari saya demamla pulak.. Campur dgn kahak yg sngt banyak sampai suara saya mcm suara iti serati.. ayah saya ingat dulu saya ni bakal jadi superman sbb tak pernah sakit, rupa²nya sakit jgk akhirnya.. tidur saya (and tidur ayah and mama) tak lena la jadinya... saya tak suka makan ubat, habis semuanya diluahkan.. ayah saya cakap saya ikut perangai mama bab makan ubat ni.. bab jarang sakit tapi sekali sakit terus teruk itu ayah saya cakap ikut ayahla...

Dah dua hari mama saya cuti jaga saya.. ayah saya cakap dia tak kisah kalau sakit saya ni ditransferkan kat dia... tadi tengok ayah saya dah batuk² dah... okla, doakanla saya sembuh esok, or doakanla nenek saya datang malam ni, biar dia je jaga saya sampai saya sembuh sepenuhnya.. sbb sifat superman saya sebelum ni ada sbb saya duduk rumah nenek.. elok cukup sebulan masuk nursery terus sakit..
____________________________
******** **** **** ******** ****?

mustahil.. tak mungkin.. sangat impossible... mana boleh.........

cool

Dua tiga minggu lepas...

"Manchester menang 4-0 ye malam tadi?"

Cuba teka sapa tanya aku soalan tu?

Mak Mentua aku...

Cool tak dia?

sedih and happy

umar dah pandai duduk sendiri bila dia berdiri.. drpd berdiri slow² bengkokkan badan and duduk..

happy - tngk dia dah pandai.. and tak payah risau yang dia akan jatuh berdebuk sambil bergolek and menangis sampai hilang suara...

sedih - dia dah tak perlukan aku... dia dah tak perlukan aku untuk jaga dia masa dia berdiri.. dia dah besar sangat gayanya...
___________________
tngk Haziq anak Najib yg dah tinggi separuh mak dia Sabtu lepas menunjukkan masa memang cepat gila berlalu..

bersamamu...

aku tak pernah tengok rancangan Bersamamu kat TV3 sbb aku tau aku takut tak sampai hati.. nnt meleleh air mata.. tapi malam tadi aku gagahkan jgkla... hah memangla sedih.. lepas tu diaorg tunjuk ni ada ADUN kat sana datang.. masa interview dia cakap... "Saya tak tau ada lagi orang yg mcm ni sedangkan Selangor dah mencapai tahap negeri maju".. Lepas tu serentak aku dengan wife aku cakap.. "Dah kau tak buat kerja betul², mana kau nak tau"... tau menghabiskan duit untuk anak beranak je.. (eh ni aku mcm dah fitnah plak ni.. heheh) tak kisahla.. ha lepas tu datangla orang SYABAS, org TNB terus pasang air api esok harinya.. happyla aku tngk orang tu.. tetiba ADUN ni tadi bagi RM15000 suruh repair rumah.. Actually mmg ada peruntukan RM20000 sebelum ni dari siapa ntah nak betulkan rumah dia.. tapi mamat ni tak ambik sbb adik beradik gaduh nak duit tu jgk.. tengok!!! manusia.. adik beradik papa kedana pun nak berebut jgk lagi.. mmg anjing!
____________________

"Maintaining the toll on the four expressways will cost the Government about RM242mil."

Eh anjing.. 242million ke, billion ke, trillion ke.. aku tak peduli.. kau nak sngt memerintah.. tolongla rakyat.. tak payah nak mention² dalam paper, dalam radio semua berapa kau kena tanggung.. *#$%^&# $+* @#&!!!!

sorryla...

aku baru tengok cerita lucky number slevin.. aku suka gila... dulu aku tngk cerita wicker park aku suka gila jgk.. kira dua² cerita ni memang favourite la.. kebetulan pulak pelakonnya sama.. Josh Harnet.. Skrg aku ada motivasi nak menguruskan badan nak kurus mcm mamat ni.. and memandangkan rambut aku belum dipotong, baik aku simpan 4-5 bulan lagi and trim jadi mamat ni jgk.. ye aku dah jadi gila.. sifat and cara aku tak payah ikut sngt sbb aku mmg dah semulajadi cool mcm mamat ni...

bekal

hari tu aku beli bihun campur ayam masak merah besar dua ibu jari tangan.. harganya RM2.50.. tak ke melampau tu.. so baik wife aku belikan biskut satu tin yang harga 13 ringgit and aku boleh makan biskut tu selama dua minggu berturut² or beli roti gardenia and makan dlm seminggu.. jem², butter etc sebulan lebih pun tahan.. jimat sikit...

lunch pun aku bawak bekal skrg ni.. sedap dan puas.. tak payah nak keluar sejauh 8km.. air pun free kat office ni.. jimat duit minyak dan duit air..

bolehla pakai civic type-r lepas ni......

kadang² sikap malas aku ni boleh menjimatkan sikit hehehe...
___________________________
cakap pasal bekal.. aku teringat pulak benda yg paling best utk dimakan masa tengah lapar..

1) Pizza.. - dulu aku ada buat freelance kat satu company ni.. duduk dr tengahari tak makan.. tetiba org office tu belikan pizza.. mmg nikmat tak terhingga...

2) Maggie Kari - Rendam dgn air saje.. air tu sikit pun takpe.. biar masin dia kuat sikit.. makan masa bebetul lapar..

3) Telur mata, sardin, ikan bilis goreng + bawang yg digoreng... - Bila tngh lapar tak ingat and nak cepat makan nasi berlauk.. inila benda yg aku mintak wife aku masakkan.. ada plak cili api buat ulam.. pehhhhh......
_____________________________
kepada orang yg tak tau pasal CKO and nak tau apa yg istimewanya CKO tu ni aku ceritakan..

1) CKO ni Dato.. adalah office tu dipanggil office CKO
2) Yg manage office ni anak CKO yg dipanggil COO dan menantu dia
3) Semua staff CKO ni muda²
4) Kat CKO ni kalau kau hebat, kau boleh jadi Head Of Unit pada usia 23 tahun
5) Selama aku kerja tak sampai setahun adala dua tiga kali COO ni buat Domestic Inquiry.. dia record percakapan saksi etc.. mcm cerita polis CSI tu.. ke hebat lagi.. dia jgk pernah suruh kitaorg buat undian nak buang ke tidak sorang minah ni.. undi mcm election tu..
6) Semua kerja yg diplan oleh COO ni biasanya akan terbehenti setengah jalan lepas tu sambung kerja lain
7) Kalau COO cakap esok akan pergi Johor aku tak boleh nak bgtau family aku lagi sbb mungkin tak jadi pergi Johor esoknya.. bila dah naik van nak gi sana baru boleh bgtau
8) COO ikut cakap bini rasanya
9) Ohh.. semua panggil COO "Boss"! 2nd company aku, aku panggil CEO tu Encik Azman.. company skrg Vice President pun aku panggil nama je
10) Ohh ye.. wife CKO pun kerja situ.. adik beradik wife COO pun kerja situ.. hahahahaha

pengakhirannya.. office CKO ni dibubarkan sbb dia banyak habiskan duit company beli barang² video and takde hasil pun.. bayangkan university tapi dia buat drama.. ramai kawan-kawan yg diberhentikan kerja... notis 24 jam.. tapi semua masih contact each other.. thanks to yahoo messenger.. and kat office CKO ni dulu tak boleh guna YM ni heheheh...

swweeetttttt..............

akhirnya aku jumpa jgk orang perak yang minat bola.. so malam tadi pergila ke stadium mbpj kat kelana jaya tu..

sampai² je.. park kereta nampak ada mamat indian ni pakai jersi Perak.. aku pun pakai jgk.. senyum sesama sendiri.. masuk stadium je mmg orang Perak je la semuanya.. beli burger and air naik atas sekali.. aku pun tak tau daging burger tu diaorg masak ke tidak.. tapi itula nikmat tngk bola kat stadium..

first half Perak control game.. tapi takde scorela.. keeper Perak tu aku rasa elok dia bawak komik ke apa ke.. takde buat apa pun.. masa first five minutes je ada kut myteam try.. plus diaorg score gol tapi offside.. nak tercabut jantung aku.. takde apa yg menarik sngt sbb padang basah.. adala dua tiga kali gerakan membahaya Perak tapi takde gol.. halftime masuk toilet.. hah.. nak kencing pun beratur panjang...

2nd half si myteam ni main bagus plak.. semuanya laju.. kalau diaorg menangla lepas ni mmg sbb player² diaorg ni laju.. and hebat jgk.. defender semua tertinggal.. risau gila aku.. myteam banyak kontrol.. ada player ni berlakon injured.. yg bebudak angkat player injured tu bawak ke area kitaorg.. hah apa lagi.. kena baling dgn botol air.. bebudak tu pun nyaris kena.. (ni aku tak berkenanla perangai sakai mcm ni)... ada jugak dua tiga kad kuning... ada sekali tu.. keeper Perak ni kena siku.. dah terbaring.. tapi refree tak stop game.. budak myteam ni sepak dah tepat kat pintu gol.. nasib baik ada ahmad shahrul.. dia clear betul² on the line.. fuhhhh....

masa minit 86.. aku pun dah lupa mcmana bola dpt kat wirat nom tu.. tetiba dia bagi cross.. and yg terkejutnya ahmad shahrul yg duduk kat atas sbb khalid ni dah tertinggal.. dia lompat, tanduk, score................ aku takde kontrol².. mengenangkan aku datang dari jauh.. aku celebrate gegila.. ada seorang budak ni siap menari lagi selama dua minit pegang bendera Perak.. lawak betul.. semua orang la melompat.. dan kedengaranla lagu.. "ipoh mali talak sombong"..

lepas tu myteam control game.. masa ni aku dah risau gila dah.. tetiba player Perak clear bola.. dpt kat Ahmad Shahrul.. (man of the match pada aku) one two dengan Khalid.. mmg cun gila yg ni.. Ahmad Shahrul sepak ke depan pintu gol.. defender dia clear.. masa ni aku dah 50% yakin Perak boleh menang.. sbb Perak dpt corner.. tapi seperti biasa corner² ni tak bawak faedah pun malam tadi.. bola dpt kat myteam.. laju gila bawak.. ada sorang player perak kejar.. tetiba ntah mcmana player perak ni terjatuh referee salahkanla budak tu.. terus la player aku ni berlakon.. hah kalau dah berlakon pada minit 90++ aku yakinla Perak menang...

wisel penamat ditiupkan.. semua orang bersorak.. syok gila masa ni.. dah reda.. player Perak datang kat kitaorg tepuk tangan cakap terima kasih.. kitaorg semua pun tepuk tangan balik.... mmg hebat tak terkira perasaannya masa tu.. balik rumah.. walaupun jauh.. aku puas... aku rasa keputusan 1-0 dah gol tu discore pada minit ke 86 bertepatan sngt dgn kehendak aku..

apa²hal pun terima kasih intan sbb kahwin dgn orang Perak.. sbb aku mmg takde orang nak diajak.. kalau ajak tu cakap taknak pergi takpe.. ni siap kutuk lagi liga Malaysia.. ahahahahah...

would you rather...

bukak gate rumah korang sendiri bila sampai rumah dari office; or tekan hon kereta suruh maid korang bukak and kena tunggu dalam masa 3 minit and tekan hon tu jgk sambil² menunggu maid tu keluar rumah and bukakkan gate tu untuk korang (and menyakitkan hati jiran jgk sbb bising)?

aku kadang² susah nak faham perangai manusia...

tahniah..

saya ingin mengucapkan tahniah kepada adik saya Nuradilla Binti Mat Wazip kerana mendapat 5A dalam UPSR dia.. Walaupun duduk rumah sorang² takde adik beradik membantu.. anda berjaya jgk.. (walaupun baru upsr je heheheeh) dan 6 org je dr kampung tu yg dapat 5A.. Sbb Harian Metro takde cover cerita adik saya dpt 5A.. diaorg cover org² pekan saje.. saya tulisla kat sini.. Syabas!

dilema...

aku ada peluang untuk dapatkan degree selama setahun setengah je.. kat college aku baru offer degree.. before this diploma je.. kira kalau aku pergi sana aku boleh skip banyak subject.. masalahnya skrg dia kelas malam kat tngh KL tu.. kelas dia start pukul 6.30pm and habis pukul 10.30.. pasal financial boleh ambik ptptn or aku keluarkan duit EPF bulan² utk rumah tu tapi aku guna duit tu untuk study.. or baik aku ambik dua² kan? selama ni pun aku selalu rasa low sbb takde degree.. ni je la peluang aku kan? mcmana ye? nak ke taknak? ke kalau susah sngt aku ambik dua subject je satu semester so that takdela hari² kena ke KL nun.. entahla.. boleh ke ha?? aduihhhhhh.. cuti birthday sultan ni aku try la pergi sana tgnk.. lagipun mcm best plak.. subject² yg susah mcm 3D tu aku tak payah ambik kut.. dahla aku dapat A dulu subject tu.. ke nak tinggal keramat balik nak jayakan cita² aku ni?? hmmm... entahla..
__________________________
aku faham.. hari raya ramai org nak bersedakah.. nak buat open house.. bagus.. tapi kat company wife aku ni.. student² dia nak belanja anak yatim.. diaorg takde duit. so mintak duit kat staff.. ye niat diaorg baik tapi kalau takde duit tu buatla cara takde duit.. kan?? pelik aku manusia ni..

kenapa aku ketawa terbahak² ye tngk gambar² ni?

wahahahaahaha.. malam tadi aku cari gambar² dlm pc yg nak di print.. sekali terjumpa gambar² ni.. aku ada lagila gambar² zaman CKO dulu... gambar dlm office.. gambar masa dinner yg aku menang tu.. gambar korang melawat pusat sains.. kalau nak cakapla... sambil ketawa rindu jgk CKO.

hati rasa nak pecah....

"pok amai² lalang kupu²,
tepuk umar pandai nnt malam upah shushu,
shusu lemak manis shanthan kelapa muda,
umar jangan nangis mama ngan ayah nak gi terja..."
__________________________________
yg best...

- last jumaat first time umar tak nangis bila nampak aku masa aku tiba kat nursery dia.. just tegur²... selalu nangis nak cepat² gi kat aku..
- pagi tadi pun dia tak nangis masa hantar.. hope dia dah ok...

yg tak best...

- hati rasa nak pecah rindu anak lepas dua hari cuti...

yg lawak....

- aku skrg guna phone nokia lama.. kat phone ni boleh tngk celcom tngh guna pencawang mana.. kat area rumah aku dia selalu tunjuk.. Bangi Lama and Batang Benar.. on d way dlm kereta nak ke rumah aku dia tulis Teras Jernang.. mak aihhh... lagi ulu nama dia dari nama Besout.. hahahahaha.. lawak betul.. apa yg benar sngt batangnya tu??
_______________________
benih² sayur project hidroponik aku sudah bercambah... tunggu.......... (project ke pun??)

kereta, magnifying glass dan sentimental value...

siapa yang tengok man u lawan arsenal hari tu sure perasan iklan kereta Mercedes ni.. kira org tu bawak mcm smooth gila la kereta tu.. masa ambik selekoh kereta tu tukar jadi air.. konon selancar tu.. masa elak kayu, dia break and mencilok dia jadi mcm sekumpulan ikan.. kira smooth gila la nak buat benda2 tu.. aku tak tau kenapa.. masa aku tngk iklan tu aku ketawa besar sbb aku membayangkan kereta aku tu.. masa nak ambik selekoh agak²nya kereta aku ibarat apa.. ibarat basikal tayar pancit kut.. masa nak stop ibarat basikal brek dah haus kut.. kesian aku... tak taula bila boleh guna kereta² yg best ni...
___________________________
ahad hari tu gi open house rumah abang aku kat klang.. tngh sembang² anak buah aku yg darjah 3 tanya ayah dia, nampak ke magnifying glass? ayah dia tanya nak buat apa.. dia jawab nak bakar daun.. ayah dia jawab.. la buat apa guna magnifying glass... gunala lighter.. hahahaha.. aku bet semua orang pernah terlibat dalam benda ni.. nak bakar benda guna magnifying glass masa kecik.. masa umur² anak buah aku ni.. kan?
____________________________
wife aku tanya tak nak ke beli jam baru sbb jam skrg dah tak water resistant dah.. dah tak boleh bawak ke bilik airla kiranya.. kalau kena air, kena ganti bateri.. fikir² balik best jgk jam baru tapi mengenangkan jam tu dia hadiahkan masa birthday aku dulu².. aku rasa baik aku guna jam tu sampai hancur..

adik aku yg darjah 6 tu hari tu pergi pangkor... dia belikan aku souvenierla yg made in china bukan made in pangkor and aku rasa harga dia adala dalam 4-5 ringgit kut.. aku dah letakla kat side table rumah aku tu.. aku rasa kalau ada budak kecik mesti dia ambik, main-main and benda tu akan pecah.. mengenangkan yg benda tu akan pecah aku rasa aku mcm akan marah kalau benda tu rosak.. mmg benda tu murah and cikai.. tapi nilai sentimentalnya sangat tinggi bagi aku...

stop merapu..

tu la...

tula dulu kau taknak belajar betul².. or masuk form 6 at least lepas SPM kau tu hancur.. boleh masuk university.. ikut kawan-kawan, ikut hati... skrg kan dah susah.. bodoh betul!
We watch the season
Pull up it’s own stakes
And catch the last weekend
Of the last week
Before the gold and the glimmer have been replaced
Another sun soaked season fades away

You have stolen my heart
You have stolen my heart

Invitation only
Grand Farewells
Crash the best one
Of the best ones
Clear liquor and cloudy eyed
Too early to say goodnight

You have stolen my heart
You have stolen my heart

And from the ball room floor
We are in celebration
One good stretch before our hibernation
Our dreams assured and we all
Will sleep well
Sleep Well

Sleep Well
Sleep Well
Sleep Well

you have stolen
you have stolen
you have stolen my heart

Watch you spin around
In your highest heels
You are the best one
Of the best ones
We
All
Look
Like
We
Feel

you have stolen my
you have stolen my
you have stolen my heart

kembali...

wah.. setelah 6 bulan.. akhirnya kembali ke rumah sendiri.. pepagi relax gila.. bangun pukul 645.. sembahyang dulu.. lepak2 baru mandi.. nasib baik tak subscribe newspaper.. kalau tak mmg mcm boss.. pukul 8 hantar anak.. pukul 8.20 baru gi kerja.. petang sampai rumah pukul 6 petang.. jauh bezanya.. takde jem.. takde tol.. nangis lagi si umar tu tapi aku yakin semuanya ok sbb kat nursery tu dia seorang je baby.. yg lain dah setahun lebih dah.. org tu siap cakap dia boleh bagi perhatian kat anak aku lebih sikit.. plus bebudak lain tu pun boleh tngk2kan dia sbb dia adik kat situ.. amin...

hmm semalam gi tngk basikal kat semenyih ni.. adala mountain bike ada brand dlm 3-4 ratus.. yg aku tngk kat net semua beribu.. since aku nak bawak keliling rumah je tak payahla beribu.. bukan aku nak ganas² pun.. plus mana ada duit..

kalau korang bangga dgn shopping complex kat KL tu.. aku plak berbangga dgn tempat² ni, yg dekat dgn rumah aku.. ye la.. aku dah duduk ulu kan.. so aku terpaksala enjoy apa yg aku ada..

1) The Store Semenyih - Bolehla beli kopi ke coklat ke kat sini.. dulu dia ni Fajar.. hari tu aku saje je naik tingkat atas dia.. ada 70% less comforter set dia.. aku harap discount tu sepanjang tahun sbb tak ramai kut org shopping kat sini hahahah.. dekat depan The Store ni pun ada kedai jual permainan.. aku berkenan remote control car kat situ.. murah.. hari tu aku beli walker anak aku pun 29 ringgit murah dari beli online.. ni yg best beli barang kat pekan koboi ni...

2) Warta Bangi - Unik.. Kat sini boleh beli software game haram.. software application pun ada.. asam, gula² murah pun ada.. dia jual dlm container tu lepas tu boleh pilih.. seringgit 30 biji mcm tu.. segala mcm jamu and ubat pun ada.. jam imitation pun ada.. and the best part.. roti canai and kari kambing kat satu restoran dlm ni.. sedap gila.. pepagi sabtu aku pergila sini jap beli roti canai ni.. hehehehe...

3) Giant Nilai - The bestla so far.. Susahla pasaraya nak puaskan hati aku selain Carrefour Alamanda tu.. Aku try pergi Tesco Ampang masa duduk Keramat hari tu.. aku tak berkenan, Giant Setiawangsa.. Carrefour Wangsa Maju.. pun tak berkenan.. Aku cakap tak sama dgn Carrefour Alamanda.. tapi Giant Nilai dpt memuaskan hati aku.. dgn setting dia.. dgn kedai² yg ada dalam dia.. bakery dia.. sungguh memuaskan hati.. tak payah dah gi Putrajaya...

4) Kedai-kedai runcit kat rumah aku - Sini je la tempat aku nak beli lauk pauk selain pasar malam dua kali seminggu tu.. okla..

Kira okla mcm ni.. lepas ni hidup aku kembali tenang dan relax.. jauh dari jalan² sesak.. biarpun hulu.. aku gembira dan tidak tertekan..

pressure

aku ni kalau takde kerja selalula aku membaca blog org lain.. lately ni banyak cerita org mati muda.. heart attackla apala.. strokela.. jumaat hari tu kawan aku cerita jiran dia mati masa tngh main futsal.. gila... so pressure, aku pun ingin mencari inisiatif untuk menyihatkan badan dan menguruskan badan.. aku gi klinik bulan lepas.. tngk ada satu produk ni utk buang toksin dlm badan.. sabtu hari tu aku pun belila.. mahalla jgk.. tapi sbb nak sihat kononnya aku pun belila.. ha sampai hari ni aku cirit birit.. toksin nya tak hilang2 lagi.. aku rasa dah lebih 30 kali aku masuk keluar toilet.. lembik aku.. nak makan pun takde selera.. semalam aku demam.. hampeh.. mmg elokla sbb habis toksin keluar.. tapi aku tak laratla....

memandangkan esok umar start masuk nursery and aku akan tinggal di rumah sendiri balik.. aku nak beli basikal.. petang aku nak bawak basikal ni.. biar toksin tu keluar dlm form peluh bukan cecair lain.. kalau dpt basikal mcm gambar atas tu menarik jgk.. mmg kalau aku duduk rumah ni aku akan sampai pukul 6 petang.. so adala dlm sejam nak bersenam.. dpt setengah jam pun ok jgk.. dulu berat aku 87 kilo.. selepas umar datang dalam hidup aku, aku dah turun ke 80 kilo, selepas buang toksin semalam.. aku dah 78 kilo.. hopefully bila dah berbasikal ni aku dapat turun ke 70 kilo.. actually 75 kilo dah cun dah.. tapi kalau dapat 70 kilo bini aku terpaksala menjaga dan menyayangi aku lebih lagi sbb takut student2 uni ni jatuh cinta dgn aku especially natalie tu heheheeh....

oh ye bolehla main futsal dgn jiran2 balik... aku pun dah start makan oat.. nak buang kolestrol kononnya.. and last sekali aku berharap aku dapat berhenti merokok.. supaya aku sihat, happy dan tak stress bila dngr orang mati muda sbb tak sihat.. kalau sembang psl pressure pun, bukanla pressure sbb aku gemuk and tak sihat.. tapi pasal pressure tayar basikal aku ok ke tidak.. amin...

doakan saya..

asslamualaikum.. start next month saya akan dihantar ke nursery oleh ayah and mama saya..

doakanla saya survive dan tak nangis² bila kat nursery nanti.. ye la kan.. selama saya hidup ni saya tinggal dgn nenek saya je kat keramat.. tetiba nak masuk nursery ni sedihla jgk saya..

kalau kat keramat tu saya ni mmg ditatang mcm minyak yg penuh.. semua org sayang saya.. uncle and auntie saya pun ramai.. diaorg la tempat saya dapatkan kasih sayang bila ayah dgn mama saya gi kerja..

saya harap org nursery tu pun sayang saya jgk and jaga saya bebaik..

satu je yg bestnya.. kiranya kalau masuk nursery ni saya akan duduk rumah saya full timela.. takdela weekend je saya dgn parents saya balik rumah sendiri.. kesian jgk ayah dgn mama saya kena travel jauh² setiap hari.. mcm ayah saya tu sehari adala dalam tiga jam dia dalam kereta.. dah mcm nak ke Penang plak perjalanannya.

dan lagi satu benda yg best.. bolehla saya dgn ayah saya tngk bola sesama.. jangan lupa doakan saya selamat dan sihat ye bila dah masuk tadika nnt.. amin.. assalamualaikum..

Berbaloikah korban ku ini
Sedangkan cahaya itu tak ku lihati
Nasib yg sama berulang kali bukan ku pinta bukan ku cari
Berfikir sendiri apa salah diri di uji begini
Mencari jalan tapi jalan itu mati…

Berbaloikah korban ku ini
Di masa depan apa kan ku dapati
Tawa di luah sembunyi tangis di hati

Berharap sesuatu yang tidak pasti
Takut akhirnya memakan diri..

Berbaloikah korban ku ini?

Meratap aku, rasa cemburu tak membantu…..
Mencari aku, tiada arah nak di tuju…
Berlari aku, mengejar bayang yang palsu…..
Berharap aku, akhirnya nnt ada sesuatu......................................

sabtu..

balik kerja hari sabtu hari tu aku nampak satu drama.. ada orang naik kereta besar ni.. kaya la.. bergaduh laki bini.. perempuan ni dah keluar kereta nak gi mana ntah... lepas tu lakinya kejar pujuk.. apa ntah masalahnya.. sambil tu aku terfikirla.. apa la kaya raya hati tak senang bergaduh etc..
____________
malam tu tngkla bola.. sampai game last tu aku tertidur dah.. dulu kalau game pukul 3 pun aku boleh tunggu selamba..
___________
hantar umar kat keramat lagi.. nenek dia nak jaga sampai hujung bulan.. apa yg aku nampak mmg anak aku happy duduk keramat ni.. ye la kut.. kat situ dia membesar dari lahir.. semalam dia duduk kat living room, nenek dia panggil dari dapur.. dia pun pergi merangkak senyum².. mengelak meja, uncle dia.. nak pergi kat nenek dia... aduih.. tak sampai hati gila aku nak pisahkan hantar nursery.. itula aksi dia paling kiut aku nengok.. berlagakla kut sbb dah merangkak jauh gila dgn laju.. perangai dia mmg mcm tu... bila dpt berdiri terus tngk aku dgn mama dia mcm cakap. "yo yo.. tngk sini, umar dah berdirila".. aku rasa aku kena start pukul² dia sikitla bila dia nak panjat tempat² yg bahaya.. ajar sikit..
____________
malam tadi adalah race F1 yg paling best pernah aku tgnk.. mmg best!!!
__________
musnah harapan nak further study or masuk kelas belajar guitar at least.. :-(
____________
dulu masa baru lepas kahwin, bapak aku ckp kat bini aku, jaga² sikit.. aku ni bercakap masa tidur.. rasanya dah lama kut aku tak mengigau.. tapi masa aku tidur depan tv game man u hari tu bini aku dengar aku cakap kuat².. "bye...." terus dia turun dari bilik kejut aku.. malam tadi kat keramat kitaorg tidur kat living room.. bini aku cerita aku bangun cakap.. "bom.. ada bom" lepas tu aku selak langsir sliding door tngk2 lepas tu aku tidur balik.. ini dah kes teruk.. dah sleep walking dah.. teringat masa tahun 1998 dulu.. aku ngigau hisap rokok.. ada sesiapa tau mcmana nak settlekan masalah aku ni tak?
___________
aku kat keramat ni kira sebagai anak yg tua la sbb bini aku anak sulung.. bila balik besout aku jadi adik.. yg bestnya.. mak aku akan masakkan favourite food aku bila aku balik.. or aku boleh request apa yg aku nak sebelum balik.. kakak ipar aku hari tu masak ayam masak merah special dia.. and masa tngh makan tu dia akan mention.. "Akak masak ni sbb Li (akula tu) suka". Jumaat hari tu kakak aku bukak open house.. dia jemput in advance.. "Nanti akak masak kan paru ye? Kamu suka kan?"

Wah bestnya jadi aku... manja betul!

:-|

balik sini hari selasa hari tu.. mcm abang aku cakap.. bila kat kampung.. lapang kepala.. takde masalah.. nak fikir masalah pun tak terfikir sbb tenteram je.. ada burung murai, so adala lawak tanya burung apa tu banyak kali dgn adik beradik.. hehhee.. aku tak beraya lagi.. balik kampung hari tu pun balik saje.. bagi aku kampung aku tu hanyalah rumah mak bapak aku.. balik duduk rumah.. tak jalan mana².. kalau seminggu, seminggula duduk rumah..
___________________
umar dah 6 bulan semalam.. cadang next week nak start hantar nursery.. kira duduk rumah sendiri balikla aku setelah 6 bulan duduk keramat.. harap dia okla duduk situ nnt.. and takde sakit².. alhamdulillahla.. dia tak pernah demam ke selsema lagi.. skrg dia dah pandai berdiri.. panjat² tepi katil, sofa, rak tv tu.. jantung dia baru.. so mmg aktif sesangatla.. aku pun terpaksa aktif jgk.. dah 7 kilo hilang badan aku ni.. nak buang lagi 15 kilo.. ooh.. dia pun dah merangkak dgn jayanya and lajunya.. so aku ni kena mcm cerita flash tu la.. kena kejar dia ke sana ke mari takut dia tergolek ke apa ke.. dah pandai cakap.. "a ba ba ba.. ha ta ta ta.." datang kat aku je cakap.. "aba, aba.." padahal aku bahasakan diri aku ayah.. bila nak susu panggil mama dia.. "hemma hemma.."

semalam aku tngh cakap² dgn bini aku kat dapur, tetiba anak aku ni merangkak dgn lajunya datang kat kitaorg.. nak join sama.. mmg cepat masa berjalan.. rasa mcm minggu lepas je aku azan kan dia.. dah besar dah anak aku..
____________________
korang taknak datang rumah aku ke? plan la datang sekali ramai².. takdela kut kitaorg nak masak sbb umar ni kena bagi perhatian sepanjang masa.. aku belila nnt mee rebus ke laksa ke.. bgtau aku bila nak datang ok? kuih kat rumah aku tu pun tak berusik lagi.. datang tau..

masa.. tunggu aku..


cepat betul masa berjalan.. dah 22 hari puasa dah rupanya.. tak sedar aku.. busy sikit.. gi kerja.. balik rumah.. buat kerja.. balik keramat.. banyak hari mcm tu.. berbuka sorang² sampai dah tak tau nak beli apa kat pasar tu.. semalam max.. makan dua empat lima suap aku buang je.. dah tak berasa dah makanan tu.. tadi aku nengok blog si-ko ni.. nampakla gambar bini aku tngh pregnant.. rasa baru je jumpa ramai² tu.. skrg anak aku dah besar dah. dah mengada dah.. cepat betul berjalan masa..
___________________________
aku tak suka hari raya sebenarnya.. hahahaha.. kalau boleh aku nak lepas puasa hidup mcm biasa je balik.. tak payah celebrate.. paling kuat pun makan lemang and rendang mak aku.. cukup.. hahaha.. benda lain semua tu tak payah buat.. tahun ni first raya baru aku bertolak dari rumah aku ke keramat kut.. kalau family mentua aku tu tak ke mana bolehla stay sampai raya ke dua.. kalau diaorg nak ke mana² first raya tu.. aku ajak bini aku terus chow ke Besoutla.. cuti raya pun aku ambik dua hari je.. baju raya pakai baju yg ditempah utk adik ipar aku kahwin hari tu.. eh tapi IMU bagi bini aku Jusco voucher.. kena mintak sikit ni.. dpt t-shirt sehelai cun jgk ni.. hehehe..
___________________________
sepanjang bulan puasa ni aku miss nasi kandar aku.. yg kat nilai tu diaorg start meniaga pukul 11 pagi.. Haram betulla.. dah dekat pukul lima tu dah nak tutup kedai dah, dah habis.. hampeh.. itu nak bagi org tak puasa makanla tu.. tension aku. teringat dulu aku gi Jalan TAR nak beli nasi kandar utk berbuka.. kira awal jgkla. dlm pukul 5 mcm tu.. masa tu bujang lagi naik RX-Z aku tu... dah siap bungkus semua, mamat tu balut dgn plastik hitam.. lagi haram.. ingat aku tak puasa ke?? nak cover².. hampeh...
__________________________
okla kut korang bercuti awal².. aku mintak maaf zahir dan batinla kut ada salah apa² and selamat hari rayala.. berhati² memandu ye.. (arghhhhhh malas betulla aku nak beraya)

psst.. pssttt...

Assalamualaikum.. Nama saya Umar Zakwan.. Saya sudah berusia 5 bulan seminggu.. ayah saya dah malas nak tulis blog katanya.. dia suruh saya take over.. maybe dalam bulan depan saya akan ada blog sendiri.. tunggu ye..
saya dah nak pandai merangkak sekarang.. tngh cuba².. maybe saya not the cutest baby yg auntie and uncle kenal.. tapi saya kenalkan je la diri saya..

satu kelemahan saya ialah, saya tak pandai lagi pegang botol sendiri.. actually bukanla tak pandai.. its just that saya senang sngt distracted.. bila saya nampak gambar² kat botol tu.. saya nak masukkan gambar tu dlm mulut saya.. and nnt endup susu nak tertumpah kat baju etc..

ni saya cuba nak kacau ayah saya yg tngh buat kerja.. (dia kat belakang tu) ayah saya ni kerja siang malam.. tapi tak kaya² jgk.. takpela.. janji saya cukup makan, pakai, tempat tinggal cukupla... alhamdulillah..

Oklah, cukup sampai di sini.. Ada masa saya update or buat blog sendiri nanti.. Bye semua... Assalamualaikum..

(terus terang cakap, saya dapat idea nak menulis dgn gambar ni selepas menengok fotopages husyan anak auntie intan.. takpe ye husyan)

GAGAL!

GAGAL!

Expectations you can expect as a mum

-EXPECT to miss being pregnant coz that was the easy part- Wahahahahaha...

COMING BACK FROM HELL

Sebelum apa², aku nak mintak maaf pada semua orang yg aku ada buat salah apa².. Maybe korang menyumpah aku.. sembahyang hajat, baca yassin suruh Tuhan turunkan bala pada aku sbb aku sakitkan hati korang.. aku merayu, maafkanla aku....
Cerita dia mcm ni.. sebagai manusia yg yg ada financial constrain.. aku terpaksa gamble utk mendapatkan duit and berharap ada untungla.. Tapi takdela aku pergi berjudi.. aku pergi shooting je.. Kawan kepada kawan aku cakap nak pakai videoman dari hari Jumaat sampai Ahad, bayaran yg sangat ciput.. tapi sebab semuanya ditanggung aku pergi je la... Kira shoot family day satu company ni.. tapi bukan company ni yg hire kitaorg, company yg organise family day untuk company tu yg hire aku.. (faham ke?) kira aku ni level paling low la dlm mendapatkan job ni..
Hah, memang mcm bangla aku.. diaorg mmgla bagi bilik.. satu bilik utk 7 org!!!! Fotographer 5 org (bebudak ni pun problem jgk, siap bawak anak binila, tunangla.. satu bilik perempuan ni dudukla)... Boleh ke aku yg penat gila ni nak duduk berhimpit mcm tu?? nak kongsi plug charge bateri semua?? aku dah marah, aku sewa chalet.. ajak kawan aku ni.. aku dah rasa nak balik je.. mcm palat! Nasib baik malam kedua diaorg bagi bilik.. sbb pagi yg aku duduk bilik sendiri tu aku buat perangai... aku taknak gi shoot.. sampai berjemput ke bilik baru aku pergi.. ooh ye.. sbb aku ni macai.. aku duduk hotel lain.. hotel murah!!! hotel event tu dlm 8km dr hotel yg aku tinggal...
dah sampai.. aku missed satu event.. lepas tu start shoot sampai petang.. petang tu dah takde apa²... penat punya pasal.. aku baring je kat dlm pondok kecik utk bebudak main.. bangla kerja kontrak pun tak mcm tu.. pukimak lancau betulla.. lepas tu malam shoot lagi.... Aku sumpah ni la last job yg aku gamble, lantakla aku tak makan sebulan ke apa ke.. aku takkan pergi dah job² yg mcm ni.. aku ingatkan bolehla senang sikit... tngk lagi susah lagi adala.. aku rasa kalau ada untung pun, aku untung 30 sen je la..
______________________________
1. aku baru sedar, ada satu golongan manusia kat muka bumi ni yg suka sangat karaoke.. pelik aku, ntah apa yg bestnya..
2. bebudak fotography semua.. korang semua mmg best! aku tngk korang tak kedekut ilmu ajar kawan aku, fun etc.. tapi time kerja buatla kerja.. tak payahla bawak tunang, bini semua.. professionalla sikit.. aku kerja sorang, cover sorang.. penat, mcmana aku nak tidur dlm bilik kecik 7 org?? fikirla sikit...
3. Aku tak pasti aku boleh ke kerja dlm company yg semuanya melayu.. mcm pelik sngtla..
___________________________________
hope org yg baca blog ni adala sedetik dlm hati doakan hidup aku ni berubah sikit.. takdela malang and asyik kena naya je.. and sekali lagi kepada sesiapa yg aku ada buat silap.. aku mintak maaf bebanyak... harap korang ampunkan aku.. kalau aku ada buat salah pun.. aku dah terima dah balasannya lebih dari salah yg aku buat kat korang tu.. sorry sekali lagi..

nak tanya kut ada sesiapa yang tau..

lama betul aku nak tanya benda ni.. org yg jaga tol tu, kalau nak gi toilet mcmana ye? ada orang yg sentiasa stand-by ke? kena tahan sampai habis shift? mcmana kalau dah tak tahan and kereta banyak.. ke diaorg ada training cara-cara nak tahan? aku betul-betul curious

cuba je la..


kalau korang rasa nak buat duit lebih sila pergi ke sini

http://www.perigiduit.com/?ref=Peez

aku tngk ramai gila orang register.. so aku join je la.. dia cakap tak payah cari downline, dia carikan.. sbb dia target untuk dapatkan RM64000 je.. orang-orang yg terlebih daftar tu dia letak bawah korang.. tapi since aku ni desperate, aku cari sendiri jgkla.. sambil tunggu orang atas aku carikan downline untuk aku.. kalau korang nak try pleasela pergi kat link tu.. korang labur 50 ringgit and duduk je la diam kut.. tunggu duit masuk.. tadi aku tngk mamat atas aku yg aktif ni dia sehari dalam 4-5 ratus masuk.. entahla.. ni sbb aku desperate, aku try je la.. kalau korang tak desperate lagi bagus.. korang boleh je gamble 50 ringgit heehehehe...

:-( menang jgk malaysia akhirnya...

sesiapa yg visit blog aku ni sure tau betapa aku menyokong pasukan malaysia.. selalu jgk aku menipu tak nak tngk and sokong malaysia lagi.. tapi bila ada tournament akulah orang pertama yg tunggu depan tv.. ye aku tak pergi stadium sbb aku takde kawan nak gi sesama.. tunggu anak aku besar sikit je la nak cari teman...

ok, setelah penantian sejak tahun 2000.. (aku start tahun 2000 sbb masa ni aku baru ada peluang nak tngk tv, tidur lewat etc.. masa sekolah dulu asyik duduk asrama je) akhirnya Malaysia menang jgk satu tournament ni.. Alhamdulillah.. Kalau aku tak kuat tadi mau menitik air mata.. nasib baik ada abang aku yg menyokong malaysia.. bolehla berkongsi kegembiraan bersama.. satu je aku tak suka.. takdela orang FAM tu nak berhenti.... cakap besar lepas ni!

...................

Penyu menangis siapalah tahu.......
Penyu menangis siapalah tahu........
Sesak nafasnya sesak.......
Tak tahu adik tak tahu.....
Sebak dadanya sebak......
Tak tahu adik tak tahu.....
Bengkak jantungnya bengkak.....
Tak tahu adik tak tahu.....
Retak hatinya retak......
Tak tahu adik tak tahu.....

If you ain't got no money take your broke ass home

sudah jatuh ditimpa tangga... biasa dengarkan? sabtu hari tu adik ipar aku kawin.. so busyla sikit.. biasa je la kenduri kahwin melayu.. yg tak biasanya.. phone bini aku kena curi, digital camera adik ipar aku kena curi.. yg dalam rumah tu sedara mara je.. apa ke jadahnya sedara mcm ni.. mak mentua aku sedih je sampai ke pagi tadi aku tengok mukanya.. sedara mara pun tak boleh percaya..

masalahnya aku dgn bini aku tengah ada problem financial.. kena lagi mcm ni?? mcmana nak mengganti phone tu.. dalam tu ada banyak gambar anak aku masa kecik.. and nombor² kawan yg sangat penting.. pukimak anjing betulla perangai mcm ni.. curila phone orang yang kaya.. jangan la aniaya aku.. babi betul!
___________________________
aku jemput ada mamat from UK ni ke majlis tu.. dia kena kerja sini sebulan.. aku tak pernah pun bertegur dgn dia.. tapi sbb aku takut dia balik UK mengutuk aku tak friendly, aku pun jemputla dia datang.. excitedla dia menengok orang melayu kahwin.. aku pun suka jgkla tngk dia enjoy.. kalau aku ada duit and masa mmg aku ajak dia balik kampung.. bagi kerja dalam kebun sawit tu.. hahaha.. hari tu jgkla dia jumpa semua adik beradik aku.. ni yg aku suka pasal family aku ni.. walaupun mak wife aku bukan related sngt dgn diaorg.. bila di jemput laju je diaorg datang.. bangga aku.. diaorang nak bukak pejabat pos kat taman medan.. modal adik beradik.. aku takat menengok je la kejayaan diaorg..
____________________________
sabtu malam tu aku dpt sms dari kampung.. chewah.. adik aku yg kat kampung tu pun dah bersms-sms.. selama ni masa aku susah aku selalu tanya apa gunala hidup ni.. asyik sengsara je.. tapi bila aku dapat sms ni "Abang, mak kate, anak pakcik jantan, kak ana dah takde.. Dia accident kena langgar lori kat puchong, malam ni mayatnya sampai" hah terkejut and sedih aku.. Ana ni sebaya aku, dulu satu sekolah.. satu kelas jgk rasanya.. takut aku. senang je nak mati.. baik aku enjoy hidup aku and hope umur aku panjang maybe satu hari nanti nasib aku akan berubah.. and beramal secukupnya untuk pergi ke "sana".. Alfatihah please utk jiran aku ni.... Terima kasih...
_____________________________
hah hari ni genap sebulan road-tax aku expired.. bagus.. sangat bagus!

Make Way For Noddy...

ni memang post sesuka aku je la ni.. last week aku naik komuter.. punyala lama tak naik.. nak ke bangsar tu aku malas nak drive.. dgn jem and parking.. dipendekkan cerita masa nak balik tu aku, time dah nak sampai stesen aku aku pun bangun.. masa nak bangun tu aku tersepak kaki apek ni, aku buat dek je.. sementara nak menunggu tren tu nak stop aku pegangla tiang tu.. elok je tren tu stop aku lepaskan la tangan aku dgn kasar agaknya.. sekali aku tertumbuk kepala satu makcik ni la.. mak cik ni siap cakap.. "Adoih.. adoih".. aku cakap.. "sorry makcik, sorry bebanyak.. lepas tu aku lari.. hahahahaahaha, esok nak naik tren lagi harap takdela kes² mcm ni lagi...
_____________________________
ahad lepas aku join anak aku tngk kartun.. selama aku hidup ni baru la aku tau kenapa budak kecik suka tngk kartun.. kaler² yg menarik dan lawak jgk kartun2 ni.. sambil lawak dia mengajar jgk bebudak ni.. aku tngk PlayHouse Disney dgn Umar hari tu.. mmg banyak lawak dan mengajar.. and aku barula tau tigger and pooh ni kartun.. ingatkan patung je.. kesiankan aku?? bini aku ni plak aku tak taula bila dia menengok kartun2 ni.. elok je cerita baru nak start terus angkat anak aku ajak tngk tv, nyanyi lagu masa nak start setiap cerita² tu.. "OOoo, AAaa, OOoo, AAaa.." ataupun.. "Make way for Noddy.. Noddy" semua dia dah hafal.. mcm semalam dah ready nak nyanyi... dia cakap.. "mama silapla umar.. ni bukan Noddy, ni Sagwa.. bila masa dia tngk kartun² ni.. hari² pergi and balik kerja dgn aku...Office dia ada tv ke?
____________________________
cerita psl kartun ni.. aku sngt merindui spongebob.. lama gila dah tak tngk.. korang ada tngk yg krusty krab punya video guide utk staff dia.. kelakar gila weii..

2nd wedding anniversary...

yeah.. 20hb 8... 2nd anniversary.. mcm tahun lepas, takdela celebrate.... hadiah pun aku tak bagi kat bini aku.. sbb skrg kitaorg tngh susah skrg ni.. tapi sebab Allah tu maha kuasa dan kesian tngk aku, last year dia izinkan bini aku mengandung.. and tahun ni, masa anniversary, anak aku umur 4 bulan.. Alhamdulillah.. itula hadiah untuk kitaorg berdua.. habis².. luangkan masa untuk anak je la masa anniversary.. semalam.. si umar tu first time makan.. makan sikit je la sbb baru nak belajar.. and sbb aku stress rambut dia tak lebat² aku cukur terus kepala dia sampai licin.. actually last week aku tngk gambar anak kawan aku dah lebat dah rambutnya.. and ada jgk gambar anak dia kena cukur so aku buat kesimpulan.. rambut yg dicukur tu akan lebatla tumbuhnya balik.. entah.. tngkla bulan depan apa hasilnya...
___________________________________

last week aku gi photoshop training kat bangsar.. seperti yg aku jangkakan memang selama ni aku tau satu percent je pasal photoshop tu.. rabu and khamis ni pergi lagi.. level 2 pulak.. advance level kut agaknya.. best jgk sampai aku rasa boleh je aku nak jadi graphic designer hahaha.. okla tu.. kira itula hasilnya bekerja di sini.. mintak kat boss dia bagi aku pergi..
_____________________________________
korang tngk bola? man u tu aku tak kesian sngt sbb bila player dia dah balik sure diarg naik balik.. aku kesiankan Bolton.. teruk sngt gayanya.. mmgla Sam Allardyce tu hebat.. team yg sama dia boleh bawak sampai no 6 season lepas.. skrg boss lain hancur team tu.. Sunderland pun setakat hangat sekejap je la.. kesian.. Roy Keane pun tak boleh buat apa².. Ohh season ni aku sekali lagi dan seperti biasa akan membenci Arsenal dan Liverpool.. Sbb team Arsenal sepert biasala diaorg tu team French.. ni Liverpool pun dah nak jadi team Spanish! Torress? Ala setakat dapat score sebijik tu tak payahla nak kecoh.. yg aku yakin Micah Richards dari Man City tahun ni akan jadi pemain terbaik EPL.. youth la tapi.. Eh Portsmouth pun hebat gila la.. Utaka tu dari negara mana da dia datang.. hebat..

jangan tak jadi.. jangan tak jadi.. orang kampung semua sudah tahu....

hahaha aku busy skrg ni.. syok betul masa berjalan dengan pantas... :D

penghinaan, jatuh cinta, sekolah agama and it's too late to apologize..

Tak guna kau baik mcm malaikat tapi takde duit sebab orang yg sepatutnya respek kau, tak respek.. orang pijak kepala kau, orang ludah muka kau, orang ketawa²kan kau, org hina kau, takde sapa yg sayang kau.. lahanat! lancau!
_______________________________

tak pernah dalam hidup aku ada cita² nak pakai apa² jenis kereta.. ooh ada.. wira.. sbb itu je yg aku nampak aku mampu and aku dah ada dah pun.. tapi bila aku terpandang kereta ni.. masyallah.. betul² jatuh cinta.. aku tau si anonymous pun suka kereta ni.. tapi dia jenis mampu.. petik jari dah boleh beli.. aku ni ntah bila la.. tapi for the first time aku simpan cita² nak beli kereta ni... and beli bukan setakat cukup² makan je.. beli as in aku betul² mampu.. kalau dah beli nnt aku taknak bawak sesiapa pun.. family aku pun aku tak bawak.. aku naik sorang.. lepas tu aku lalu Silk highway and ngorat org yg jaga tol tu tu.. Zuraini and Suraya.. Dah dpt ngorat aku kahwin dgn diaorg, jadi bini no.2 and no.3.. hahahahaa.. aku belila diaorg sorang satu apartment dua bilik satu bilik air kat area semenyih ni.. and aku rasa diaorg tak kisah pun kut gi kerja naik komuter hahahahah.. nak beranak pun senang.. hospital kajang dekat hahahahaha...
_______________________________
teringat aku dulu masa sekolah rendah, pagi sekolah kebangsaan, petang sekolah agama rakyat.. banyak jgk benda yang aku belajar kat sekolah agama ni.. bagus.. aku fahamla apa maksud haram, harus, makruh, nusyuz, Islam.. and mcm² lagila... banyak membantu aku..
_______________________________
I'm holding on your rope,
Got me ten feet off the ground
And I'm hearing what you say but I just can't make a sound
You tell me that you need me
Then you go and cut me down, but wait
You tell me that you're sorry
Didn't think I'd turn around, and say...

That it's too late to apologize, it's too late
I said it's too late to apologize, it's too late

I'd take another chance, take a fall
Take a shot for you
And I need you like a heart needs a beat
But it's nothing new

I loved you with the fire red-
Now it's turning blue, and you say...
"Sorry" like the angel heaven let me think was you
But I'm afraid...

It's too late to apologize, it's too late
I said it's too late to apologize, it's too late.....

It's too late to apologize, it's too late
I said it's too late to apologize, it's too late
I said it's too late to apologize, yeah-
I said it's too late to apologize, yeah-
I'm holding on your rope, got me ten feet off...

tidak tahu....

eh bulan ni bulan merdeka ye? kalau aku tampal bendera tu kat kereta aku nnt pelekat dia ada kesan tak bila bukak nanti? yes aku tak pernahla pulak nak menampal or mengibarkan bendera.. yg aku kenal orang yg lekat bendera atas dasar patriotik dan cintakan negara, si hafezh je la.. eh betul ke hafezh? aku dah lupala.. yg lain tu maybe sbb dapat free or saje suka² tampal..

yg aku teringat dulu.. budak² besout masa malam merdeka.. konvoi ramai² naik motor bawak bendera, keliling kampung.. malam minum todi.. yg hisap dadah, hisap dadah.. aku ada join konvoi ni dulu, itu pasal aku tau.. kawan aku siap whelly² lagi sampai aku nak terjatuh..

yg kat KL ni masa malam merdeka aku nampak mat rempit je la betul² "merdeka" and minah rempit or dulu zaman tahun 1998 kawan aku yg mat rempit sejati cakap bohsia akan di"kongsi²".. "sial betul, baru nak pakai kondom dah nak terpancut" itu exactly ayat kawan aku ni.. dia despatch.. hahahahaha..

kat tv pulak.. or dari rumah boleh nampak bunga api.. and ada konsert.. apa lagi ye pasal merdeka yg aku tau.. hmm entah.. eh EPL start weekend ni.. bestnya.. Merdeka! Merdeka!
_______________________
eh alamak.. thest*r call aku.. eh malasla nak angkat.. hehehe.. nak offerla tu.. takpe².. aku dah taknak.. apa yg aku ambik ikhtibar ialah.. skrg aku kerja company UK.. and newspaper english ajak kerja dgn diaorg.. maknanya.. takdela english aku mangkuk sngt kan? fahamla diaorg apa yg aku cakap masa interview tu... wahahahahahaa.. stop merendah diri pizli.. stop! sekali sekala kena yakin!

hah kan?? kan aku dah cakap???

In goal he (coach Kedah) has the ever reliable Mohd Helmi Eliza, who many would say should have been the national No 1 for the just con- cluded Asian Cup instead of Negri ’s Azizon Abd Kadir.
Going by stats alone, he should be as Helmi only conceded 21 goals while Azizon, or Bob to his pals, saw the ball whizz pass him 46 times.


hah tngk... nama glamer Bob konon.. punyala ramai keeper yg better than si rambut panjang ni.. Korang tau tak, balik dari Asia Cup tu.. Si Bob Pundek ni lepaskan berapa gol? 7 bijik tau?? Satu game.. Ptuihhh...

It was an especially cruel night for Perak hotshot Khalid Jamlus. Snubbed by the national team, he fired a perfect retort with three well-taken goals at Sarawak Stadium but to no avail.

Perasan tak perkataan hotshot tu??? Ni tidak.. ambik jgk orang yg baru elok injured.. yg tngh injured.. Pundek betul.. Bagi anak beranak main.. mcmana bolasepak Malaysia nak maju.. Tau tak si Khalid ni penjaring gol terbanyak rakyat tempatan?? Siapa yg score dua bijik lawan Thailand masa tiger cup dulu? Dia!!! Siapa score untuk bagi Malaysia tempat ke tiga masa Tiger Cup dulu?? Dia ni la.. Si Khalid Jamlus!
__________________________________
Minggu lepas aku gi interview kat syarikat newspaper english terbesar kat negara ni.. Aku apply jadi Assistant Producer.. Tapi dia offer aku jadi videographers.. Tengah bincang² pasal gaji, benefits etc tercakap pasal cuti.. Dia cakap cuti 2 kali seminggu tapi tak tentu la.. bukan on weekends.. Terus kepala otak aku dah taknak dah.. Lepas tu dia nak test aku.. Tempat tu mcm Digital Recording Studio kat IMU dulu.. Terus kepala otak aku teringat.. aku apply kerja sekrang ni sbb aku taknak kerja mcm tu.. Masa tu ada org tngh shoot so dia suruh aku tunggu.. Aku pun berfikir-berfikir.. Arghhh.. aku terus cakap kat orang tu aku taknakla.. aku nak balik.. Bukan itu yg aku nak.. Eh aku sorang je ke yg apply kerja kat situ? sebab takde orng lain pun...

Memang kat mana² pun ada problem kerja ni.. Dalam kereta masa nak balik tu aku berazam aku nak berubah.. Berubah as in.. settlekan masalah.. bukan lari dari masalah.. mcm dulu aku tak busy.. minggu ni aku busy gila.. aku mintak kerja.. aku belajar benda baru.. skrg aku dah power design fill-able PDF form.. next year aku nak belajar networking.. Sebab dalam department aku ni berapa kerat je pun.. ni je la kut time aku nak belajar semua.. Nanti dah tak busy aku nak kemas meja aku elok².. Aku nak letak gambar family semua.. Nampak mcm aku nak stay lama bukan setahun dua.. Aku nak berkenalan dgn semua orang kat company ni.. Mengenangkan training yg berharga RM2000++ yg aku akan pergi next week lagi, buat aku semangat lagi nak kerja sini.. Dengan Boss yg sngt baik.. aku rasa aku kerja sini sampai pencen.. or sampai aku dah mahir networking gila².. Hahahaah.. tukar bidang beb! Ingat.. Settlekan masalah.. Bukan lari dari masalah...

penuh bersemangat and ingin berubah ke arah kebaikan untuk selamanya....

"if you got love for me i got love for you
if you dont f**k wit me i wont f**k wichu
we can do it howeva u wanna do
nigga if u dont f**k wit me i wont f**k wit u!
gon' head
kill yourself, kill yourself, kill yourself
go on kill yourself, kill your self, kill yourself,
If i was you i wouldn't feel myself go on kill your self, kill your self,
kill your self, go on kill yourself, kill your self, kill your self
If i was you i wouldn't feel myself"

"Dont Talk Behind My Back Just Call Me Nigga,
Move My Heart To The Side
Make Room To Forgive Ya
If U Still Wanna Hang, I'll Come To Get Ya,
Put The Rope Around Ur Neck And Jump My Nigga!

saya anak malay............... sia....

1) Saya tinggal di negara yang saya tak boleh bebas bersuara.. nnt cakap lebih² masuk ISA..
2) Saya tinggal di negara yang pasukan bola sepaknya hancur..
3) Pemain squash dan badminton negara saya bagus.. tapi diaorg bukan malay
4) Penduduk negara saya sangat ramah, bersopan santun dan tidak racist.. tapi itu hanyala ayat penyata sahaja sebab realitinya tak mcm tu...
5) Jalan raya di ibu kota negara saya sentiasa sesak, walaupun pukul 11 malam.
6) Pemandu kereta di negara saya ramai yang kurang ajar.. bila ada satu kurang ajar pada sesuatu masa, hampir semua akan jadi kurang ajar.. termasuk saya...
7) Living cost di negara saya sangat tinggi.
8) Kereta saya, produk nasional, yg berusia tiga tahun asyik bagi masalah skrg ni.
9) Kalau saya berpakaian selekeh di negara saya ini selalunya orang akan cakap melayu dgn saya, and kalau ada orang promote perfume, diaog takkan offer pun nak sembur kat saya bagi saya bau.. kalau saya pakai kemas.. tetiba orang² ni tadi cakap english and semua orang nak offer barang.
10) Saya terpaksa kerja freelance untuk mendapatkan kehidupan yang sedikit selesa.
11) Berita hangat pada masa ini di television dan surat khabar adalah pasal murid² sekolah kurang ajar.. saya tak taula berapa lama berita ni akan hangat.. tapi bila ada benda lain muncul diaorg akan hangatkan la berita baru tu.. dan masalah murid kurang ajar ni takkan settle.. mcm tula biasanya...
12) Saya kena bayar tol yg sngt mahal utk berjalan di negara saya sendiri..
13) Negara saya ada syarikat petrol yg besar dan untung² yg dideclare berbillion... tapi saya tidak merasa bangga pun dgn kejayaan diaorg tu..
14) Biasanya orang kaya di negara saya akan menjadi semakin kaya and org miskin akan menjadi miskin..
15) saya tak jumpa kerja lain lagi... nak ambik degree tukar bidang tapi duit plak saya takde...
16) saya belum mendaftar jadi pengundi lagi sbb saya tak sokong pun orang² yg dicalonkan tu.. kalau ada nnt saya daftar and undila...
17) oh ye.. orang negara saya juga kuat2.. diaorg boleh berbasikal keliling dunia, belayar keliling dunia.. merentas kutub, memanjat gunung.. tahniah kepada mereka kerana begitu pandai membelanjakan duit dgn bijak..
18) kerajaan saya nak suruh org berhenti merokok.. tapi diaorg tak haramkan rokok.. diaorg naikkan harga rokok.. konon harga naik org berhenti.. pandai dari mana perangai mcm tu??? nasib baik saya dah hisap rokok cikai dan agak kurang jgk saya merokok lately ni..
19) Biasanya kalau harga barang naik.. kerajaan juga akan menaikkan harga pasaran immediately.. tapi bila harga barang tu turun.. takde plak immediately harga di pasaran diturunkan..
20) Projek JKR biasanya akan mengambil masa 10 kali ganda utk disiapkan berbanding project yg ada tertulis logo UEM Builders or Gamuda
21) Disebabkan peluang untuk mendapatkan kerja susah, hari tu ada orang offer buku utk anak saya start explore.. and pada masa itu anak saya baru berumur 4 minggu.
22) Beberapa hari ni masa saya tidur saya terasa seperti kena tumbuk dan baju saya ditarik², ingatkan apa benda.. rupanya anak saya dah pandai mencapai dan memegang.. baju yg saya pakai tu ada gambar.. itu yg dia excited nak ambik..

apa² pun kalau nak dicompare anak iraq.. saya bersyukur menjadi anak malaysia...

anda semua anak malaysia ke? ada list mcm saya tak? tulislah...

umar....3 bulan....


____________________________
ada satu benda aku hangin kalau nak keluar semenyih ni.. ada jalan ni dia ada jalan terus.. and ada jalan belakang jpj.. korang bayangkan macam petrol pump ye... kira masuk situ keluar kat depan.. so mcm short cutla kiranya... tapi diaorg semua ni tak tau.. kalau semua jalan straight and abaikan short cut tu.. trafik akan lancar gila babi.. tapi sbb ada babi yg mcm pandai.. kononnya ikut jalan belakang tu akan cepatkan diaorg habis jalan tu jem.. kira kat depan tu berebut2 nak masuk main road ni tadi.. aku wish aku ni Sylar.. mmg aku terbalikkan kereta2 yg lalu situ.. tak guna otak!!! and org2 yg selalu potong que etc ni tau tak yg perangai diaorg tu menyusahkan orang!!! tau tak??????????? jahanam betulla... nak keluar semenyih je ambik masa 20 minit! kalah mrr2
_____________________________
kalau puntung rokok ke apa ke.. aku boleh terima lagi kalau ada org buang atas jalan.. ini kotak rokok!!! gila ke apa???
____________________________
pagi semalam aku kena gi seminar area klsentral.. naik putra (setelah sekian lama tak naik)... punyala sesak.. tapi nak dibandingkan dgn empat tahun lepas.. skrg aku tngk orang dah pandai beratur elok2.. keluar masuk elok2.. takde berebut mcm 4 tahun dulu.. dah pandai sikit kut..
___________________________
ahad hari tu ada tournament futsal sesama jiran.. ankle terseliuh.. ya allah sakitnya.. bengkak gila.. risau je aku tak boleh main lagi lepas ni.. nasib baik hari ni dah ok sikit.. diaorg pilihkan player.. sorang je aku kenal dlm team aku.. daripada lima team.. main league.. team aku dpt nombor empat hahaha... aku main satu game.. menang... score dua bijik hahhaa.. second game injured.. terus shoot video sampai habis.. team aku ok.. yg kalah 3 kali tu semuanya team aku leading.. tapi tak taula kenapa kalah di saat akhir.. maybe sebab aku takde kut hahahahaha...

kiss from a rose....

aku ada satu cita² ni.. kira impossible punya cita²la.. hahahaha.. aku tau suara aku tak sedap.. tapi ntah kenapa aku mcm nak sangat perform lagu kiss from a rose ni depan beribu orang dengan muka penuh perasaan hahahaha.. ada ke lagi rancangan yg boleh tolong kita dapatkan cita² yang impossible ni ye? hahahaha.. kira diaorg hantar la aku ke kelas vokal selama sebulan ke apa ke.. utk perform lagu ni je.. hahaha selalunya bini aku je la tngk.. dlm traffic jammed kalau keluar lagu² yg aku suka.. aku akan nyanyi dgn penuh perasaan, dgn muka penuh expresi, dgn tangan² semua.. habis aku nyanyi aku akan jerit.. "fewitt.. cayala pizli, cayala pizli".. lepas tu buat suara perempuan.. "pizliiiii.. i love you pizli..." hahahah.. and aku akan cakap kat bini aku, tahun depan aku nak masuk AF hahahahaha....

selamat tinggal

hah.. akhirnya.. ramai jgk org² FAM nak resign.. tapi daripada gayanya ada jgk org nak memujuk org yg resign tu masuk balik.. tak bolehla itu mcm.. kalau orang tu stay.. mcm lahanat lagila bola sepak malaysia ni...

ok.. itu yg dalam² tu mampusla.. ni yg depan mata ni.. satu, coach!.. apa kejayaan norizan bakar tu yang sampai nak ambik dia jadi coach.. dulu ada bertalan biskei tu diaorg buang plak.. aku tau sebab apa dia taknak stay.. sbb management yg pilih player.. bukan dia.. dia pilih orang tanya.. kenapa ambik khalid jamlus tu.. aku rasa sbb orang tanya2 ni dia blah...

dua.. player.. korang tau tak ada ramai lagi player, yg based on current form, better than player yang main skrg.. siapa top scorer anak tempatan skrg?? akmal rizal tu ke?? indra tu ke?? khalid jamlus lagi banyakla score.. kalau korang nak ambik player² yg top pada nama mmg mcm tu la jadinya.. keeper tu.. ada keeper yg bagus di buang plak.. di denda plak tak bagi main.. siapa ntah nama dia.. budak terengganu tu.. ni ambik keeper yg bila ada try bolos, try bolos.. baik bagi aku je jadi keeper kalau mcm tu...

yg kat level2 bawah ni plak.. ambikla bebudak muda yg bebetul bagus.. masukla ke ceruk mana.. anak orang asli tu tngk²la and train bebetul sure power.. masukla dalam hutan ke paya ke cari player.. ni mcm ada budak sekolah aku dulu.. yg aku main lagi power dari dia.. aku tanya eh mcmana kau boleh wakil selangor ye? (selamba je aku tanya).. dia jawab.. pakcik aku salah seorang org kuat.. kepala hotak kau.. ada pakcik boleh wakil..

lagi satu tngk bebudak susah.. mcm aku dulu yg give up dgn bola sbb tak mampu beli boot semua.. cari orang2 mcm tu.. bagi duit ke apa ke.. ramai je yang power... arghhhhh.. marah betul aku.. aku ni dah tua.. kalau umur paling panjang and nasib baik pun agaknya adala dlm 40-50 tahun lagi nak hidup.. teringinla aku nak nengok malaysia main world cup ke or worst dapat menang piala asia, tiger cup ke, sea games pun jadila... ada player malaysia main kat EPL, Spanish League etc...

Tolongla wei!!!!!!!!!!!!!!!! Tolongla.................... Ok ni la kut post last pasal bola.. malam ni lawan Iran apala ceritanya.. Selamat Tinggal...

aku yang bodoh

pasal bola la ni.. aku malas nak tulis hari tu.. tapi since blog ni mcm diari aku tulis je la.. hari tu yg malaysia lawan china tu..

ye aku memang bodoh! aku sanggup tak mandi, tak makan nak tunggu game ni.. saje book tv tu, ye la sbb tv org.. aku kan menumpang rumah mentua skrg ni hehehe.. ok.. tengokla aku game tu dgn penuh semangat.. dah kena 3-0 pun aku still semangat nak menyokong.. and try bayangkan.. aku dalam hati bersemangat menyokong, dikelilingi lebih lima orang yg mengutuk team tu gila-gila.. sedih oo aku masa tu.. eh malasla aku nak menulis panjang².. jadi benci plak aku.. mampusla team malaysia ni.. penat je aku menyokong, sedih².. improvenya tak jgk.. and setelah 7 tahun baru aku sedar yang aku ni bodoh.. (aku memang follow perkembangan bebudak dalam team tu since diaorg main under 23, since tahun 2000, masa tu daiorg dapat 2nd place piala merdeka rasanya)

Standing out like a sore thumb is players spotting PONY TAILS! Secondly is the keeping of goatee and thirdly not tucking in the jerseys. ONLY the Malaysian team have all these three elements - betul apa orang ni cakap.. gaya je lebih.. ingat elok sangatla tu rambut panjang bagai..

Ok, korang ingat nama ni ye.. UMAR ZAKWAN BIN PIZLI.. satu masa nnt korang akan dngr dia ni pengganti arwah Mokhtar Dahari. barula ayat patah tumbuh hilang berganti tu tepat! ohh al-fatihah utk arwah.. 11hb July tarikh dia meninggal...

radio...

aku still tak jumpa radio station yg betul² boleh melekat di hati.. malam tadi saje nak try dngr sinar fm.. sekali tu ada request lagu.. and org yg request tu kena explain kenapa dia pilih lagu tu.. sekali dgnrla dj tu cakap..

"lagu ini diminta oleh XXXXXX dari Sg Panjang Selangor. XXXXXX menyatakan dia memilih lagu ini kerana mengingatkan dia dengan tunang pertama dia. pertunangan itu hanya bertahan selama seminggu"

lepas tu dia play lagu masa aku umur 7 tahun kut, pasal lelaki ni masih sayang orang tu walaupun perempuan tu dah benci.. korang rasa boleh ke aku nak tahan dngr radio yg ada cerita² mcm ni...

pepagi dalam kereta pulak..

a) Aku tak boleh dngr Hitz sebab dari gaya percakapan DJ² tu mcm ada perkataan tersembunyi.. "woi kitaorg the best radio station in malaysiala" so aku tak boleh dngr...

b) Mix.. tak boleh dngr langsung sbb DJ dia sampai bertiga and mcm tak sesuai sngt dgn aku...

c) Traxx.. Seriously lagu² kat radio ni best gila.. DJ² dia pulak.. cara diaorg bercakap ada mcm perkataan tersembunyi jugak.. "yo kitaorg pandai cakap english" tak real langsung.. and buat lawak ntah apa²..

d) FLY FM.. Dj² yg paling natural sekali.. mcm kawan² je.. cuma lagu tu je yang diulang...

so aku hanya akan dngr Traxx and Fly.. Traxx dngr lagu, Fly dngr DJ..
__________________________________________
semalam aku handle registration.. bebudak yang nak masuk U ni lahir tahun 89 rupanya.. Aku rasa aku ni mcm tua sesangat...

jahat...

tadi aku baling kucing dengan puntung rokok, (sorry peminat kucing, aku suka buat kucing terkejut, tak sakit pun) tetiba teringat zaman muda² dulu.. jahat jgk aku.. ni ada cerita sikit...

1) Kalau ada kucing tngh sedap punya tidur atas tong drum.. aku akan baling batu besar kat tong tu.. so bunyinya kuatla.. berlari² kucing tu..

2) Ada satu kali, mak kawan aku suruh cari adik dia.. kitaorg pun cari, lepas tu kitaorg agak diaorg gi mandi sungai.. kitaorg masuk kebun sawit menghala ke sungai tu.. sekali kitaorg nampak diaorg dari jauh.. terus kitaorg menyorok belakang pokok sawit.. bila diaorg lalu je depan kitaorg.. kitaorang pun cakap.. "heyyyy manusia, ahahhahaahahahahahah" (aku dah lupa apa yg aku cakap) sekali dengar bebudak tu menjerit.. dengar tapak kaki berterabur.. dlm masa 5 saat lepas tu kitaorg pun keluar.. tengok bebudak tu dah hilang, lari ntah ke mana.. kitaorg pun jenuh cari, tak jumpa, give up, balik rumah.. sampai rumah dngrla bebudak ni cerita ada suara hantu.. aku rasa sampai skrg diaorg tak mandi sungai.. hahahahah

3) Kat company first aku.. ada cleaner bebudak baru habis sekolah kut.. time rehat diaorg, diaorg akan lepak kat satu bilik kecik, kat changing room ni.. kira mcm storela.. tak taula masa rehat or diaorg mengular diaorg duduk situ.. siap ada kotak buat lapik baring bagai.. ada ashtray... aku dgn kawan aku gulung kotak² tu.. gumpalkan jadi bulat.. aku gi dekat computer, aku print gambar tengkorak.. aku tampal kat gumpalan tu.. wahahahahaha.. mesti diaorg terkejut gila masa nak mengular esoknya.. hahahaha.. oh aku buat ni time malam.. overtime..

ok, itu sahaja, bye.. tadi aku baru bakar sarang penyengat guna lighter.. bahaya.. so aku kena hapuskan...

macam-macam perangai

sebagai seorang boss kau tak boleh menjadi best friend kepada staff bawah kau.. nnt staff biasa ni anggap dia ada power and boleh menyusahkan orang lain sesuka hati.. mcm babi! perangai mcm babi and anjing! ingat tu semua boss² di dunia.. woi babi, kau baru sedar yang kau tu bodohkan? tadi kau nak marah aku kan? lepas tu kau baru sedar kau yang silap kan? tak perasankan? lain kali check betul-betul baru nak tunjuk pandai.. ingat aku tak berani nak naik suara! silap la beb.. eh babi...
____________________________
team Malaysia yang nak main minggu depan.. Nak tau siapa penyokong korang? Ha, aku ni penyokong setia.. aku yg akan bersorak paling kuat di Malaysia ni kalau korang score and aku yang akan almost menangis bila korang kalah! tapi berapa kali pun yang korang score and menang?? semua orang ada limitnya.. main betul² ye.. jangan sampai aku tak ambik peduli langsung nnt
_____________________________
pada pendapat aku, perempuan Mongolia tu la yang jahat.. memang patut kena bunuh pun.. and dari apa yg aku faham, si koperal tu bunuh and letupkan perempuan tu sbb boss dia suruh.. and dia kena ikut setiap instruction boss dia, tak boleh tanya².. suruh buat, buat! Kesian wooo..
_____________________________
semalam aku dapat berita jiran yang baru pindah kat kawasan rumah aku kena langgar lari.. kaki kena potong and patah tangan.. allah.... sedihnya aku dngr.. malang kalau nak jadi bebila je boleh jadi..
_____________________________
You are an illuminating anchor
Of leagues to infinite number
Of crashing waves and breaking thunder
Tiding the ebb and flows of hunger
You're dancing naked there for me
You expose all memory
You make the most of boundary
You're the ghost of royalty imposing love
You are the queen and king combining everything
Intertwining like a ring around the finger, of a girl
I'm just a singer, you're the world
All I can bring ya
Is the language of a lover
Bella luna, my beautiful beautiful moon
How you swoon me like no other

stop

berhenti berharap ye pizli.. stop.. semua tu harapan palsu!!! palsu!!! penipu semua tu... penipu!!!
_____________
sedang mendengar lagu ni.. pakai headphone.. volume yg paling maximum.. layan wooo.. the way i are tajuknya..

I ain't got no money
I ain't got no car to take you on a date
I can't even buy you flowers
But together we be the perfect soulmates
Talk to me girl

Baby, it's alright now, you ain't gotta flaunt for me
If we go and touch, you can still touch my love, it's free
We can work without the perks just you and me
Thug it out 'til we get it right

Baby if you strip, you can get a tip
'Cause I like you just the way you are
(I'm about to strip and I want it quick
Can you handle me the way I are?)
I don't need the cheese or the car keys
Boy I like you just the way you are
Let me see ya strip, you can get a tip
'Cause I like, I like, I like...

I ain't got no Visa
I ain't got no Red American Express
We can't go nowhere exotic
It don't matter 'cause I'm the one that loves you best
Talk to me girl

Oh, baby, it's alright now, you ain't gotta floss for me
If we go and touch, you can still touch my love, it's free
We can work without the perks just you and me
Thug it out 'til we get it right

Baby if you strip, you can get a tip
'Cause I like you just the way you are
(I'm about to strip and I want it quick
Can you handle me the way I are?)
I don't need the cheese or the car keys
Boy I like you just the way you are
Let me see ya strip, you can get a tip
'Cause I like you just the way you are

Baby girl, I don't got a huge ol' house I rent a room in a house
Listen baby girl, I ain't got a motorboat but I can float ya boat
So listen baby girl, once you get a dose of D.O.E. you gon' want some mo'
So listen baby girl, when I make it I want you there, want you there, want you there, yeah

adik...

adik aku yang paling kecik sekali umur 12 tahun.. aku ada dua je pun adik.. dia ni perempuan.. tahun ni ambik UPSR, dia ni kira top student jugakla kat kampung tu.. mcm abang and kakak dia jugak hehehe.. takde, aku baru makan dragon fruit.. budak office bawak, and aku teringatla wife aku yang nak makan dragon fruit since dia pregnant dulu.. terus teringat kat adik aku.. hehehe.. ntah apa² ntah, tak kisahla, saje nak cerita sifat² adik aku :
1) Let say kalau ada makanan yang tinggal satu, contohnya karipap, dia akan pergi tanya semua orang dalam rumah tu.. mak nak tak? apak nak tak? abang nak tak? kakak nak tak kalau semua orang cakap taknak, baru dia makan...
2) Kalau tetiba abang² aku balik and bawak kfc ke apa ke.. masa dia makan tu mesti cakap.. "kesiannya ye mak, abang ngan kakak (refer to aku and adik bawah aku) tak dapat makan ni" dia kan duduk kampung, so makan KFC tu kira makan sedapla tu.. dia tak tau yang abang and kakak nya kat sini dah jemu makan KFC tu.. KFC yang paling dekat dgn Besout tu aku rasa 30km++.
3) Dia kiranya penghibur hati mak bapak akula sbb dia je yg tinggal kat sana.. bapak aku cakap, taknak la dia pergi asrama, nnt sunyi
4) Dia trauma naik motor dgn bapak aku, sbb diaorg pernah accident sama².. tulang² bapak aku patah and siku adik aku luka besar, masuk hospital.
5) Dia hebat dalam pertandingan bercerita.. menang sesaje.. tapi dia kurang dlm sukan.. dia marah orang yg dah wakil sekolah acara lain nak juga masuk main bola tampar.. dia cakap nnt kurangla chance dia nak wakil sekolah sbb budak tu dah masuk.. aku cakapla kat dia yang dia dah hebat dlm benda lain.. mana boleh nak sapu semua.. masing2 ada kebolehan and kelemahan sendiri
6) dia manja.. tapi dia independent.. dia gosok baju sendiri.. aku dgn adik bawah aku dulu mana reti gosok baju masa kecik, (ke takde seterika lagi masa tu?) banyak bendala jgk yg buat aku cakap dia independent (betul ke ejaan ni anonymous?)
7) Dulu masa kecik dia mengadu, susah nak belajar.. takde sapa nak ditanya.. ye la abang and kakak takde, plus bapak aku pun belajar sampai darjah berapa je and mak aku tak pandai baca pun.. tapi alhamdulillah, walaupun susah, dia berjaya jugak jadi top student and hopefully dia berjayala masa UPSR nnt.. amin ya allah...........

silap

korang jangan tengok hot fuzz kat wayang tau? takut korang tak suka.. cerita tu best, tapi kurang kelakar, kira dia tak tumpukan pada aspek kelakar, shaun of the dead lagi kelakar.. kira nak tngk beli dvd je la.. mcm aku! hehehe.. mmg dvd copy bukan cinema copy.. cun..
______________________________
apa yg aku boleh rumuskan selama aku buat video kahwin ni:

1) Suap² makan tu dilakukan semata² utk di capture oleh cameraman.
2) Begitu juga sarung cincin dan salamv husband dan juga cium dahi..
3) Pengantin perempuan kalau nak senyum, senyum sedikit sahaja.. jgn sampai nampak gigi, dalam gambar nampak mcm over excited
4) jangan sekali sekali jemput Tun Mahathir and wife sebab nanti guest distracted.. habis pengantin diabaikan..
and banyakla lagi...
___________________________
malam tadi mak aku call suruh balik, cakap durian dah luruh, mempelam, rambutan, manggis semua dah masak.. terus teringat dulu masa kecik kat kampung masa musim² buah ni, panjat pokok and mesti kena tungau.. kawan aku cakap tungau dah pupus kut sbb anak² buah dia tak pernah kena pun.. ye la kut.. punyala lama aku tak nampak tungau...
_____________________________
bermulalah pencarian gadis jelita.. eh silap, bermulalah pencarian kerja baru.. doakan aku berjaya.. nak cari kerja yang aku tak payah cari and call vendor, tak multitasking gegila, takde meeting everyweek yg aku takde kena mengena pun dgn hal yg dimeetingkan.. and office boleh download torrent.. aku tak kisah kerja tu nnt kena stay sampai pukul 9 malam setiap hari as long as, senang nak gi kedai makan, senang nak gi sembahyang jumaat, ada proper pantry, takde nak turun tingkat abwah isi air dalam botol lepas tu panaskan air baru boelh buat air, lepas tu kena berjalan ke toilet utk basuh cawan and sabtu ahad cuti! cadang nak cipta rekod stay sini sampai lima tahun.. tngk tak dapekla nampaknya.. tak boleh tulis sbb sebenar sbb bebudak office ni ada yg tau blog aku.. :-p

jom

pagi tadi aku nak tulis pasal nasi lemak, lepas tu si jihan dah tulis pasal harga nasi lemak dekat area dia kerja.. walaupun mcm meniru aku tulis je la :

1) nasi lemak di bukit mahkota - biasa RM1 tambah kerang jadi RM2
2) nasi lemak di sebelah bus stop - biasa RM1 tambah ayam rendang + teh tarik RM5
3) nasi lemak depan klinik semenyih - biasa RM 1 tambah kerang jadi RM 3
4) nasi lemak depan IMU - biasa RM1, tambah daging, RM 2, and ambik sendiri daging tu tau.. and paling sedap.. and satu²nya benda yg aku look forward bila aku hantar wife aku gi kerja..
__________________________
sebagai manusia yang suka tengok filem yg orangnya bercakap dgn Brit'ish accent and cerita yang kelakar aku menyarankan korang... Pleasela woi korang beli DVD ke apa ke tajuknya Hot Fuzz. link http://www.hotfuzz.com

aku pernah cerita pasal Shaun of The Dead dulu kut.. ni dua pelakon utamanya berlakon cerita ni.. Aku belum tengok lagi.. wife aku baru bgtau aku tadi.. And aku yakin dan percaya cerita ni akan buat korang ketawa sepanjang masa. Sebab masa Shaun of The Dead aku jadi mcm tu.. And ingat! Aku bukan orang yg senang ketawa.. Sebab aku suka sangat diaorg nila yg buat aku rekemen cerita ni.. Satu je.. cerita diaorg ni tak boleh tengok dua kali.. nnt dah hilang rasa kelakarnya.. Korang kalau jumpa DVD ni tolong belikan utk aku dulu.. Nanti aku bayar korang.. Area aku takde jual DVD.. Taukan Zombie Kampung Pisang yg cerita Mamat Khalid tu kan. aku dapat sense dia tiru Shaun of The Dead tu.. nnt aku beli vcd dia utk confirmkan.. tak tngk lagi si zombie tu.. aku saje je cerita ni nak buat korang gembira dan hilang stress.. maybe korang tak kenal pelakon utamanya tu tapi Bill Knighy tu korang kenalkan? Ha takkan tak percaya lagi.. jom cari!
____________________
aku ni kan.. selalu la tertekan dgn orang² sekeliling aku.. aku ni tak sedar diri.. senang rasa down tngk orang punya kehebatan. (selalunya bila tngk blog or fotopages org kaya..) ada satu fotopages ni cerita pasal anak dia.. kat situ dia tunjukla anak dia dah pandai meniarap pada umur 2 bulan 1 minggu.. semua orang puji, hebatla awalla apala.. aku pun mcm kagumla.. hebatnya.. aku kan pertama kali ada anak.. manala aku tau umur baby meniarap etc.. lepas tu aku ingat husband intan cakap.. anak dia last week dah start meniarap (masa tu umur anak dia 2 bulan 1 minggu jgk) and semalam aku balik rumah mak mentua aku cakap anak aku dah meniarap, yg umur dia 2 bulan 1 minggu jugak.. Aku pun tetiba rasa nak je komen kat fotopages orang tu! "woi anak kawan aku dgn anak aku pun meniarap umur dua bulan seminggula, apa yang lu nak kecoh sangat! normal je tu, takdela hebat, tak perlula nak ambik gambar nak provekan etc.." gua pun obsessed jgk, tapi berpada²la..