Meet Uncle Hussain

Nak bancuh kopi
Tapi gulanya tiada, minum saja
Kerja bagai nak gila
Tak juga kayaaa!

H.I.D.U.P

Hidup adalah pilihan...

C.I.N.T.A

Cinta itu subjective....

Pura-pura

Pura-pura
Lagak bagai org kaya
Pura-pura

Dah murah nak murah lagi
Pura-pura

Wah! Ramainya orang berpura...........

Pura-pura

Semuanya serba tak kena
Pura-pura

Nak sempurna buat sendiri
Pura-pura

Wah! Ramainya orang berpura...............

Kuala Lumpur, Kuala Lumpur........ Kota Tari...........

imitation?

Selain jersi, korang akan beli tak barang², pakaian imitation yang lain?

jiwang karat lagi..

Mahkota - Meet Uncle Hussain

Wilayah mana kutuju

Daku temui secantikmu
Termenung aku di sudut silam
Menunggu
Adakah benarnya harapan
Kan tiba

Terhenti waktu menunggu
Takku temui penggantimu
Oh…
Kesilapanku termusnah
Khayalan indah bersamamu
Adakah benarnya harapan
Akan tiba….

Mahkota jiwaku

Chorus
Bangkitkanlah
Semangat untukku bertemu
Janganku yang bersalah
Terus tuk bertemu

Bangkitkanlah
Semangat untukku bertemu
Hanyamu kan kembali
Mahkota dihati
Satukanlah…haaa….

cerita hari ini..

SKUAD kebangsaan hanya mampu seri 1-1 dengan India pada perlawanan persahabatan yang berlangsung di Hyderabad, India malam tadi sekali gus membayangkan tugas sukar yang bakal dihadapi barisan negara apabila berdepan Chelsea 29 Julai ini.

Ya Allah.. Diaorg ni baru perasan ke akan menghadapi tugas sukar nak lawan chelsea.. nak lawan Singapore pun dah tugas sukar, ini kan pulak Chelsea..
____________________________
Kalau korang nampak couple Melayu bercium dalam lrt yang pack lepas ni korang jangan buat terkejut tau.. Hahahaha.. Aku fahamla tengah sayang sangatla tu.. sebab aku pernah bercinta jgk.. tapi janganla buat depan orang ramai.. depan pakcik². makcik².. Tapi mamat tu takdela seromantik mana pun pada aku sbb bila dia sampai stesen dia dia stop and biar awek dia meneruskan perjalanan.. Aku lagi romantik sebab aku ikut awek aku pergi stesen dia dulu lepas tu patah balik ke stesen aku.. Ha itu baru romantik!! (bodoh sebenarnya bila fikir² balik.. membazir pun ye)

Lagi satu pagi² before aku gi kerja kalau tak sempat cium bini aku dalam rumah aku cium pipi dia masa dia nak naik kereta.. Itupun dah malu gila kalau orang nampak.. kena cover².. padahal bini aku tu.. Gila la budak² zaman sekarang ni.. Berani..
____________________________
Lepas tu semalam dalam LRT ni ada orang Arab ni nak tanya something kat couple ni.. Lepas tu diaorg tak boleh nak fahamla sbb accent dia.. Aku pun tolongla jawabkan.. Habis aku jawab tu couple tu buat lawak.. "Dio tak kecek Kelate, tak bolehlo nak jawak" something mcm tu.. Lepas tu diaorg discussla kononnya accent dia tu susah nak fahamla apala.. Kalau orang Australia cakap mcm A dia tak dngrla.. Aduii.. Lepakla.. Dah habis tu habisla tak payahla nak bagi alasan sampai 10 minit kat aku yang korang tak boleh nak tolong..
________________________
Aku baru tengok gambar wife aku masa umur Umar.. memang sebijik muka Umar.. Hebatnya kuasa Tuhan.. dia memang keluarkan sebijik.. cuma Umar lelakila.. Takpela.. lepas ni kalau Umar buat perangai aku cakapla dia ikut perangai mak dia, ye la dah sebijikkan...

Cakap pasal muka sama lecturer aku semalam muka sebijik mcm sepupu aku.. Tapi sepupu aku hancurla.. Aku tak jumpa lagila lagi 6 orang yang muka serupa aku, kecuali abang aku la.. Dah lama tak jumpa.. Jangan Umar panggil abang aku ayah lepas ni dah la.. Last jumpa Umar tak reti cakap lagi..
___________________
Aku ni kan dah tua kan so mcm ketinggalanla sikit mcmana trend orang muda zaman skrg.. Hari tu aku ada SMS budak ni.. Soalan aku.. "Minggu mid-term ni ada kelas tak?" Cuba tngk dia reply mcmana...

Hurm.xtaw r.cm malaz nk dtg awi neh pown ad gak.note xdpt.nk wat asignmnt ms bg pown xd note.bowink btoi la.but slalu clz xd.tp ms suh dtg ryte?dunt knw r.abs abg pz dtg x?

Pening aku baca.. And yes diaorg panggil aku Abang Pizli.. hahahahaha..

hmmmm...

Kalau setakat banyak cakap tapi kerja tak jalan baik tak payah!! Kerja sendiri tak buat yang sibuk² betulkan kerja orang lain apa hal?? Bincang? Bincang apa lagi??? Lagi baik tak payah bincang and buat kerja diam² dari sibuk nak berbicang habuk pun takde!!

Last, Ipod Nano lagi best dari Sony MP3 Player, walaupun Sony tu boleh record audio!!

Bala!! Bala!! Bala!! Arghhhhhhhhhhhhhhh!!!!

undang², parking dan track top

Undang² untuk menjual nasi lemak kepada Pizli ialah :

a) Jangan muka sombong, sbb nnt aku ingat korang tak ikhlas meniaga.. Jgn buat muka yang mcm dahi korang tulis. "Woi kau ni apasal nak beli nasi lemak kat aku ni? Apahal ha?" sbb aku benci..
b) Jangan over friendly mcm tanya.. "Gi kerja ke bang?", "Nak tanya soalan peribadi sikit.. dah kawin ke belum?".. Ni pun aku tak suka sbb aku nak cepat and aku tak reti nak bersembang pagi² dalam keadaan mengantuk and nak cepat.

Buat muka biasa.. Senyum and tanya.. "Ye bang, nak apa? Nasi lemak? Lauk apa?" Cukup!
__________
Aku memang dendam dengan orang jaga parking kat Tasik Selatan tu.. Diaorg Indian from India, kasar.. mintak duit mcm peras ugut.. And since diaorg naikkan harga parking lagi 50 sen bertambah kesumatla dendam aku ni.. Nak mengadu kat siapa aku nak mengadu? Paling senang pun aku nak balas dendam.. ambik pistol tembak diaorg semua sampai mati.. Tapi not until petang semalam...

Masuk je area parking tu aku bayarla RM2.50 tu.. lepas tu nampak satu spot.. aku dah masuk dah, kira macam dah nak parking bebenorle gayanya.. Sekali nampak aku punya favourite parking spot! Aku pun keluarla balik and park kat situ. Dah cun, aku pun keluarla.. Dalam hujan ada mamat ni berlari ke arah aku.. Pelik jugakla aku.. Sekali dia cakap.. "Two-fifty, two fifty!" Aku cakap.. "Ha?" "Two-fifty, two fifty!" dia cakap lagi.. Two-fifty bapak dia.. "Kan saya dah bayar dah tadi!!!!" Aku marah dia balik.. "Tadi kan saya dah bayar!!!!" Eh dia buat muka pelik, lepas tu since dia dah tak tau perkataan lain dalam english or bahasa melayu selain "two-fifty" dia tu.. dia tunjuk bahasa isyarat, dia ingat aku masuk ikut jalan lain lepas tu mengelak nak bayar.. (mcm aku buat dulu²) wahahahahahaha.. malu siut dia.. Dendam aku berbalas, and aku harap sebab dia malu besar, malam tadi dia bunuh diri sendiri!!
______________adidas japan track top yang takde size aku plak hari tu.. hampeh betul

Sebagai manusia aku ada keinginan nak nampak cool! Ala mcm bergayala senang.. Aku dah ada Ipod, baru dapat pinjam notebook adik aku utk dibawa ke kelas and surf internet wireless (batak betul!).. Dlm musim hujan ni aku nak beli adidas track top. old fashion, adidas original logo, 3 stripes kat lengan.. Wah, cool gila.. Nampak muda dan bergaya..

Kalau korang pelik aku selalu cakap susah takde duit, and parking naik 50 sen pun kecoh ha benda² yg aku beli ni adalah untuk reward diri aku sendiri yang kerja kuat on weekends and malam² ke pagi buat kerja freelance aku.. So duit lebih tu bayar apa yang perlu and beli barang sikit utk dihadiahkan pada diri sendiri.. Hope customer aku masukkan duit cepat.. Gatal tangan dah ni plus kereta aku pun nak makan duit tu, brake pad dah haus agaknya..

lagu melayu...

Satu masa dulu aku berhenti dengar lagu Melayu, masa kumpulan yg huruf S dulu.. Scoin, Spoon apa ntah lagi... Plus masa tu jugak aku belajar dalam English.. And orang² sekeliling aku cakap english.. Ohh and masa tu zaman Too Phat naik, Eminem semua.. and masa tu jgk aku start dengar Tupac Shakur.. so aku memang tinggalkan terus la lagu Melayu ni..

Sekarang aku dengar balik.. Lepas tu aku tengok ada kakak² office aku ni jadi gila dengar lagu satu ni.. Aku heranla.. aku kacau diaorgla, bila lagu tu kat radio aku email or ym orang sbb diaorg memang melayang dngr lagu tu.. Aku tengokla lirik dia..

Aku....
Berikan kasih
Kalau itu yang kau mahu dariku

Aku....
Berikan cinta
Untuk membahagiakan harimu

Aku....
Sayangi dirimu / padamu
Biarpun nafas ini sampai
Terhenti...

Akan ku kota janji kita
Mendirikan Tajmahal cinta
Seteguh kasih Shah Jehan
Kepada Mumtaznya....

Mak aihhh mana tak melayang......... Jiwang gila liriknya.. Bestla jgk lagu ni pada aku.. Bukan jiwang mcm zaman kumpulan S dulu.. Jiwang dia lain sikit... Ada lagi satu lagu yg aku jumpa..

Mungkin ku tak bisa mencintamu
Dengan cara seperti yang kau mahu
Namun aku masih, masih lagi
Coba untuk mendapatkan mu

Mungkin ku tak bisa memahami
Tiap tanda kata yang telah kau beri
Namun aku masih, masih lagi
Coba untuk mendekatimu
Kan ku ungkapkan kata cinta untuk selamanya

Kau sememangnya cinta
Membuat ku rindu padamu
Kaulah segala yang indah
Dengarkan jeritan batinku

Maybe sebab aku dah kawin kut aku suka lagu² ni.. Maybe lirik² ni boleh direlatekan dgn aku.. Maybe nnt kalau aku gaduh aku bagi wife aku lagu ni dia boleh sejuk hati.. Tapi aku rasa dia akan muntah kut.. Apahal plak mamat ni nak jiwang ni?? Tak pernah² romantik...

Menjadi lecturer dan surat kepada Perdana Menteri

Malam tadi aku ada kelas Entreprenurship.. Biasanya lecturer yang mengajar aku adalah lecturer budak full-time.. So diaorg mcm akan penat.. Tapi tidak kepada lecturer yang ini.. Pada aku dia memang lecturer yang dilahirkan untuk menjadi lecturer.. Sebab lecturer² yang lain kadang² malas lepas tu cancel kelas and bila aku jumpa classmate aku kat lrt station diaorg akan cakap kelas cancella.. Lecturer ada hal.. Aku hari tu menjerit je kat station tu.. "Fucking Hell!!!" Sbb aku dah belanja dekat RM7 utk pergi je.. belum balik lagi...

Okeh.. Lecturer yang ini memang suka bercakap and entertaint student.. Bagus! Sebagai lecturer memang bagus.. Masalahnya ini kelas malam and mostly orang dah penat hehehe.. Aku memang look forward nak balik je la everyday sebab aku nak jumpa anak aku, taknakla dah sampai rumah dia dah tidur..

Mula² dia mengajar satu jam straight lepas tu break maghrib.. Ok.. Cun.. Masuk je dia bawak laptop dia.. Dia tanyala orang suka tak dengar lagu lama.. Dia pun pasangla lagu² dia.. "Put your hands on my shoulder" kata lagu tu.. lepas tu ceritala pasal lagu²nya.. And adala budak bujang yang takde commitment and tak kisah balik lambat melayan.. Scene ni last for 15 minutes aku rasa.. Siap before dia menulis tu dia pasang lagu yang nak bagi dia semangat katanya.. Lagu Bon Jovi, it's my life!!!

Mengajarla dia dengan semangatnya and tiba pukul 9 (kelas akan habis pukul 9.15 paling lambat) dia tercakap pasal arnab.. yela subject usahawan.. so ceritala mana nak cari daging arnab, nak belikan kitaorg sate arnab etc.. 5 minit jgkla.. Time ni aku dah sms wife aku.. ha tidurla dulu.. mau pukul 11 sampai rumah.. Bila dia dah sedar dia menyimpang dia mengajar lagi.. Dia cakap "I'm not going into details" Ini part yang paling lawakla aku rasa.. Tak details dia tu details gila.. Time ni bebudak semua dah pack and letak beg atas meja.. Dia still bercakap.. And dipendekkan cerita habis pukul 9.30.. Aku yang sebenarnya nak rush balik ni.. Dlm 70km rasanya nak balik rumah.. (Tapi nasib baik naik lrt) dah tak ter-rush lagi.. aku senyum, pasang lagu Duffy, and layan perasaan.. Aku senyum je sepanjang jalan tu sebab aku respectla dia betul² jadi lecturer.. Sampai station tunjuk lrt ke ampang.. Tunggu yang ke ampang ni je dah dekat 10 minit.. lagi 8 minit lepas ampang sampai baru sampai seri petaling punya.. Wish nnt ada masa aku dpt cakap kat lecturer tu aku ni tinggal dlm 1km je before Nilai, Negeri Sembilan....
___________________
Kepada Pak Menteri,

Hahahaha.. Saya ni kan, sebenarnya hari tu mcm ada duit lebih lepas dikira².. so saya pun sambungla study lagi.. Ye la nak puaskan hati ni and nak rectify my past mistakela kononnya.. ala yg saya kena buang asrama dulu lepas tu SPM saya hancur dulu.. Saya nak jadi rakyat yang berpelajaranla sikit.. Ooh jangan risau.. saya dah settle down dah.. Saya ada kerja yang bagus, kereta tempatan and rumah yang best jgk.. Ni untuk personal satisfaction je.. Itu Pak Menteri janganla risau sangat... Kira ni saya nak mengubah cara hidupla jgk.. Dr balik rumah and tengok tv saya cadangnya nak buat something yang bermanfaatla sikit.. ubahla cara hidup aku...

Untuk pengetahuan Pak Menteri.. saya kena habiskan belajar saya ni dalam dua tahun bukan dua hari.. so saya dah plan.. Tapi Pak Menteri tak fikir... tetiba naikkan harga minyak!! Habisla saya.. Plan dah tak guna dah... Mana nak cari duit lebih tu.. Ohh tol pun banyak jugak saya kena lalu.. Lagi satu yang saya tak nampak apa relevannya.. tempat parking kat tasik selatan tu dah naik jadi RM2.50 dari RM2 sejak harga minyak naik.. Nampak tak impactnya skrg?? Minyak naik, parking naik, rakyat as in saya sengsara!!! And dari plan saya nak ambik 3 subject satu semester tapi sebab benda² ni saya kena re-plan... ambik 2 subject satu sem and akan jadi lama la masa belajar saya ni nanti... Nak ubah cara hidup macamana lagi?? And sebab² ini la jgk saya boleh termencarut dgn kuat sekali kat LRT station hari tu.. Dah tak tahan sangat dah..

Kalau Pak Menteri nak offer biasiswa dialu-alukan, nak bond saya lama² pun takpe.. tapi saya taknakla Mengaku Diliwat Anwar Dan Dilaporkan Kepada Polis sebagai salah satu syaratnya.. Tolongla saya, saya dah tak tau nak buat apa dah ni.. Kalau saya ubah cara hidup Pak Menteri tolongla ubah cara hidup sekali.. Jadi mcm Saidina Umar.. Ok cukupla, cakap banyak tak guna.. bukan ada faedah pun.. Cepat fix masalah negara kita ni.. saya rimas...
____________________
I'm sorry, there must be a mix-up
You want me to fix up life while the Prime Minister gets his d**k sucked?
Fuck that!

Buat kerjala woiiii!!!!!!!!!!!

Drug Ballad

Semalam kat kaunter LRT nak beli tiket tetiba aku dengar ada seorang Ind0n ni cakap:
"biasa seringgit je"
"hah awak nak gi mana" kata org LRT tu
"Maluri........ kan aku cakap Maluri...Kan cakap tadi Maluri" Ind0n tu tengking...
"Sorry².." Mamat tu mintak maaf..

Kurang ajar punya Ind0n.. ni bukan moden punya ni.. Ni yang Ind0n kontrak tu.. nasib baik ramai.. kalau sorang (and aku ada kawan dua tiga orang hahahahaha) memang aku bertumbuk je dengan dia semalam.. Masuk negara orang kurang ajar plak...
____________________

In third grade, all I used to do
Was sniff glue through a tube and play Rubic's cube
17 years later I'm as Rude as Jude
Scheming on the first chick with the hugest boobs
I've got no game
And every face looks the same
They've got no name
So I don't need game to play
I just say whatever I want to whoever I want
Whenever I want, wherever I want, however I want
However, I do show some respect to few
As ecstasy got me standing next to you
Getting sentimental as fuck spillin' guts to you
We just met
But I think I'm in love with you

If you're happy and you know it, be a frog.. Webbet! Webbet!

Aku judge kesedapan nasi lemak based on dia punya sambal... Dan kelemakan nasi lemak diala.. Kira mcm biasala try try semua kedai yang ada untuk jumpa untuk cari yang the best...

Di rumah mestila bini aku akan masak nasi lemak jugakkan? Sambal dia biasa² je.. Tapi tiga hari lepas dia dah jumpa satu resipi baru.. Aku biasa je la cakap, tryla.. Elok je balik dari kelas kelaparan, dia pun mempersembahkan dia punya nasi lemak yang cukup lemak dan sambal baru dia tu.. Masyallah.. Sedap gila!!! Campur plak dgn lauk pauk dan ikan terubuk masin.. Memang tersangat sedapla.. Aku rasa sepanjang aku blogging ni aku tak pernah la puji dia.. Kali ni kasi chancela.. And since ada lebih lagi sambal dia tu, malam tadi aku suruh masak lagi nasi lemak.. Memang confirm sedap bukan sebab hari tu aku lapar ke apa..

Ha lepas tu dalam setahun adala kan musim durian.. bini aku ni ada musim membaking.. Jumpa la jgk resipi coklat cheese cake marble apa ntah nama dia.. Aku pun bawakla ke office untuk dua orang officemate aku try.. Aku mmg bias, aku rasa sedap.. Tapi maybe sbb bini aku yang buat.. Aku bagi mamat yang komen roti bini aku buat hari tu.. Dia cakap tambah butter and sugar katanya.. Sbb first time bini aku buat roti.. Bila bagi dia kek tu ni komen yang aku dapat:

1) Sedap.. Tapi ni tak boleh makan banyak, nnt jelak.. (Chinese mamat ni)
2) Uihhh sedapnya.. eh kenapa ye? U nak bukak bakeri ke asyik bagi testing makanan je?

And bila dah petang sikit, mamat first tadi dah lapar dia makan something kat pantry.. agaknya dia tak boleh tahan dia singgah tempat aku.. "Eh still got cake ah? Sedap, memang betul² sedap.. Tak tipu.. Sedap" Hahahaha.. Mesti bangga bini aku ni....

Tujuan aku tulis ni nak cakap.. banyak resipi kat internet yg free dan hasilnya sangat membanggakan.. And maybe masa mula² kahwin dulu bila korang masak and husband korang takde selera makan ckp tak sedap and buang nasi and lauk yang tak habis tu sekarang korang ada alternatif and peluang untuk improve masakan korang from time to time.. Tak percaya tanya bini aku!! Hahahahahaa.....