bersamamu...

aku tak pernah tengok rancangan Bersamamu kat TV3 sbb aku tau aku takut tak sampai hati.. nnt meleleh air mata.. tapi malam tadi aku gagahkan jgkla... hah memangla sedih.. lepas tu diaorg tunjuk ni ada ADUN kat sana datang.. masa interview dia cakap... "Saya tak tau ada lagi orang yg mcm ni sedangkan Selangor dah mencapai tahap negeri maju".. Lepas tu serentak aku dengan wife aku cakap.. "Dah kau tak buat kerja betul², mana kau nak tau"... tau menghabiskan duit untuk anak beranak je.. (eh ni aku mcm dah fitnah plak ni.. heheh) tak kisahla.. ha lepas tu datangla orang SYABAS, org TNB terus pasang air api esok harinya.. happyla aku tngk orang tu.. tetiba ADUN ni tadi bagi RM15000 suruh repair rumah.. Actually mmg ada peruntukan RM20000 sebelum ni dari siapa ntah nak betulkan rumah dia.. tapi mamat ni tak ambik sbb adik beradik gaduh nak duit tu jgk.. tengok!!! manusia.. adik beradik papa kedana pun nak berebut jgk lagi.. mmg anjing!
____________________

"Maintaining the toll on the four expressways will cost the Government about RM242mil."

Eh anjing.. 242million ke, billion ke, trillion ke.. aku tak peduli.. kau nak sngt memerintah.. tolongla rakyat.. tak payah nak mention² dalam paper, dalam radio semua berapa kau kena tanggung.. *#$%^&# $+* @#&!!!!

sorryla...

aku baru tengok cerita lucky number slevin.. aku suka gila... dulu aku tngk cerita wicker park aku suka gila jgk.. kira dua² cerita ni memang favourite la.. kebetulan pulak pelakonnya sama.. Josh Harnet.. Skrg aku ada motivasi nak menguruskan badan nak kurus mcm mamat ni.. and memandangkan rambut aku belum dipotong, baik aku simpan 4-5 bulan lagi and trim jadi mamat ni jgk.. ye aku dah jadi gila.. sifat and cara aku tak payah ikut sngt sbb aku mmg dah semulajadi cool mcm mamat ni...

bekal

hari tu aku beli bihun campur ayam masak merah besar dua ibu jari tangan.. harganya RM2.50.. tak ke melampau tu.. so baik wife aku belikan biskut satu tin yang harga 13 ringgit and aku boleh makan biskut tu selama dua minggu berturut² or beli roti gardenia and makan dlm seminggu.. jem², butter etc sebulan lebih pun tahan.. jimat sikit...

lunch pun aku bawak bekal skrg ni.. sedap dan puas.. tak payah nak keluar sejauh 8km.. air pun free kat office ni.. jimat duit minyak dan duit air..

bolehla pakai civic type-r lepas ni......

kadang² sikap malas aku ni boleh menjimatkan sikit hehehe...
___________________________
cakap pasal bekal.. aku teringat pulak benda yg paling best utk dimakan masa tengah lapar..

1) Pizza.. - dulu aku ada buat freelance kat satu company ni.. duduk dr tengahari tak makan.. tetiba org office tu belikan pizza.. mmg nikmat tak terhingga...

2) Maggie Kari - Rendam dgn air saje.. air tu sikit pun takpe.. biar masin dia kuat sikit.. makan masa bebetul lapar..

3) Telur mata, sardin, ikan bilis goreng + bawang yg digoreng... - Bila tngh lapar tak ingat and nak cepat makan nasi berlauk.. inila benda yg aku mintak wife aku masakkan.. ada plak cili api buat ulam.. pehhhhh......
_____________________________
kepada orang yg tak tau pasal CKO and nak tau apa yg istimewanya CKO tu ni aku ceritakan..

1) CKO ni Dato.. adalah office tu dipanggil office CKO
2) Yg manage office ni anak CKO yg dipanggil COO dan menantu dia
3) Semua staff CKO ni muda²
4) Kat CKO ni kalau kau hebat, kau boleh jadi Head Of Unit pada usia 23 tahun
5) Selama aku kerja tak sampai setahun adala dua tiga kali COO ni buat Domestic Inquiry.. dia record percakapan saksi etc.. mcm cerita polis CSI tu.. ke hebat lagi.. dia jgk pernah suruh kitaorg buat undian nak buang ke tidak sorang minah ni.. undi mcm election tu..
6) Semua kerja yg diplan oleh COO ni biasanya akan terbehenti setengah jalan lepas tu sambung kerja lain
7) Kalau COO cakap esok akan pergi Johor aku tak boleh nak bgtau family aku lagi sbb mungkin tak jadi pergi Johor esoknya.. bila dah naik van nak gi sana baru boleh bgtau
8) COO ikut cakap bini rasanya
9) Ohh.. semua panggil COO "Boss"! 2nd company aku, aku panggil CEO tu Encik Azman.. company skrg Vice President pun aku panggil nama je
10) Ohh ye.. wife CKO pun kerja situ.. adik beradik wife COO pun kerja situ.. hahahahaha

pengakhirannya.. office CKO ni dibubarkan sbb dia banyak habiskan duit company beli barang² video and takde hasil pun.. bayangkan university tapi dia buat drama.. ramai kawan-kawan yg diberhentikan kerja... notis 24 jam.. tapi semua masih contact each other.. thanks to yahoo messenger.. and kat office CKO ni dulu tak boleh guna YM ni heheheh...

swweeetttttt..............

akhirnya aku jumpa jgk orang perak yang minat bola.. so malam tadi pergila ke stadium mbpj kat kelana jaya tu..

sampai² je.. park kereta nampak ada mamat indian ni pakai jersi Perak.. aku pun pakai jgk.. senyum sesama sendiri.. masuk stadium je mmg orang Perak je la semuanya.. beli burger and air naik atas sekali.. aku pun tak tau daging burger tu diaorg masak ke tidak.. tapi itula nikmat tngk bola kat stadium..

first half Perak control game.. tapi takde scorela.. keeper Perak tu aku rasa elok dia bawak komik ke apa ke.. takde buat apa pun.. masa first five minutes je ada kut myteam try.. plus diaorg score gol tapi offside.. nak tercabut jantung aku.. takde apa yg menarik sngt sbb padang basah.. adala dua tiga kali gerakan membahaya Perak tapi takde gol.. halftime masuk toilet.. hah.. nak kencing pun beratur panjang...

2nd half si myteam ni main bagus plak.. semuanya laju.. kalau diaorg menangla lepas ni mmg sbb player² diaorg ni laju.. and hebat jgk.. defender semua tertinggal.. risau gila aku.. myteam banyak kontrol.. ada player ni berlakon injured.. yg bebudak angkat player injured tu bawak ke area kitaorg.. hah apa lagi.. kena baling dgn botol air.. bebudak tu pun nyaris kena.. (ni aku tak berkenanla perangai sakai mcm ni)... ada jugak dua tiga kad kuning... ada sekali tu.. keeper Perak ni kena siku.. dah terbaring.. tapi refree tak stop game.. budak myteam ni sepak dah tepat kat pintu gol.. nasib baik ada ahmad shahrul.. dia clear betul² on the line.. fuhhhh....

masa minit 86.. aku pun dah lupa mcmana bola dpt kat wirat nom tu.. tetiba dia bagi cross.. and yg terkejutnya ahmad shahrul yg duduk kat atas sbb khalid ni dah tertinggal.. dia lompat, tanduk, score................ aku takde kontrol².. mengenangkan aku datang dari jauh.. aku celebrate gegila.. ada seorang budak ni siap menari lagi selama dua minit pegang bendera Perak.. lawak betul.. semua orang la melompat.. dan kedengaranla lagu.. "ipoh mali talak sombong"..

lepas tu myteam control game.. masa ni aku dah risau gila dah.. tetiba player Perak clear bola.. dpt kat Ahmad Shahrul.. (man of the match pada aku) one two dengan Khalid.. mmg cun gila yg ni.. Ahmad Shahrul sepak ke depan pintu gol.. defender dia clear.. masa ni aku dah 50% yakin Perak boleh menang.. sbb Perak dpt corner.. tapi seperti biasa corner² ni tak bawak faedah pun malam tadi.. bola dpt kat myteam.. laju gila bawak.. ada sorang player perak kejar.. tetiba ntah mcmana player perak ni terjatuh referee salahkanla budak tu.. terus la player aku ni berlakon.. hah kalau dah berlakon pada minit 90++ aku yakinla Perak menang...

wisel penamat ditiupkan.. semua orang bersorak.. syok gila masa ni.. dah reda.. player Perak datang kat kitaorg tepuk tangan cakap terima kasih.. kitaorg semua pun tepuk tangan balik.... mmg hebat tak terkira perasaannya masa tu.. balik rumah.. walaupun jauh.. aku puas... aku rasa keputusan 1-0 dah gol tu discore pada minit ke 86 bertepatan sngt dgn kehendak aku..

apa²hal pun terima kasih intan sbb kahwin dgn orang Perak.. sbb aku mmg takde orang nak diajak.. kalau ajak tu cakap taknak pergi takpe.. ni siap kutuk lagi liga Malaysia.. ahahahahah...

would you rather...

bukak gate rumah korang sendiri bila sampai rumah dari office; or tekan hon kereta suruh maid korang bukak and kena tunggu dalam masa 3 minit and tekan hon tu jgk sambil² menunggu maid tu keluar rumah and bukakkan gate tu untuk korang (and menyakitkan hati jiran jgk sbb bising)?

aku kadang² susah nak faham perangai manusia...

tahniah..

saya ingin mengucapkan tahniah kepada adik saya Nuradilla Binti Mat Wazip kerana mendapat 5A dalam UPSR dia.. Walaupun duduk rumah sorang² takde adik beradik membantu.. anda berjaya jgk.. (walaupun baru upsr je heheheeh) dan 6 org je dr kampung tu yg dapat 5A.. Sbb Harian Metro takde cover cerita adik saya dpt 5A.. diaorg cover org² pekan saje.. saya tulisla kat sini.. Syabas!

dilema...

aku ada peluang untuk dapatkan degree selama setahun setengah je.. kat college aku baru offer degree.. before this diploma je.. kira kalau aku pergi sana aku boleh skip banyak subject.. masalahnya skrg dia kelas malam kat tngh KL tu.. kelas dia start pukul 6.30pm and habis pukul 10.30.. pasal financial boleh ambik ptptn or aku keluarkan duit EPF bulan² utk rumah tu tapi aku guna duit tu untuk study.. or baik aku ambik dua² kan? selama ni pun aku selalu rasa low sbb takde degree.. ni je la peluang aku kan? mcmana ye? nak ke taknak? ke kalau susah sngt aku ambik dua subject je satu semester so that takdela hari² kena ke KL nun.. entahla.. boleh ke ha?? aduihhhhhh.. cuti birthday sultan ni aku try la pergi sana tgnk.. lagipun mcm best plak.. subject² yg susah mcm 3D tu aku tak payah ambik kut.. dahla aku dapat A dulu subject tu.. ke nak tinggal keramat balik nak jayakan cita² aku ni?? hmmm... entahla..
__________________________
aku faham.. hari raya ramai org nak bersedakah.. nak buat open house.. bagus.. tapi kat company wife aku ni.. student² dia nak belanja anak yatim.. diaorg takde duit. so mintak duit kat staff.. ye niat diaorg baik tapi kalau takde duit tu buatla cara takde duit.. kan?? pelik aku manusia ni..

kenapa aku ketawa terbahak² ye tngk gambar² ni?

wahahahaahaha.. malam tadi aku cari gambar² dlm pc yg nak di print.. sekali terjumpa gambar² ni.. aku ada lagila gambar² zaman CKO dulu... gambar dlm office.. gambar masa dinner yg aku menang tu.. gambar korang melawat pusat sains.. kalau nak cakapla... sambil ketawa rindu jgk CKO.

hati rasa nak pecah....

"pok amai² lalang kupu²,
tepuk umar pandai nnt malam upah shushu,
shusu lemak manis shanthan kelapa muda,
umar jangan nangis mama ngan ayah nak gi terja..."
__________________________________
yg best...

- last jumaat first time umar tak nangis bila nampak aku masa aku tiba kat nursery dia.. just tegur²... selalu nangis nak cepat² gi kat aku..
- pagi tadi pun dia tak nangis masa hantar.. hope dia dah ok...

yg tak best...

- hati rasa nak pecah rindu anak lepas dua hari cuti...

yg lawak....

- aku skrg guna phone nokia lama.. kat phone ni boleh tngk celcom tngh guna pencawang mana.. kat area rumah aku dia selalu tunjuk.. Bangi Lama and Batang Benar.. on d way dlm kereta nak ke rumah aku dia tulis Teras Jernang.. mak aihhh... lagi ulu nama dia dari nama Besout.. hahahahaha.. lawak betul.. apa yg benar sngt batangnya tu??
_______________________
benih² sayur project hidroponik aku sudah bercambah... tunggu.......... (project ke pun??)

kereta, magnifying glass dan sentimental value...

siapa yang tengok man u lawan arsenal hari tu sure perasan iklan kereta Mercedes ni.. kira org tu bawak mcm smooth gila la kereta tu.. masa ambik selekoh kereta tu tukar jadi air.. konon selancar tu.. masa elak kayu, dia break and mencilok dia jadi mcm sekumpulan ikan.. kira smooth gila la nak buat benda2 tu.. aku tak tau kenapa.. masa aku tngk iklan tu aku ketawa besar sbb aku membayangkan kereta aku tu.. masa nak ambik selekoh agak²nya kereta aku ibarat apa.. ibarat basikal tayar pancit kut.. masa nak stop ibarat basikal brek dah haus kut.. kesian aku... tak taula bila boleh guna kereta² yg best ni...
___________________________
ahad hari tu gi open house rumah abang aku kat klang.. tngh sembang² anak buah aku yg darjah 3 tanya ayah dia, nampak ke magnifying glass? ayah dia tanya nak buat apa.. dia jawab nak bakar daun.. ayah dia jawab.. la buat apa guna magnifying glass... gunala lighter.. hahahaha.. aku bet semua orang pernah terlibat dalam benda ni.. nak bakar benda guna magnifying glass masa kecik.. masa umur² anak buah aku ni.. kan?
____________________________
wife aku tanya tak nak ke beli jam baru sbb jam skrg dah tak water resistant dah.. dah tak boleh bawak ke bilik airla kiranya.. kalau kena air, kena ganti bateri.. fikir² balik best jgk jam baru tapi mengenangkan jam tu dia hadiahkan masa birthday aku dulu².. aku rasa baik aku guna jam tu sampai hancur..

adik aku yg darjah 6 tu hari tu pergi pangkor... dia belikan aku souvenierla yg made in china bukan made in pangkor and aku rasa harga dia adala dalam 4-5 ringgit kut.. aku dah letakla kat side table rumah aku tu.. aku rasa kalau ada budak kecik mesti dia ambik, main-main and benda tu akan pecah.. mengenangkan yg benda tu akan pecah aku rasa aku mcm akan marah kalau benda tu rosak.. mmg benda tu murah and cikai.. tapi nilai sentimentalnya sangat tinggi bagi aku...

stop merapu..

tu la...

tula dulu kau taknak belajar betul².. or masuk form 6 at least lepas SPM kau tu hancur.. boleh masuk university.. ikut kawan-kawan, ikut hati... skrg kan dah susah.. bodoh betul!
We watch the season
Pull up it’s own stakes
And catch the last weekend
Of the last week
Before the gold and the glimmer have been replaced
Another sun soaked season fades away

You have stolen my heart
You have stolen my heart

Invitation only
Grand Farewells
Crash the best one
Of the best ones
Clear liquor and cloudy eyed
Too early to say goodnight

You have stolen my heart
You have stolen my heart

And from the ball room floor
We are in celebration
One good stretch before our hibernation
Our dreams assured and we all
Will sleep well
Sleep Well

Sleep Well
Sleep Well
Sleep Well

you have stolen
you have stolen
you have stolen my heart

Watch you spin around
In your highest heels
You are the best one
Of the best ones
We
All
Look
Like
We
Feel

you have stolen my
you have stolen my
you have stolen my heart