Ujang atau Gila-gila dan Dewangga Sakti

Sekarang ni aku takde sangat tengok tv.. Bukan pasal apa, pasal anak aku nak tengok kartun.. Aku malas nak gaduh² dengan dia.. Sehari tak jumpa lepas tu bergaduh rebut tv mcm melampaula pulak. So aku start baca².. Selain readers digest yang aku subscribe, aku belila jugak magazine lain.. FHM, Gila² dan Ujang.. Ada la lagi kut.. So masa anak aku tengok tv, aku baca benda² ni..

Yang buat aku teringat masa kecik dulu abang aku rajin beli gila-gila. Lepas tu ada brader rumah sebelah nak pinjam.. Aku semangat bagi dia pinjam and lepas tu bengang sebab dia baca diam² and ketawa sorang².. Aku expect dia akan bacakan untuk aku.. And aku pelik orang baca dalam hati.. Kecik sangat lagi masa tu.. Masa tu Gila-gila memang best.. Aku budang minang tu aku siap beli koleksi..

Tahun 1994 kut majalah Ujang start keluar and tetiba aku rasa Gila-gila terus hilang dari muka bumi.. Masa ni best jugak.. Kartun dia boleh dikatakan lawak dan ada series Aku, Dia & Volkswagen yang aku suka.. Lama² aku rasa dah merepek dah benda² ni and aku tak follow dah, adala dalam 10 tahun..

Tapi dalam bulan ni aku ada beli satu Ujang dan satu Gila-gila.. Aku rasa Gila-gila macam best.. Ok best mungkin perkataan yang terlalu kuat.. Macam okla jugak.. Lawak dia macam lawak cerdik dan memang boleh diterima sangat... Dan aku terperasan borang melanggan dia dalam majalah tu.. Macam menarik kalau subscribe. Nanti aku ada readers digest and gila-gila untuk dibaca FHM tak sure lagi nak subscribe ke tidak.. Tapi siapala manusia yang rajin nak pergi beli money order semua kan.. So semalam, macam biasa, aku google.. Hah boleh order online.. Macam nila bagus.. Senang sikit hidup aku.. Aku try google majalah Ujang.. takde..

Kalau korang nak subscribe or nak beli novel² bolehla pergi sini... http://cesb.net.my/store/
_____________
Cuba korang dengar lagu Selembar Kaseh dekat music player ni.. Ini betul² Malaysian music yang boleh meruntun hati dan jiwa tanpa sebarang sebab.. Hebat! Aku tak tau sangat pasal diaorang ni.. Baru sangat jumpa.. nak maklumat lebih lanjut pergi sini.. http://dewanggasakti.blogspot.com/ tapi please dengar lagu Selembar Kaseh ni dulu.. Macam.. eh susah nak describela dengar je.. Tekan forward button tu untuk select lagu tu..



Web music player
Quantcast
Lirik ni aku dengar and type.. So maybe tak betul.. Kenapa takde lagu untuk ayah? Haha.. Pasal ibu rupanya.. Barula aku faham sebab apa meruntun sangat rasanya.. Ni kalau masuk juara lagu boleh terus menang.. Tapi aku tau diaorang ni ikhlas main music bukan untuk competition². Agaknyala..

Tiada dapat diperbanding kasih yang tua bagai tiada penghujung
Bagaikan limpahan jernih si air damaikan ruang hatiku yang sugul
Damainya jiwaku bila di sisimu
Rasa gundah berlalu hilang resahku..

Di mana ingin kunikmati belai dan sentuhan lembut selainmu
Betapa indahnya senyummu ternyata kau murni tiap detik dan waktu
Alangkah murni ciptamu oh tuhanku
Kurniakan rahmatmu buat ibuku…

Adakah ruang bagiku kesempatan membalas jasa baktimu
Mampukah akal dan kudratku mengimbang titisan peluh dan resahmu
Inginku bela dirimu oh ibuku
Itulah sumpahku ku duhai ratuku..

Biarpun sekurun salahku
Kemaafanmu bak lautan bertepi
Ku serah jiwa ragaku kiranya itu memadai buatmu..
Agar terus jiwaku di kalbumu..
Agar kasihmu padaku takkan luntur..
Moga mereka tahu tinggi nilaimu
Tiada pengganti kasihmu oh ibu..

Berpindah Dan Credit Card

Salah satu process kehidupan bagi orang yang merantau ialah pindah randah.. Biasanya first time kita merantau, kita akan tinggal dengan sedara or dengan kawan baik.. As for aku, masa mula datang KL dulu aku kerja dekat Bukit Kiara and aku tinggal dengan pakcik aku, yang kerja satu tempat sama dekat rumah dia di Ulu Yam Selangor which dalam 50km jauhnya.. Gila... Dua tahun.. pagi² gila dah pergi kerja.. Since aku tinggal dengan dia, takdela aku beli perabot ke apa.. Aku just ada pakaian je la dengan motor RX-Z yang kadang² aku bawak gi kerja..

Selepas dua tahun aku decide nak sambung belajar and menyewa bilik di Taman Tun.. Duduk sini dalam 4 bulan (satu semester).. Pergi OU tu senyum je.. Tak lama tinggal sini sebab lepas tu ada kawan offer tinggal dengan dia dekat Taman Connought Cheras.. Masa ni aku dah ada PC table, ada iMac G3 satu, tilam dan benda² basic yang lain.. Ohh almari plastic sekali.. Pindah naik cab je.. Kat sini ada kawan satu kolej yang hebat, so everytime ada project aku buat dengan dia dan lama² aku pun macam dah ok and pointer aku naik sikit...

Selepas setahun kut, kawan aku ni nak kawin, so aku pergi menyewa di Jalan Peel.. Sewa bilik kat apartment atas Carrefour.. Masa ni dah nak habis belajar dah.. And tinggal sini sampai kerja IMU.. Dalam setahun lebih kut.. Barang² still basic lagi..Sekali dapat kerja kat Cyberjaya so aku pun pindah ke Seri Kembangan.. Yang pada masa tu masih padang jarak padang terkukur..
Pindah naik kereta kawan.. Sewa bilik dengan kawan..

Sini aku tinggal lama.. Pergi kerja senang, tak sesak.. Bertunang sampaila berkahwin.. Masa aku dah kahwin kawan² aku biar aku terus tinggal situ.. Diaorang pindah.. So bila dah kahwin kenala beli perabot basickan? Ha bertambah barang.. Masa ni aku dah ada kereta.. Tinggal situ sampai rumah aku siap.. Kebetulan masa rumah aku siap aku dapat kerja sekarang.. So pindah kerja and rumah.. Nasib aku baik kali ni sebab sewa lori pindah barang yang pekerja² dia sangat hebat, jujur, cekap.. Sekejap je pindahnya.. Mood diaorang ok, aku pun ok.. Aku belanja diaorang 100-Plus dengan rokok.. Laju gila buat kerja..

Yang pentingnya sengsara aku berpindah randah dah selesai.. Korang ingat senang ke nak pindah? Rimas gila ooo.. Aku cakap kat Liza kalau lepas ni nak beli rumah lain.. Barang rumah sekarang biar je.. Kita beli barang² baru.. Nanti rumah tu bagi kat Umar pandai²la dia..

Tapi kalau aku nak pindah kali ni, mestilah rumah idaman aku yang mana ianya mestilah rumah banglo satu tingkat di tanah lot yang ada 6 bilik beserta bilik air, satu ruang rehat, satu ruang tengok tv, satu ruang makan and satu dapur.. ooh ada satu stor dan yang penting sekali ada satu bilik untuk aku letak pool table, PS3 beserta TV HD and audio system yang sangat hebat untuk aku sorang.. Satu swimming pool kecik and satu satu bilik gim..

Bilik banyak bukan bermakna aku nak kahwin banyak.. Sekian terima kasih...
____________
Credit card ni kalau aku bayar lambat sibuk call suruh bayar, sekali aku dah bayar habis ingatkan diaorang boleh diam, call lagi offer loan tapi deduct credit card limit.. Hampeh betul..

Sedap...

Last week masa chat dengan kawan lama aku, aku cakap kalau nak buat reunion kena inform 3 bulan in advance.. Sebab aku nak kuruskan badan kata aku.. Lepas tu dia cakap..

"Mesti wife kau masak sedap ni, sampai gemuk"

Bila aku fikir balik, ye wife aku akan masak benda yang sedap² je.. Tak semestinya dia masak semua sedap, tapi dia akan masak benda yang dia tau dan pasti sedap untuk tekak aku at least.. Di kedai² pun mcm tu jgk.. Aku pilih kedai yang sedap je.. And kebetulan orang² yang masak kat kedai Semenyih ni banyak yang sedap.. Aku sangat cerewet dan memang memilih makanan.. So kalau aku rasa orang masak tak sedap aku takkan pergi lagi..

Teringat dulu masa zaman bercinta, petang² makan kat foodcourt KLCC.. Pada aku semua makanan kat situ sedap.. Barula boleh laku.. Tapi aku tau ramai jugak yang tak kisah pasal makan.. Janji makan.. Macam aku, aku dah listkan nasi kandar paling sedap di dunia.. Nasi ayam paling sedap di daerah aku tinggal dan beriani, mee bandung, laksa etc yang sedap².. And aku sanggup jugak travel jauh untuk makan... Mungkin aku boleh jadi food tester (betul ke ni?)

So itu pasal aku gemuk..

Panic

Aku memang suka buat kerja last minute.. Ni kerja² peribadila, kerja office aku suka buat kerja cepat² so that nanti aku boleh layan internet hahaha.. Balik pada kerja peribadi.. Aku ada:

1) Projek Sekolah - Due 4 January
2) DVD nak bagi kat client, dia nak copy lagi satu - Due Esok
3) DVD bagi kat orang silap mata - Due minggu ni..
4) Exam - 6 January

Aku biasanya akan relax² sebab aku tau semua aku boleh handle.. Dan aku work better under pressure.. Study untuk exam pun tak lagi.. Biasanya lagi dua hari nak exam baru bukak buku sebab nanti boleh ingat lebih lagi.. Sekali semalam bangun lambat dalam pukul 10, aku mimpi yang macam bebetul jadi punya.. Aku mimpi:

1) Ada orang call cakap exam tukar semalam pukul 2
2) DVD² nak kena bagi hari ni...
3) Malamnya kena present project..

Berpeluh aku.. Hampeh punya mimpi.. dahla rasa macam real..
___________Abang Umar Yang Semakin Tinggi..

Tahukah anda yang mak mentua saya akan menyambut 3 orang cucu sekaligus pada tahun depan..

1) February - Biras aku..
2) March - Adik ipar aku...
3) April - Liza...

Dan tahukan jugak anda bahawa jantina ketiga² bayi ini adalah sama? Hahahahah..

Military Inspired Series Mudman G-9000MS-1

Selain membalas dendam kepada cikgu, hidup aku jugak penuh dengan membalas dendam pada masa lampau.. Masa sekolah dulu aku teringin sangat nak beli jam G-Shock.. Tapi macam biasala, takdela aku dapat.. Memandangkan jam yang ex-girlfriend aku hadiahkan 5 tahun lepas dah tak water resistant, aku pun bercadang membeli jam baru...

Tapi pada umur sekarang jam macam ni dah macam tak sesuai.. Tapi bila fikir balik nature kerja aku yang mana kadang² kena video shooting, angkat tripod, camera, kerja macam lasak, aku rasa ok kut kalau pakai jam macam ni.. Naik basikal pun aku rasa sesuai jugak.. Takdela rasa macam pelik bila pakai jam besi naik basikal..
So process mengoogle pun bermula.. Sebenarnya hari tu aku gi Warta Bangi and ada berkenan satu ni, tapi dia ada kaler merah yang agak cantik tapi macam lagila tak sesuai dengan usia macam ni.. Aku tanya boleh murah lagi ke? Dia cakap tak boleh.. So aku terus teringat belila online.. Di online, jam yang aku mula berkenan tadi berharga RM80 lagi murah dari di kedai.. Ingat kawan², gunakan GOOGLE even kalau nak membeli seluar dalam sekalipun.. Tapi bila aku dah start google² aku terbekenan yang ini.. Takde kaler merah dan ianya military inspired..

Function dia bestla, tapi aku tak rasa aku perlukan sangat, sebab mcm alarm semua tu kat handphone pun dah ada.. Yang penting, calendar, hari dan waktu.. Jam ni pun ada auto light.. Yang mana kalau korang setkan dia on, korang just movekan jam ni ke muka korang and dia akan menyala sendiri.. Tapi aku tak rasala aku akan gunakan sebab nanti cepat habis bateri.. Yang mungkin aku guna ialah World Time dia.. Teringat status facebook Hafezh masa dia kat US hari tu.. Dia wish dia ada dua waktu kat jam.. Malaysia and US.. Jam ni boleh buat macam tu, tapi bukan setakat US, seluruh dunia.. For now aku guna UK punya sebab nak tau waktu bola start and kalau ada online training dengan mamat UK tu, aku bolehla tau pukul berapa dia bagi training kat aku etc etc...Ooh aku beli di PK Time Jusco Wangsa Maju, pada masa aku beli tu orang online yang offer aku tu RMx25 ringgit.. Kat kedai ni dia jual RMx99 dengan 10% discount.. Aku cakap kalau dia lesskan lagi aku beli, dia cakap dia try kira and offer aku RMx35, aku mintak RMx30 and dapat, which is RM5 ringgit mahal dari lowest offer yang aku dapat dari online trader.. Aku beli je la sebab kalau beli online lambat.. Pagi tadi ada orang online lain offer RMx20.. Paling murah.. Tapi dah terlambat sebab aku dah beli malam tadi.. Kalau korang nak beli online aku bolehla suggest diaorang ni..

Dendam berbalas and aku puas hati.. Tapi kalau nak pergi interview kenala beli jam besi menunjukkan professional sikit.. Pasar malam ada kut..
____________
The new military inspired series represents some of the very best of the tough and durable designs from the G-Shock ORIGIN and MASTER OF G line-ups.

These models feature a stealth, matte black finish to the band and case including the watch buttons that are ion plated to a black finish. The ORIGIN DW5600MS-1 & DW6900MS-1 and MUDMAN G9000MS-1 are equipped with light-on-dark digital display to match the overall color theme. For Non-Stop performance the FROGMAN GW200MS-1 is equipped with Tough Solar Power

Specifications
# Shock Resistant
# Mud Resistant
# Auto Dual EL Backlights with Afterglow
# Low Temperature Resistant (-20 C/-4 F)
# World Time
# 29 time zones (48 cities), city code display, daylight saving on/off
# 1/100 second stopwatch (ST1)
# Measuring capacity: 999:59'59.99"
# Measuring modes: Elapsed time, split time, 1st-2nd place times
# Other: Auto-Start
# 1/100 second stopwatch (ST2)
# Measuring capacity: 999:59'59.99"
# Measuring modes: Elapsed time, split time, 1st-2nd place times
# Countdown timer
# Measuring unit: 1 second
# Countdown start time setting range: 1 minute to 24 hours (1-minute increments and 1-hour increments)
# Others: Auto-repeat, progress beeper
# 4 Multi-function alarms & 1 snooze alarm
# Hourly time signal
# Full auto-calendar (pre-programmed until the year 2099)
# 12/24 hour formats
# Button operation tone on/off
# Flash alert
# Accuracy: +/- 15 seconds per month
# Battery CR2025
# Approx. battery life: 3 years
# Module 3031

Size of case / total weight
G9000MS 52.0 x 46.3 x 16.3
mm / 56g

SMTSR - Dibuang Asrama 1998

Dulu lepas aku kena buang asrama, aku menyewa bilik dengan makcik ni.. Makcik ni duduk sorang.. So dia sewakan kepada 4 orang budak yang kena buang asrama ni.. Bayar 100 kut sebulan.. Makan semua cukupla..

Kitaorang berempat pergi sekolah naik basikal.. Dalam 10km kut.. Makcik ni sayang kitaorang, aku ingat masa kitaorang datang balik rumah dia masa ambik result SPM dia peluk aku.. Muka rindu sangat..

Takdela.. Aku just terfikir betapa mulianya makcik ni.. Dia tak judge kitaorang.. Dia tau kitaorang budak² jahat sekolah tu, tapi dia still tumpangkan kitaorang.. Kitaorang pun sebenarnya bukanla jahat.. Baik je.. Cuma rebel kut..

Masa dah dekat² nak SPM pengetua suruh kitaorang masuk asrama balik.. Aku tak masuk.. Ego.. Kawan aku dua orang masuk.. Masa SPM kawan sebilik aku dah bawak motor and basikal aku dah kena curi.. So pergi exam naik motor..

Result SPM kitaorang takdela hebat sangat, tapi takdela buruk sangat.. And padanla muka cikgu disiplin yang cakap kitaorang akan fail tu.. Sebenarnya hidup aku ni dendam dengan cikgu tu sampai sekarang.. Semuanya benda yang aku buat sekarang ni macam aku nak balas dendam kat dia and nak buktikan kat dia aku bukanla teruk sangat..

Nanti cukup masa aku akan buat satu post pembalasan dendam.. tapi itu lama lagila.. Tunggu aku bebetul dah berjaya nanti.. Lama lagi, tapi aku in progress, on schedule..

Salah satu process dalam kehidupan

Sekadar gambar hiasan..

Bila korang dah kahwin mestila excited nak ada anak.. Berusahala dengan bersungguh² untuk dapatkan anak.. Atau kadang² tak plan pun nak dapat anak, dan konon sebenarnya mengamalkan perancangan keluarga, tapi terdapat jugak anak, Tuhan bagi.. Macam kes aku sekarang... Tetap excited..

Zaman sekarang ni korang dah boleh scan² anak dalam perut.. Boleh tahu lelaki dan perempuan.. And bila dah tau jantinanya, process mencari nama yang sesuai pun bermula.. Kalau korang tak kisah takpe.. Senang je.. bagi je nama apa.. Tapi aku ada jumpa beberapa masalah dalam mencari nama anak.. Antaranya:

1) Liza suka, aku tak suka..
2) Aku suka, Liza tak suka..
3) Dua² suka, tapi ada anak orang lain dah guna nama tu..
4) Dua² suka tetiba adik aku cakap semua kawan² dia nama tu perangai tak semenggah..
5) Suka, tapi takde maksud..
6) Suka tapi takde Z (sebab aku, Liza and Umar Zakwan ada Z pada nama)

Itu adalah antara²nya.. Nanti end-up ambik nama yang Liza bagi jugak.. Sebab nama aku nak dia tak suka.. Tapi nama dia bagi aku sukala jugak.. Itu baru process nak bagi nama tu.. Benda² lain lagi??

Benda ni mungkin terjadi pada aku je kut sebab nama aku takde maksud.. Dahla nama aku ntah apa² so aku agak cerewet cari nama anak ni.. Sekian..

Rasuah bermula sejak dari kecil lagi..



Aku tengok cerita P.Ramlee yang ada mamat ni bagi 20 sen pada budak ni untuk bagi surat pada kakak dia.. Upah.. Pada aku rasuah.. Orang mesti cakap tak sama, tapi dari upah yang sekecik 20 sen boleh jadi beribu²..

Macam abang aku cakap, dah memang kerja dia pun kita kena bagi extra lagi untuk kerja cepat jalan.. Contoh: Kau kena korek lubang and kerja, title kau ialah pengorek lubang.. Tapi kau boleh cakap: "Kalau nak saya korek lubang cepat, kena bayar extra RM50" Kau desperate, kau bayar..

Macam dengan anak² jugak.. Contoh: "Jangan nangis, kalau nak kereta Ben-10 kena baik, tak nangis²"

Dulu aku ada dengar cerita, katakan untuk set-up studio kena ada RM300,000.. Orang yang in-charge ni akan cakap pada supplier² yang bagi quotation ni, kalau kau nak dapat job ni kena bagi aku 15% dari harga keseluruhan.. Kalau tak, aku suruh supplier lain turunkan harga quotation and ambik duit dari diaorang".. Supplier desperate, setuju.. Barang habis deliver, studio siap, mamat in charge tadi tukar kereta baru.. DUIT HARAM!! -> Saje je aku capital letterkan ni sebab aku takut nanti satu hari Tuhan uji aku dengan benda² macam ni..

Upah atau rasuah? Masa aku nak kahwin dulu aku kena isi beberapa borang, kena jumpa tok kadi kat kampung aku.. Yang aku ingat aku kena isi form saksi katakan aku ni masih bujang, lepas tu aku kena pergi Pejabat Agama Daerah ke apa, nak kena submit form² yang dah siap... Banyak benda jugakla.. Tapi Kadi kampung aku cakap :

"Hang tak payah susah², hang bagi saya 15 ringgit nanti saya carikan saksi, saya hantaq pergi Pejabat Agama.. Semua settle.. Dua minggu lagi datang, siap.."

Syabas Malaysia...

Ye aku tau dah lambat.. kat rumah takde internet, so hari ni baru aku ada masa nak mengucapkan tahniah pada team Malaysia menang emas dalam Sukan SEA.. Kalau korang dah lama baca blog aku ni korang tau aku adalah penyokong bola Malaysia tanpa kompromi.. kena belasah pun aku sokong.. patriotik sangat...

Kiranya aku dah tengok Malaysia menang Piala Merdeka, yang orang cakap piala ciptaan sendiri dan kali ni menang SEA Games, tournament besar.. So aku puas hati.. Adala dalam hidup aku ni aku tengok Malaysia menang.. Alhamdulillah..
_________
Ada seorang player nama Gurusamy tak silap aku kena doping test nak check ada ambik dadah ke tidak.. Sebabnya agak kelakar.. Sebab dia berlari tak berhenti hahahaha.. Itulah namanya semangat..
___________
Petang Khamis tu Liza balik lambat.. Dan aku dah tau dari awal.. Plannya.. Balik secepat mungkin, bawak kereta selaju mungkin, ambik Umar.. Duduk depan TV, tengok bola!

Sampai nursery Umar pukul 5.55 macam tu.. "Ayah dia ni nak tengok bola la ni" Kata penjaga nursery.. Aku senyum.. "Cepat Umar, ayah nak tengok bola.." "Mama tak balik?" "Mama balik lambat"..

Sampai bukak TV.. "Ball kampung ke ayah?" "Haah ball kampung"

So sepanjang game aku menjawab soalan anak aku.. And melayan anak aku yang dah mula rindu kat mama dia.. Somehow game hari tu aku tak berdebar sangat sebab dalam hati ada rasa yang Malaysia akan menang.. Yang aku ingat first half Malaysia memang bertahan dan second half Malaysia ada attack.. Dan yang pentingnya ada Gol!

Aku tengok tv, ada 3 orang pemanggil call RTM2 tu, seorang Melayu, seorang Cina and seorang lagi India.. Ye aku tengok kat RTM sebab aku nak dengar Haji Hasbullah Awang, walaupun dia kadang² mcm salah sebut nama etc, tapi aku rasa lain macam bila orang lain yang jadi commentator.. Kat TV ada tunjuk kat beberapa tempat orang tengok ramai².. Ada yang celebrate atas jalanraya.. Seronok sangat..

Try call Liza tak dapat.. Last sekali dia yang call.. "Malaysia menang tau?" "Berapa?" "1-0"

Aku tau banyak benda orang bersatu padu.. Tapi hanya sukan yang betul² boleh buat semua orang bersatu, bersorak, bagi good mood, bagi family berkumpul bersama, bagi semua orang share satu benda yang orang rasa satu benda tu sama² yang punya..

Lupa aku nak cakap.. di wisel penamat air mata aku menitik...

Tiger Woods, Isteri Dan Perempuan Cantik...

Semua orang dah tau pasal kecurangan Tiger Woods.. Tapi apa wife dia nak expectkan? Husband dia glamour, kaya dan tak boleh kahwin 4 mestila dalam diam ada perempuan simpanan.. Kau tengok, lelaki dicipta dengan sifat gatal sejak azali lagi.. Lelaki memang gatal.. Lelaki kaya memangla lagi gatal pada tahap tertinggi..

Kau bayangkan kalau diaorang ni boleh kahwin 4, settle problem.. Harta kekayaan boleh bagi sama banyak atau berlebih.. Boleh adilla kut.. Settle masalah..

Janganla korang cakap aku ni nak sangat kahwin 4.. Aku dah banyak tengok perempuan merana sebab husband dia kawin lagi satu.. Sebab apa merana? Sebab husband diaorang bukan kaya macam Tiger Woods!! Dah susah pergi kahwin banyak² buat apa? Kereta macam nak roboh, anak 8 orang, kerja tak menentu kahwin dua tiga buat apa?? Itu silap.. Aku Insyallahla takkan buat macam tu..

Tapi kalau aku kaya macam Tiger Woods and tetiba perempuan macam ni datang, aku tak boleh janjila..

Sila abaikan muka orang tua huduh tapi berpangkat dan kaya tu..

Recycle? Selamatkan Bumi?

Aku rasa dari sekolah rendah dah cakap pasal kitar semula ni.. Tong² sampah untuk recycle pun ada disediakan mengikut colour.. Aku tau ramai jugak yang kitar semula.. Paling tidak pun jual botol, newspaper etc pada orang surat khabar lama tu.. Menyumbangla jugak..

Tapi, aku tak rasa selepas lebih 10 tahun orang² Malaysia ni bebetul recycle barang.. Dia biasa bila ada kempen besar²an barula semua orang kelam kabut nak buat.. Lepas tu? Senyap balik...

Aku tulis benda ni hari ni sebab nak cerita sikit attitude rakyat Malaysia di jalanraya yang aku selalu lalu... Bukan pasal driving. Tapi pasal buang sampah atas jalanraya.. Dua minggu lepas kereta aku terlanggar botol kaca (yang mana aku kena berhenti tepi jalan and kawan² aku tolong tengokkan kut tayar meletup sekali ke).. Botol kaca tu!! Siapa yang gila buang botol kaca kat tengah jalan..

Kalau korang perasan... plastik air, botol plastik, kulit rambutan, and dalam case aku kulit durian pun ada, kotak rokok, puntung rokok macam biasala.. Kertas, kotak.. Dan macam² lagila.. Bayangkan berapa tak educatednya manusia ni.. Tak boleh nak tentukan buang sampah atas jalan raya tu salah ke tidak.. Lagi satu, papan tanda arah rumah orang kahwin (ok ni lari tajuk sikit).. Orang tu dah nak beranak pun papan tanda tu ada lagi kat situ.. Ish...

Ok.. Macam biasa.. Benda² basic ni kena ajar dulu, BUANG SAMPAH DALAM TONG SAMPAH.. Sebab kalau ikut pemerhatian aku, untuk orang² yang buat kerja buang sampah atas jalanraya tadi, pada diaorang - mengitar semula sampah tu macam nak pergi menggadai nyawa je gayanya..

Dalam selimut pun tercabut nyawamu

Dulu layan lagu ni sebab konon²nya rock sangatla.. Masa darjah 5 ke darjah 6 macam tu.. Hari ni tengok lirik elok² terus seram sejuk..



Dalam selimut pun tercabut nyawamu
Ke mana juga usah cuba sembunyi
Berlari nanti penat dan pata kaki sendiri
Sembunyi nanti hilang ditelan diri sendiri

Sedetik sesaat tercatik untukmu
Di kiri tersenyum di kanan menangis
Mengira berapa yang untung dan rugi darimu
Mengira hingga tamat tempoh dalam dunia ini

Ramai manusia
Cuba lari dari kenyataan ini
Ramai manusia
cuba lari dosanya sendiri

Indah hanyalah di pandangan zahirnya
Teman adalah untuk jadi mangsanya
Keliru pelbagai ragam manusia hari ini
Sembunyi manusia sembunyi dari kenyataan

Ramai manusia
Cuba lari dari kenyataan ini
Ramai manusia
cuba lari dosanya sendiri
Ramai manusia

Selamat Tinggal Petronas Dan Pengalaman Saya Hidup Dengan Debit Card

Aku dah lama tak isi minyak petronas sebab aku taknak nanti aku kecewa sebab tak menang kereta.. Aku tau alasan macam budak².. tapi bila dah masuk contest aku mestila sentiasa berharapkan?

Tapi since sekarang dah takde contest and minyak aku pun dah nak habis aku cakap dalam hati bolehla aku bagi peluang kat diaorang.. Menjadi seorang yang mengamalkan kehidupan tanpa membawa cash, aku pun mengisi minyak menggunakan debit card.. Dah nak masuk tahun 2010 beb! Service macam ni kenala effective..

Pagi tadi aku singgah, swipe card.. tak boleh.. tukar pulak credit card.. tak boleh.. Pergi pam lagi satu, sama jgk masalahnya.. Sebab aku dah lambat, aku malas nak pergi keluar duit kat ATM, aku blah je.. So SELAMAT TINGGAL PETRONAS.. Aku akan teruskan isi minyak SHELL...
______________
Guna debit card ni banyak juga masalahnya.. Macam hari tu aku pergi shopping kat Giant.. Aku bagi debit card tak boleh.. Aku bagi credit card boleh.. Bila aku jalan ke arah ATM, semua ATM down.. Line masalah kut..

So bayangkan kalau aku takde credit card masa tu.. Debit card tak boleh guna, ATM satu shopping complex tak boleh guna.. Salah saya ke?? Memang salah awak! Sebab awak tak menolak.. Ok itu dialog dalam Nur Kasih yang aku paling suka.. Abaikan.. Bukanla salah aku 100%.. Tapi kalau berpuluh orang tengok kita nak shopping tapi takde duit.. tak ke malu? Sebagai manusia mestilah kita nak mempertahankan yang kita betulkan? Tapi tak dapatla kita nak menjerit kuat² and explain cerita sebenar..

Nak cakap salah aku sebab tak keluar duit awal², siapa yang gila nak pergi keluar duit kat tempat lain lepas tu pergi shopping tempat lain??

Apa² pun aku rasa Malaysia, and Malaysian sendiri tak ready untuk hidup dalam cashless environment macam dalam radio promote² tu.. Banyak sangat risikonya kalau service tu tak boleh jamin 100% akan berfungsi sepanjang masa..

Eh risikonya satu jela kut.. Menanggung kemaluan terbesar dan pada tahap tertinggi kalau barang semua dah di barcode scanned dan dimasukkan dalam plastic dan trolley tapi tak boleh bayar..

Tak boleh fokus...

Aku tak bolehla nak fokus kalau banyak sangat benda nak kena buat.. Benda yang totally different.. Peningla aku macam ni.. Pasal kerjala ni..

Pasal study pun satu.. Banyak sangat assignmentnya..

Kesian baby dalam perut Liza sebab kadang² aku macam lupa dia nak datang ke dunia ni, tak mcm masa Umar dulu aku ada banyak masa nak fokus untuk jadi bapak..

Cepatla ada offer lain.. Aku nak blah je.. Bukan lari dari tanggungjawab, it just that aku dah tak laratla nak bertanggungjawab banyak sangat benda ni..
___________
Kepada ibu² yang nak tau pasal perlu ke tidak buku merah, macam aku tanya hari tu ada jawapannya kat sini : CLICK SINI.. Alhamdulillah ada orang tanya soalan yang sama..

Demam...



Umar demam.. Gigi geraham nak tumbuh...

Aku tak sedap badan.. Sebab cuaca berubah² secara drastik tahap tertinggi...

Liza selsema...

So aku takde mood..
___________
Ooh aku jumpa kawan² lama kat facebook.. Kawan² yang aku betul² nak jumpa.. Best gila rasa.. Kawan sekolah rendah.. Sebenarnya ramai je orang sekolah rendah aku, tapi aku search based on nama sekolah and nama Besout kat facebook tu tak jumpa.. Malu kut diaorang nak mengaku diaorang orang situ.. Hampeh..

Tapi apa²hal aku puas hati..

Pertanyaan Kepada Ibu²

Aku cadang kali ni nak bawak wife aku bersalin dekat Hospital Kerajaan.. Baca² kat internet orang cakap dah macam ok service diaorang and ada 1st class punya layanan etc. So mcm senang hatila sikit kalau nak bersalin kat hospital kerajaan...

Masalahnya sekarang, monthly check-up wife aku dekat klinik swasta.. Aku dengar orang cakap kalau nak bersalin kat hospital kerajaan kena ada BUKU MERAH... Buku monthly checkup.. Wife aku sekarang ada jugak buku record monthly ni.. Tapi bukan warna merahla.. Tapi lengkapla dia punya record.. Bukan apa, kalau checkup swasta ni senang, boleh pergi lepas office hour..

So pertanyaan saya, mestikah ada buku merah (buku monthly checkup) dari klinik kerajaan kalau nak bersalin kat hospital kerajaan?? Confirm kena ada ke? Buku checkup klinik swasta tak boleh guna ke?? Terima kasih di atas jawapan..

Kalau confirm kena ada buku merah ni aku rasa pergi swasta jugakla sebab aku memang benci benda² merepek macam ni..

Bukan Hal Aku... Tapi...

Bukan hal aku, tapi aku memang sentiasa suka menyibuk...

a) Aku tak faham orang sanggup berbelanja besar beli kereta, pasang macam² siap kereta tu boleh bercakap macam transformers punya robot tapi masih memilih untuk menyewa rumah.. Pada aku dari beli kereta besar baik beli rumah.. Lagi best...

b) Orang dah anak empat lima tapi masih beli kereta kecik yang lebih mahal dari MPV.. Macam anak dah enam tapi beli honda civic yang lagi mahal dari avanza...

Itu hal orang, siapala aku nak judge diaorang kan? Tapi aku memang tak faham.. Best sangat ke naik kereta besar dan boleh bercakap sampai jiran² sakit hati dengar kereta suara robot bercakap kuat² "Your security system has been activated" sepanjang masa?

Aku Dah Bosan...

A.K.U D.A.H B.O.S.A.N!!!

Kepentingan



Sebagai manusia kita ada kepentingan dalam hidup. Kepentingan ni berubah² dari masa ke semasa. Kadang² kita sendiri yang kawal dan kadang² kita tak boleh kawal.

Contoh, beli PS3 di tahun baru adalah agenda penting korang buat masa ni. Itu datang secara semulajadi bila korang dah bosan and rasa nak ada benda baru.

Tetiba wife korang pregnant di atas perbuatan sendiri. So PS3 dah jadi tak penting so korang ubah hala tuju kepada nak beli baju baby, barang² baby dan excited gila. Korang pun terfikir kalau ada dua orang anak and yang sorang lagi tu baby, bila masa nak main game pulak. So kepentingan game console diubah kepada tahun baru lagi satu.

Ini semua boleh kawal. Dan korang tak rugi apa² pun.

Tapi bila aircond kereta korang rosak, wiper kereta dah haus dan timing belt pun rasanya dah sampai masa nak kena ganti korang tetiba ada kepentingan lain. Dan benda ni tak boleh dikawal. Tetiba datang dalam satu masa. Macam wiper tu bolehla kut nak kawal, jangan pasang masa hari hujan. Tapi itu mencari maut namanya.

Apa² pun kita tumpukan mana yang penting dulu untuk kebahagian dan keseronokan di masa depan. Hehe..

Merepek pada tahap kedua tertinggi..



I've just seen a face,
I can't forget the time or place
Where we just met
She's just the girl for me
And I want all the world to see
We've met, mmm-mmm-mmm-m'mmm-mmm
Had it been another day
I might have looked the other way
And I'd have never been aware
But as it is I'll dream of her
Tonight, di-di-di-di'n'di
Falling, yes I am falling,
And she keeps calling
Me back again.

Ok ini nak cerita suatu masa dahulu la aku ni...

Dulu masa aku tingkatan 1 sekolah kat KL, aku orang Felda duduk asrama Felda, ada budak ni anak nelayan duduk asrama Toh Puan Norashikin kut, aku tak ingat namanya.. Tapi kitaorang sekolah sama.. Masa form 1 satu kelas.. Nama dia Salmi.. Aku nampak tak nampak je minah ni...

Bila form 2 aku masuk kelas lain.. Tapi masa sukan sekolah kitaorang jumpa balik.. Aku menang dua tiga hadiah and dia menang banyak gila hadiah.. Kalau sebelum tu aku macam buat endah tak endah je dengan dia, tetiba hari tu aku nampak dia macam hebat, tetiba jadi cun gila dan hot..

Had it been another day
I might have looked the other way
And I'd have never been aware

Jatuh cinta ni pun kena ada moment² yang tepat..

Contoh, korang baru main basketball dan menang, perform gila babi, tetiba jumpa kawan perempuan lama, mood tengah baik terus bersembang gila², ajak gi minum and sedar tak sedar dah anak 2 dah sekarang.. Cuba kalau tengah main tu bahu tercabut, duduk tepi court, mood tak baik.. Habis semua orang kau tak peduli.. Chances nak jatuh cinta and jumpa pasangan hidup pun berkurangan..

Tapi takdela aku jatuh cinta dengan Salmi tu tadi, kan masa tu aku baru umur 14 tahun...

Nombor baru...

Aku ada guna nombor telefon baru.. Aku pastila nombor ni dulu ada orang lain guna.. Selalu jugak orang call aku lepas tu salah nombor.. Bank pun banyak.. SMS pun banyak dapat... Senang cakap aku rimas and bengang jugak...

Hari tu ada orang sms: Safi dapat 5A..

Aku reply: Cakap kat Safi boleh pergi mampus!

Hehe takdela.. aku sabar lagi.. Agak²nya mesti orang tu menangis kalau aku reply macam tu..

Gunting Rambut

Suatu masa dulu di kedai gunting T. Nagen

T.Nagen: You nak potong rambut macamana?
Aku: Ha potong tepi dengan belakang pendek, atas pun potong.. tapi jangan pendek sangat.. biar boleh sikat ke depan..
T.Nagen: Ooo saya tau.. Macam itu gay boy kan?

Sekarang aku potong rambut di area Warta Bangi..

Busy yang teramat sangat..

Scene di kampung..

Aku : Umar.. tengok tu ada meow...
Umar : Mana ayah?
Aku : Tu....

Selang 5 saat lepas tengok kucing...

Umar : Ayah.. Tak comel pun meow tu...

Kalau kucing ni faham sure menangis...

Pakailah Smart² Untuk DiLayan

Malam tadi pergi Giant di Nilai, lepas tu pergi cari makan.. Aku tak taula, orang Nilai ni malas nak masak ke atau diaorang choose taknak masak masa wife aku tak masak.. Semua kedai penuh.. Akhirnya kitaorang decide nak pergi RasaMas Nilai, yang mana aku sure siapala yang nak makan kat kedai tu kan?

Masuk je ada minah ni cakap, "duduk dulu ye?".. lepas tu dia hilang ntah ke mana... Dekat meja yang tak berkemas! Ada dua meja kosong and dua² tak berkemas.. Anak aku yang lapar nampak sisa² nasi warna kuning.. Eh nasi ayamla kut tu kan? Biasa kalau pergi Kenny Rogers etc dia memang suka makan nasi tu... Dia pun cakapla.. "Mama nak tu, nak tu" kelaparan..

Tapi lepas 5 minit meja tak berkemas.. Pekerja dia lalu lalang buat tak nampak kitaorang.. Ada mamat ni kejap pergi cashier kejap gi dapur.. Tak nak buat eye contact dengan aku.. Yang orang first tadi dah hilang ntah ke mana.. Meja still tak berkemas.. Lepas 10 minit diaorang buat dek dengan kitaorang aku bawak anak bini aku keluar.. Pergi mampos!!

Aku kerja layan student and lecturer yang aku consider as customer.. Memang apa yang diaorang buat tu salah.. Aku tak kisah tunggu lama kalau diaorang kemas kejap ke meja tu, bagi menu dulu ke kat aku, cakap dengan aku ke, ni sepuluh minit buat aku macam pengemis.. Mentang²la kitaorang selekeh... RasaMas boleh blah, takde aku nak pergi dah sampai bebila pun..
________________
Dekat Giant terjumpa kawan dari tadika sampai sekolah rendah.. Suzila.. Budak Besoutla la of course.. Dia ni satu team olahraga dengan aku dulu.. Terbayang aku zaman kegemilangan kitaorang sambil sembang².. Tersenyum dalam hati sampaila dia cakap kat Liza..

"Dulu satu sekolah dengan dia, tapi sekarang dia dah gemuk!"

Dalam hati aku "Kau tu pun gemuk, laki kau pun tu gemuk!" Hahahah.. Takdela Suzi, andai kau terbaca ni, aku bergurau je..

Susahnya nak membesarkan anak...


Aku tak tau nak mengajar anak aku.. Orang cakap sayangkan anak tangan²kan.. Tapi budak² sekarang ni pandai.. Cepat tangkapnya pada tahap yang paling tinggi..

Kalau aku marah anak aku.. Nanti dia akan ikut exactly marah aku kalau aku buat benda yang dia tak puas hati exactly macam aku marah dia.. EXACTLY! Kau bayangkan kalau orang lain nampak anak aku marah aku, ayah dia.. Mesti orang cakap anak kurang ajar... Tapi budak tu kecik lagi.. Dia anggap benda tu biasala sebab ayah dia buat kat dia.. Tak pandai fikir baik buruk..

Aku rasa memang nak mengajar zaman sekarang dengan cakap baik² nasihat tapi mengambil masa yang sangat lama... Kalau aku beli rotan and rotan dia mungkin kalau dia tak puas hati dengan aku dia rotan aku pulak.. Aduhai...
___________
Mungkin orang tertanya kenapa anak aku berkulit cerah tapi kitaorang berdua kulit gelap sikit.. Macam ada orang ni tanya hari tu..

"Kenapa dia putih tapi korang gelap ye?"

Jawapannya, itu menurun dari nenek dia.. Muka Umar ikut muka Liza and muka Liza ikut muka mak dia.. So kira anak aku ni ikut muka nenek dia and warna kulit nenek dia untuk explanation yang lagi tepat.. Agaknya kalau Umar ni tak ikut muka Liza mesti orang ingat kitaorang ambik anak angkat.. Budak tak main panas lagi, putih lagila kulitnya kut.. Cuba dah masuk sekolah nanti..

Sekian terima kasih..

Blogging...

Aku start blog tahun 2005 rasanya.. Masa tu post² aku asyik marah² setiap hari.. Masa dan usia buat aku berubah.. Sekarang dah relax sikit tulis²..

Hari tu aku baca blog Suhida, dia cakap dah macam jadi tanggungjawab dia update hari² sebab ramai yang datang blog dia.. As for aku, takdela ramai sangat yang datang blog aku ni.. tapi cukupla buat aku rasa bertanggungjawab nak kena update hari² jugak..

Aku tengok unique visitors aku boleh tahanla everyday.. Ada yang dari Phnom Penh, dan ada jugak dari US.. Aku tak kenal pun siapa and worst blog aku ni takde orang nak komen.. Kalau ikut komen memang aku dah stop menulis dah.. Tapi tengok feedjit live dengan nuffnang analytics aku teruskan je la..

Blog aku juga dibaca oleh 2-3 orang jiran aku.. Diaorang ni jenis baik².. Dulu aku terfikir taknak cakap kasar, menyumpah seranah sebab segan dengan jiran² aku.. Tapi kalau aku tak tulis macam tu bukanla blog aku namanya…

Maybe dengan blog ni aku nampak macam jenis banyak cakap, tapi sebenarnya kalau kau nampak aku kat office ni, aku takkan bercakap dengan mulut lebih dari 10 ayat dalam masa sehari.. aku jenis diam.. Kalau aku nak bercakap aku tulis kat sini…

Dengan blog jugak aku kenal kawan² baru.. Ada orang yang confess suka baca blog aku sebab aku honest.. Ada orang cakap sebab bahasa aku, entahla… Aku tulis je la..

Sambil² tu aku juga berharap ada seorang perempuan pemain bola tampar pantai yang minat blog aku..

Sukan

Weekend aku dihabiskan dengan menonton sukan.. BPL, Bola Tampar Pantai, Bola tampar betul, Badminton and Master League Foot ball..

Start dengan bola, aku rasa walaupun main bola 90 minit, orang tu kena buat benda yang betul seminit je dari 90 minit tu.. Wright-Phillips, mcm hampeh cross bola, Adebayor? Tak berfungsi langsung.. Tapi tetiba Adebayor score terus nampak hebat gila.. Wright-Phillips berpusing and pass bola kat Ireland untuk score pun tetiba nampak mcm orang yang hebat.. Padahal sebelum tu kalau diaorang nak pergi selection Malaysia pun tak lepas..

Korang tengok badminton double lelaki semalam? Malaysia kalah.. Tapi itu adalah game badminton yang paling hebat dalam dunia so far.. Boon Heong tu siap senyum² masa pukul shuttle masa diaorang nak bagi Korean tu penat.. Diaorang enjoy diaorang punya game and main pada tahap paling tertinggi sekali.. Bangga aku..

Ok aku malas nak cerita pasal beach volleyball..

___________
Kat rumah aku ada sekor kucing yang dari kecik datang makan.. Tapi kucing ni macamana pun aku baik, bagi makan dia takkan datang dekat aku, takkan bagi aku pegang etc.. Aku jenuhla cakap.. “Meoww” buat bunyi “Cit²” tu.. takdenya dia nak..

Tapi yang magicnya dengan Umar dia bagi.. Dia hulurkan kepala dia dekat Umar bila Umar cakap..

“Meow, nak pegang”

Cakap bahasa Melayu rupanya kucing tu…

Nama manja...

Nama aku dah cukup pendek dah.. Tapi sebagai rakyat Malaysia, of coursela kita ada nama singkatan atau nama manja, atau kalau anda tinggal di asrama ada nama glamour... ke nama kongsi gelap...

Ramai orang dah tau, parents aku nak letak nama aku Fazli, tapi polis silap tulis jadi Pizli.. and aku jugak dah tau nama bapak aku pun polis silap tulis, dari Mat Wazir, jadi Mat Wazip.. Untuk cerita lanjut pasal nama aku ada di sini..

Ok, so dari kecik, family akan panggil aku Fazli atau Pizli atau Li..

Jiran² dan kawan², ada panggil aku Li atau Ali... Sampai sekarangla jugak.. Kat sekolah rendah Ali jugak rasanya...

Bila dah masuk sekolah asrama, ada yang panggil aku Jagung sebab rupa aku macam sama dengan muka senior yang namanya dulu Jagung.. Lepas tu masuk asrama lain orang panggil aku Kidd..

Bila dah masuk belajar peringkat tinggi sikit dan berkawan dengan anak² orang kaya dari Kelana Jaya orang panggil aku Peez.. Modernla konon²nya.. Tapi dengan nama Peez ni buat aku berangan kalau aku dah cukup kaya pakai Civic Type-R, aku nak tempah plat number.. PEE 2..

Benda yang paling bodoh sekali aku pernah buat berkaitan nama - dulu aku pernah tempah name tag kat Sungkai untuk pakai ke sekolah.. Cubala teka apa aku tulis kat name tag tempah aku?

ARE-LIE

Macam gampang...

Kalau anda sebiji bola..

Bayangkan anda adalah sebiji bola dalam satu perlawanan yang berlanjutan selama 3 tahun 7 bulan..

Ditendang ke sana, ditendang ke sini.. Orang expect setiap arahan dari kaki tu akan korang laksanakan dengan tepat..

Apa perasaan anda?

Kalau bola memang boleh bercakap mesti dia cakap.. "Babila korang ni!!!"

Kegembiraan dan kesedihan ditentu atau dipisahkan oleh dua tiga perkataan sahaja..

Hidup kita ni ada masa seronok, ada masa sedih, ada masa kecewa.. Wah ayat.. Tapi betul.. kadang² benda² best tak best senang je kita nak tau atau dapat jawapan dengan dua tiga perkataan je.. Antaranya :

a) Boleh
b) Tak boleh
c) Boleh.. Tapi….
d) Tak boleh.. Tapi…

Contohla katakan Ali dengan awek dia ni..

Ali: Kalau saya nak pegang tangan awak boleh tak?
Awek: Tak boleh…

Terus rasa teruja Ali ni hilang sebab tak boleh nak merasa keseronokan.. Tapi dia fikir dan lepas tu cakap..

Ali: Ok, takpe.. TAPI kalau tak boleh pegang tangan saya taknak kawin dengan awak…
Awek: Ha pegangla..

Awek risau tak dapat kawin dengan Ali so dia relakan, Ali happy… Selepas itu Ali menggunakan taktik yang sama untuk memegang bahagian² badan yang lain…

Macam hari tu aku mengharapkan dapat freelance job lepas hantar quotation, lepas tu diaorang decide just guna perkataan BOLEH atau TAK BOLEH je dan resultnya boleh buat aku akan happy gila atau jadi sedih gila...

Sama jugak macam kalau kau mintak penagguhan pembayaran PTPTN.. Dia boleh bagi penangguhan dan cakap..

"OK encik Pizli nak tangguh boleh, TAPI Encik Pizli kena bayar RM1000 dulu dalam masa 14 hari…"

Kepala hotak kau la!!!

P/S- Aku membayangkan semalam macam hari yang happy, tapi akhirnya semuanya hancur binasa, sedih patah hati semua ada.. Kalau tak setakat sedih je.. Sekali dapat surat PTPTN ni terus hancur terus hidup aku..

Pengalaman mengajar saya...

Aku dah lama stop buat kerja freelance and berniaga.. Sebab nanti banyak yang aku kecewa dan bengang.. So sekarang aku macam relax je.. Satu benda yang aku belajar dari buat benda² sampingan ni ialah jangan excited sangat kalau ada apa² peluang sebab kalau berharap sangat nanti tak dapat aku akan kecewa.. Ceh.. Or kalau dapat nanti kena tipu...

Tapi dalam aku tak mencari aku suka jugak kalau tetiba ada orang yang cari.. Macam semalam orang ni mintak quotation untuk job ni yang kalau aku dapat memang penuh terus tabung PS3 + siap boleh bukak tabung untuk wife aku bersalin lagi.. Tapi sebab pengalaman, aku takdela berharap sangat and aku tak dapat pun sebab job tu start hari ni.. So takpe..

Worst, dulu everytime ada peluang ada orang ni akan mintak quotation dari aku tapi tak pernah dapat pun jobnya, aku rasa dia buat quotation aku tu untuk diri dia guna sendiri aku rasa..

Tak dapat job yang boleh penuhkan tabung PS3, dapat job shooting konsert budak tadika Sabtu ni pun jadila.. Hehehe..
________________
Semalam Semenyih dilanda taufan.. Aku gerak awal sebab nak ke kelas, sekali tengok signboard² besar dah tertanggal.. Traffic light rosak.. Tiang lampu senget.. And of course jalan jammed.. Aku selit² dapatla mengarah keluar dari Semenyih ni.. Sekali tengok pokok tumbang.. Aku teruskan jugak sampaila aku stuck dekat jalan lurus ni.. Tengok macam tak boleh blah, aku call kawan aku cakap aku takdela kut pergi kelas.. U-Turn masuk jalan Bangi Lama, hah pokok tumbang lagi, gerai putu bambu tertanggal.. Banjir.. Dugaan betul.. Akhirnya sampai rumah, perut lapar sebab tak lunch, aku masak maggie.. Dalam hati rasa bersalah sebab tak pergi kelas.. (minggu lepas dah purposedly ponteng).

Dalam pukul tujuh Kamini call...

Kamini : Bang, today no class la bang.. we waited for one hour and still, he didnt come.. so all of us go backla...
Aku : Woooohoooooooooooooooooooooo... (rasa bersalah terus hilang and kalau aku teruskan perjalanan jugak tadi mau aku mengamuk dekat KL sebab kelas cancel...)
____________
Lepas Maghrib

Cerita pasal Nur Kasih, ni baru aku teringat.. korang nak kutuk, kutukla.. tapi cerita ni memang best.. Ada scene yang buat aku terbayang aku dah tua and aku ada anak lelaki dua tiga orang...

Aku tak tau ayat exactly sebab aku fokus kat subtitle English dia.. So macam kucar kacir sikit pemahaman aku..

Ayah: Apa yang ayah buat ni untuk kebaikan Adam di sini dan di "sana". Kalau Ayah ada buat silap Ayah mintak maaf.
Adam: Adam tau, Ayah malu dengan Adam, Adam tak boleh jadi anak yang Ayah harapkan.
Ayah: Ayah tak pernah malu..
Adam: Maafkan Adam.. Adam tak boleh jadi anak yang macam Ayah nak..
Ayah: Tak apa, jadilah sebaik yang Adam mampu..

Diaorang peluk and nangis.. Touching gila.. Aku terbayang.. kalaula dialog aku ni dengan bapak aku.. Mesti bapak aku akan cakap..

Bapak: Ha itula kamu, dulu aku suruh bla bla bla bla.... (kena marah)

Hahaha...

Sekarang aku berharap anak² aku panggil aku daddy, sebab takdela relate sangat dengan Nur Kasih ni...

Tengah syahdu².. Umar kacau...

Umar : Ayah tengok apa ni ayah?
Aku : ♫ Nurrrrr ya kasihhhhhhhhhhhhh......... ♫
Umar : Apala ayah ni.. Kan Mama?

Salji...

Semalam classmate Indian aku tanya.. "Bang, betul ke 22hb ni nak turun salji kat Malaysia?"
Aku dengan buat lawak cakap.. "Kalau salji turun kita berhenti belajarla, balik sembahyang..."

Tapi fikir² balik, kalau cuaca sejuk gila macam semalam, macam tak mustahil je.. Dengan kemusnahan dunia ni chewah, kemusnahan tu.. Tak pelik hahaha...

Hmm bila ada benda pelik je baru nak sembahyang, bertaubat.. Hampeh..

Aku bahagia...

Aku memandang mereka mewah, tapi di belakang mereka suami isteri berbalah..
Aku memandang mereka bahagia, tapi di belakang hubungan mereka hampir binasa..
Aku memandang mereka lebih dari aku, tapi di belakang mereka tak bersatu…

Pengaruh rakan sebaya bermula dari umur hmmm dari dalam perut kut...

Sekarang kalau shampoo masa mandi Umar akan cakap "Nak buat rambut cacak.." ke pacak? tak kisahla, tapi aku tak pernah ajar and bagitau pasal kewujudan rambut mohawk ni..

Bila tanya siapa buat, dia jawab kawan dia yang umur 5 tahun tu buat.. Macam²...
_____________
Aku dah kawin 4 tahun, 2 bulan, 3 minggu and 6 hari.. Sepanjang aku berkahwin ni everytime hari kerja aku akan dengar ayat ni.. "Ishh nak pakai baju apa ni??"

Biasanya aku akan diam je.. Kalau weekend boleh jugak aku jawab.. "Hah tak payah pakai baju..." Tapi masa weekend takde pulak soalan tu..

Sembang petang...

Bayangkan isteri anda nak bersalin.. Anda walk-in ke hospital untuk daftar bersalin.. Masa bersalin - anda baru perasan yang doktor, bidan, nurse adalah bekas kekasih anda yang anda tipu hidup² di zaman sekolah dulu.. Apakah yang bakal terjadi kepada isteri anda dan baby anda? Bayangkan!!

Susu Formula

Aku tak tau kenapa lately ni aku asyik nak marah² je.. Hahaha, mungkin sebab aku penat kut.. Ok dah..

Aku nampak ramai orang start berniaga, barangan keluaran tempatan, barangan yang kurang berjenama.. Kalau ada Mr Potato, nanti ada Encik Kentang contohnya.. Aku berharap Encik Kentang lebih murah dari mr potato tapi kualiti sama.. rasa pun sama sedap kalau tak lebih bagus dari Mr Potato, at least...

So sekarang, aku mencadangkan usahawan² tempatan, yang terfikir nak mula berniaga cuba untuk mencipta susu formula yang ada DHA, SA, whatever A dalam susu dia... yang setanding dengan susu² yang ada dipasaran sekarang.. Katakan susu sekarang RM76 satu tin, aku harap produk baru ni, yang setaraf jual separuh dari harga tu.. Gunakanlah jenama tempatan..

Aku terfikir ni sebab hari tu aku ada baca pasal one drop perfume.. Diaorang cakap bau diaorang sama, infact bahan pun sama tak silap aku.. It just that perfume berjenama ni jadi mahal sebab brand, marketing etc.. So kalau perfume boleh, takkanla susu formula tak boleh??
______________
Aku rasa aku jenis yang tak boleh fokus terlalu banyak benda dalam satu masala.. mcm kerja and study.. Dua tu ok, tapi bila ada benda lain macam percubaan nak berhenti rokok, nak kuruskan badan.. Aku rasa, aku kena buat kerja + study.. Habis study.. Kerja + berhenti terus rokok, lepas berhenti rokok.. kerja + kuruskan badan.. Lepas kuruskan badan, kerja + PS3...

Aku hari tu beria nak PS3, tapi bila fikir balik akan ada masa ke aku nak main, sekarang pukul 11 pun aku dah tidur terus..

Buang masa.



KUALA LUMPUR: The controversial P1 WiMAX broadband advertisement which repeatedly stressed the word “potong” (cut) is being reviewed by the Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM).

Deputy Information, Communication, Culture and Arts Minister Heng Saei Kie said the advertisement was being reviewed to determine whether it contravened the Content Code.

In her reply to Datuk Mohamed Aziz (BN-Sri Gading), Heng said all advertisements, prior to being aired, need to be approved by the Censorship Board under the Home Ministry.

“The Censorship Board does not come under this ministry,” she said.

Earlier, Mohamed stood up to ask Heng about the ad, laughingly saying, “When we say ‘potong,’ people will think potong itu-lah (referring to circumcision).”

“If possible, potong the advertisement,” he said.

As Mohamed drifted on to lament the plight of local artistes, Deputy Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar interjected, “Yang Berhormat, please be brief. I will not use the word ‘potong’ on you.”


Mohamed was quick to respond, “Oh, in this case, saya tidak dipotong-lah (I was not cut).”

Kau tengok, Datuk² ni ada banyak benda lain yang boleh difikirkan untuk memajukan negara, tapi tidak.. Diaorang lebih risaukan advertisement yang ada perkataan "potong". Siapa otak kuning sekarang? Orang tau P1 Wimax adalah wireless broadband, bila dah cakap potong, orang akan tau yang dia suruh potong wired broadband.. Tapi Datuk ni fikirkan konek..

Boleh tak jangan benda² remeh macam ni korang masuk campur?? Jangan halang orang punya creativity.. Filem dalam Malaysia ni pun dah teruk kena censor. Ni iklan pun.. Macamana orang nak salurkan creativity? Macam filem, kalau buat cerita kontroversi kena cakap nak buat pengajaran yang pada aku takde pengajaran langsung sebab nak jaga hati orang. Boleh tak cakap, ye cerita ni ada scene orang beromen just untuk hiburan, takde apa² pengajaran. Nak tengok kena umur 21 tahun ke atas, and tak boleh tunjuk kat tv. Kan senang??

Kau ingat kat wayang je ke ada scene orang beromen and orang Malaysia ni takde access tengok porn?? Kat taman pun ada, kat pantai pun ada scene ni.. Ikut hati sebenarnya.. Kalau kau banned macamanapun and orang nak tengok, diaorang akan cari sendiri. Diaorang sanggup masuk kawasan air terjun and skodeng couple. Janganla sebab kononnya takde cerita panas kat wayang, rakyat Malaysia ni mulia.. Kalau betul mulia takdela orang buat party homo masa bulan puasa..

Kepada Datuk², risaukanla benda yang lebih berfaedah and kurangkanla tengok tv. Kepada orang yang rajin tulis surat kat paper pasal nak bantah contest kira panty tu pun elokla kau pergi berkebun sebab orang lain takkan turned on dalam mengira ada berapa banyak panties yang dilukis, (bukan gambar panties betul) dalam basket macam kau, yang dengar perkataan panty pun boleh keluar air mazi.

Satu²nya info berguna di blog saya

Informasi ini adalah untuk rakan² yang bercadang untuk memohon Maybankard Visa Debit. Saya adalah seorang pengguna Maybankard Visa Debit.

Saya berasa hidup saya sunggu indah di dalam kehidupan sekarang sebab tak payah bawak cash banyak². Saya memang suka dengan teknologi.. Shopping pun semua saya buat diinternet, (transcation guna maybank2u.com) beli barang kat Giant pun guna debit card, so boleh dikatakan saya tak pegang duit. Hanya pegang kad dan guna internet.

Info yang saya nak bagitau kat sini ialah bila anda mengisi minyak dengan menggunakan Debit Card ini ialah amount yang akan ditolak masa isi minyak ialah RM200 (depends on petrol station mana kut). Duit yang akan ditolak dengan harga minyak akan dipulangkan kembali selepas 3 hari.. Dia dipanggil pre-auhtorised debit.

Sila tengok Pre-auth refund dengan pre-auth debit

Rakan² jangan terkejut ye kalau tetiba duit hilang RM200.. Sebab hari tu saya sampai sesak nafas.. Lagi satu setakat ini anda tidak boleh online shopping di ebay dan combinekan dengan paypal lagi kad debit ini.. So kalau ternampak ayat² macam ni (tengok bawah) kat internet, biasala tu...

"The conclusions is please stay away from using the maybankard visa debit. It’s totally useless plus the card cannot be use to shop online. The VISA logo nampak gempak sial but the reality its sucks! Useless"

Orang kata ye, bukan aku yang kata..
____________
Aku nampak dalam satu forum orang discuss tajuk : MEMPERTUHANKAN POLITIK: BAI'AH TALAQ! Sejauh mana Kebenarannya?

Baca punya baca aku baru tau rupa²nya PAS bukan parti politik.. Ya Allah ya Tuhan ku.. aku baru tau.. ada orang PAS ni cakap..

"perlu di ingat PAS bukan parti politik...tapi PAS adalah satu gerakan dakwah yg menjadikan politik salah satu wadah perjuangannya demi utk mendaulatkan Agama Allah swt...."

Uishhh aku baru tau.. Selama ni aku ingat PAS ni parti politik, bila timbul isu bai'ah talaq ni baru aku tau PAS bukan parti politik rupanya..

(pundek bapak kau la... Bila kena batang hidung sendiri banyak pulak dolak dalih.. bila time orang bukan main emosional mengutuk.. Babi punya fanatik!)

Hmm.......

6,1,1

Aku tak faham apa penyokong Kelantan nak Sabtu hari tu.. Game baru start and Negeri Sembilan belum score pun dah baling botol air kat player Negeri Sembilan.. Aku tak faham betul manusia macam ni.. Datang tengok bola sebab suka nak baling botol air ke?

Lepas tu dah kalah bakar² kerusi semua.. Apa masalah korang sebenarnya.. Aku kesiankan KAFA tu.. Nanti kalau kena denda diaorang yang kena bayar.. Hari tu kena gantung lawan kat stadium Sultan Muhammad tu pun sebab benda² ni jugak.. Kalaula diaorang tak kena main kat Bukit Jalil aku yakinla Kelantan boleh jadi juara..

Eh lantak korangla.. Aku sibuk² buat apa.. At least team korang masuk jugak final dari team negeri aku...
______________
Aku dah berjaya convert mouse aku jadi data glove.. Hahaha.. Tapi banyak lagi assignment and project nak kena buat.. Habis semester ni tinggal:

6 subjects
1 final project
1 practical (yang tak payah practicalla kut sebab aku kerja sini)

Mudahkanla Ya Allah...
___________
Aku teringat hari tu Hafezh ada bagi komen kat blog sorang mamat ni yang marahkan kerajaan tak bagi apa² kat rakyat.. Dia cakap something macam ni :
"Kalau bagi ikan, akan habis sekejap je, kalau bagi pancing hari² boleh cari ikan.."

Aku kesiankan orang yang susah, tak berusaha lepas tu marahkan kerajaan sebab macam tak bantu dia.. Habis tu kau ingat kerajaan ada bantu aku ke secara direct? Hahaha.. Kau ingat budget kerajaan tu ada dapat kat aku secara direct? Berusahala sahabat dari kau tulis syair, sajak, blog marahkan kerajaan sebab tak bagi kau tanah etc.. Peneroka Felda tu pun beli tanah diaorang tu secara ansuran kalau kau nak tau.. Macam Hafezh cakapla tu.. "Kerajaan sediakan pancing pada diaorang, diaorang ambik and dapatla hasilnya, walaupun lambat tapi ada, dari duduk menunggu tapi takde apa²."

Usahala...

Kalau aku dulu dari tingkatan 4 asyik fail matematik, lepas tu seminggu sebelum SPM aku usaha belajar sendiri dan dapat 3 matematik, takkan kau tak boleh?

Kalau aku dulu takut nak ambik lesen kereta, yang setiap malam berdoa bangun tidur boleh magically bawak kereta, tapi akhirnya aku usaha belajar, takkan kau tak boleh?

Sekarang pun aku berusaha...... takkan kau tak boleh????

Perihal Umar...

1) Everytime ada promo Nur Kasih dia akan cakap.. "Mama nak tengok ni??" Sebab setiap Jumaat malam dia tak boleh tengok kartun sebab mama dia nak tengok Nur Kasih.
2) Semalam scan Liza, bila balik dia cakap.. "Baby dalam komputer kan ayah?" Bila aku cakap "Ha itu baby dalam perut mamala".. Dia akan cakap.. "Bukan... baby dalam computer" Malas aku nak explain beria..
_____________
Aku busy yang amat sangat.. Banyak assignment semester ni.. Sekarang aku tengah nak convert mouse jadi glove mouse (data glove).. Memang kucar kacir sebab aku takde masa, dengan hari tu kerja KL seminggu balik malam semua... Kalau ada PS3 pun sure tak boleh main..

Pizli Besout

Kepada sesiapa yang google nama aku Pizli Besout tu, ye ini blog aku, kau siapa? Tinggalkan la komen etc jomla kita berkawan balik.. Kalau awek, sorryla aku dah kahwin, anak pun dah nak masuk dua dah... Wahahaha (macamla bagus)

Malas...

Tuhan tu adil.. Tuhan tu hebat.. Dia kesiankan aku yang kalau nak ke kelas kena travel jauh dan berbelanja banyak, duit tol, parking, minyak.. So dia bagi aku instinct yang sangat kuat.. Dari pagi semalam aku rasa macam malas nak pergi kelas.. Tapi aku terbayangkan nasi kandar yang mana masa pukul 4.30 aku decide pergi je la sebab nanti malam boleh makan nasi kandar...

Sampai² aku beli air tenaga dulu.. Lepas tu aku pergi ke surau sembahyang asar.. Nampak pulak ada paper the sun.. Lepas sembahyang, aku dudukla di suatu sudut, baca paper, minum air.. Tepat pukul 6.15 aku naikla.. Sampai ke kelas sekali ada notice cakap kelas cancel.. Lahanat betul.. Sepatutnya aku percaya je instinct aku dah lupakan terus perihal nasi kandar...

Aku sebenarnya dah tak tau nak tulis apa dah kat blog ni..

Limit dan abang Khalid Jamlus saya..

Sebagai manusia biasa aku ada limit.. Ada limit dalam sabar, ada limit dalam berbelanja, ada limit dalam berkawan, ada limit semua bendala..

Contoh.. Kau tak datang kelas masa lecturer bagi tips untuk exam lepas tu kau senang² sms aku mintak tips.. Itu aku tak kisah, aku cakap, nanti next class kau salinla dari buku aku.. Aku harap semuanya dah ok, tapi bila kau balas balik cakap "Ala, kau email je la..." memang aku terus hangin.. ingat aku ni kuli kau, nak menaip hantar e-mail cantik² untuk senangkan hidup kau yang ponteng??? Hampeh!
__________
Semoga pasukan Kelantan dan abang Khalid Jamlus saya menang Piala Malaysia Sabtu ni.. Amin.. Tak dapat team Perak dapat ex-striker Perak pun jadila...

Macam² Hal Episode 5

Menghias masjid dan membanggakannya.

"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.

Kenapa saya layak untuk memiliki PS3?

Di masa kecil saya bukanlah kanak² yang boleh dapat benda yang saya ingini. Permainan yang saya main biasanya adalah secara berkumpulan. Contoh; main guli.. Saya ingat main guli dalam bulatan and main tuju ular yang mana semua orang letak dalam 5 biji guli lepas tu di susun secara melintang rapat², siapa yang dapat baling guli tu dengan “guli target” dia boleh dapat semua guli di belakangnya.. Saya rasa main guli ni macam unsur judi jugakla, sebab semua orang bertaruh..

Guli target = Guli yang kononnya digunakan untuk menuju guli². Biasanya guli ni dianggap special..

Lepas tu main gasing, yang mana saya rasa saya sangat bodoh sebab main dengan budak² besar, lepas tu habis gasing saya kena pangkah sampai pecah. Apa lagi? Main tuju selipar? Ha itu favourite and paling hebat.. Main getah? As in main lompat getah.. Ha itu pun ada jugak..

Kalau nak adventure sikit, saya pergila mandi sungai.. Tanpa pengetahun mak bapak saya..

Dah besar ni pulak, saya tak melancong sebulan sekali naik kapal terbang, saya tidak shopping tiap² minggu, saya juga tidak makan di fancy restaurant.. So tak salahkan sekali sekala saya nak menghiburkan hati dengan benda yang best?

Semalam wife saya nak beli CD Label. Masuk satu kedai ni ingatkan kedai jual peralatan computer.. Rupa²nya cyber café.. Ramaila bebudak main game..

Saya cakap pada wife saya..

Saya : Itula kalau mak bapak abaikan anak.. Kalau kita sediakan semuanya di rumah, takdela anak² akan berpelesaran macam itu.. So nanti kalau saya beli PS3 bolehla Umar main kat rumah je.. Betul tak Umar?
Umar : Ha betul! <- mcm faham je ayah dia tengah merancang strategy.

Berani ke??

Bila dah tua² ni, pergaulan antara lelaki dan perempuan dah tak macam malu² macam masa kecik-kecik dulu.. Tapi tak malu² tu pun berani tak kaum lelaki kalau nak tegur pasal pakaian or perbuatan perempuan, yang korang anggap kawan and berharap dia tak terasa or malu or segan or dah taknak kawan dengan korang?

Contohla.. Katakan kawan perempuan korang ni pakai baju jarang yang kalau korang jalan belakang dia, korang boleh nampak terus belakang dia dengan tali bra semua.. Or tetiba kawan or budak office korang ni tengah menonggeng yang pada aku tak manis tapi dia buat tu dalam keadaan tak sedar and agak lama jugak..

Berani tak korang nak cakap..

“Eh baik kau pakai cammisole kat dalam… baju ni jarang sangatla…”
“Eh kawan” – sambil menunjukkan posisi dia tu tak manis…

Aku tak berani…..

Sebab dulu aku ada tegur kawan aku yang tak butang baju dia.. Tapi rupa²nya dia purposedly taknak butang sebab dia nak tunjuk pusat dia yang bertindik.. Sampai sekarang aku tak berani..

Aku cakap pasal perempuan je la sebab kalau cakap pasal lelaki ada banyak gila benda yang boleh ditegur.. Contoh :

“Kau ni bila nak pergi sembahyang Jumaat?”

Macam² Hal Episode 4

Sambung pasal semalam.. Pada aku isteri memang perlu dimanjakan, and husband pun aku rasa suka kalau isteri² yang manja ni.. Cuma yang taknak dan dijauhkan ialah mengada².. Contohnya kalau nak pergi somewhere naik cab boleh sampai tempat tu dalam masa 3 minit, tapi saja mengada nak husband hantarkan, tunggu husband habis kerja pukul 7 petang, perjalanan balik 30 minit lepas tu baru boleh husband hantarkan… Itu mengada² namanya.. Hahaha.. Ok dah…
_______________
Masa forum hari tu.. Dua orang forum staff dari UK tu sebenarnya bukan orang UK pun.. Seorang orang Canada and seorang lagi orang Holland. Yang Canadian ni banyakla bersembang dengan aku and dia macam fun la jugak.. Bila sampai part bola memang rancakla kitaorang bersembang.. Pasal Jose Mourinhola, apala…

Dia cakap masa dia baru kerja UK tu dia nak pergi beli tiket Man Utd lawan Man Liverpool. Sekali orang kaunter tiket tu cakap tiket dah habis dari tahun lepas dah.. hahaha.. Seronokla kut sebab dia kerja kat London and kat London je ada lebih dari 5 team..

Bila dia cakap kat aku nanti sampai London carila dia.. Aku macam tak tau nak cakap apa.. Aku terdiam.. Mungkin aku sedih kut.. Bila dan macamana aku nak sampai ke sana?? Takde bayangan langsung pun boleh sampai sana..
_________
Ada sekali tu ada minah ni muka Chinese tapi kerja kat Australia bila bercakap accent dia macam accent Cho Chang cerita Harry Potter tu.. Aku macam lemah longlai.. Macam boleh je kalau aku nak dengar dia bercakap sepanjang hari.. Kalau muka pun macam muka Cho tu memang aku bawak balik rumah terus.. Liza pun sure approve punya..

Macam² Hal episode 3

Korang biasa tak bertekak dengan orang yang nak menang je? Dengan orang yang tak boleh nak diam? Kau bagi satu point, dia balas satu point.. Walaupun point yang kau bagi tu nyata tapi dia still nak balas sampai korang sakit hati and rasa nak hentak dia sampai patah tengkuk??

Meneruskan berlawan bukanlah menampakkan korang lagi hebat, so pada aku lebih baik kita diam or mengalah terus. Sebab bila orang lain nampak, kita akan nampak sama bodoh macam orang tu..
_____________
Hari tu kawan aku yang bujang tanya.. “Sebagai orang yang dah berkahwin apa yang kau nak pada wife kau?”

Aku jawab.. “Independent!”

Independent pada aku ialah dia tak terlalu berharap pada aku.. Dia boleh buat kerja sendiri. Lepas tu aku tambah lagi – Zaman sekarang ni kau pun tak bolehla jugak nak jadi traditional husband yang boleh sesuka hati expect wife kau bersusah payah kat rumah.. Kau kena tolong jugak. Since wife kau bekerja, dah bawak income jugak dalam rumah, untuk anak etc, kita kenala bertoleransi.. Dengan sama² bekerja, semua benda kau share. So takde siapa yang lebih ego. Bila dah takde ego, takde pergaduhan, bila dah takde pergaduhan, korang akan bahagia…

Tapi janganla sampai wife kau kurang ajar dengan kau.. Hormat pada kau tu mesti ada dalam whatever condition pun.

Dia dapat point aku and dia rasa dia cakap dia dah buat benda yang betul dalam mendidik awek dia sekarang..

Malaysian....

Apa yang aku belajar dari forum last week ialah lepas ni aku kena pakai blazer at least, supaya aku tak jadi mangsa racism oleh bangsa aku sendiri.. Orang Malaysia ni memang lebih hormat foreigner dari Malaysian sendiri. Aku rasa kalau aku nampak lebih presentable memang diaorang lebih respect la sikit..

Contoh :

1) Aku telah dihalau dari meja restaurant ni supaya pergi ke meja lain masa lunch. Tapi esoknya bila aku duduk dengan boss aku dan orang² putih dekat meja yang sama, takde pulak nak halau..
2) Ada mamat ni sibuk Tanya aku kerja kosong masa aku tengah set-up equipments.. Rimas gila aku, aku nak bekerja dia sibuk tanya²..
3) Bila aku pass parking ticket aku kat boss aku, aku boleh dapat free parking, tapi bila aku pass sendiri masa boss aku takde, dapat parking flat rate sahaja..
4) Makcik jaga parking insist aku cari duit seringgit jugak…
5) Masa dinner tu pelayan² ni lepak² je jaga kitaorang.. Kira buat macam kawan² je..

Malaysian layan orang Malaysia? Macam celaka!!

Outstation, Selasa - Sabtu

Blog ini tidak akan diupdate sampaila minggu depan.. As if la ramai sangat orang nak baca blog aku sampai nak bagitau.. Sayangi keluarga anda di mana jua anda berada..

Experiment..







Aku dah duduk rumah sekarang dalam 3 tahun lebih.. Tapi aku tak pernah jemput orang datang rumah.. Sebabnya aku segan rumah aku takde apa and tak cantik.. Hahaha.. Lepas tu tertanya² boleh ke kitaorang buat.. Tapi fikir² balik apa kata aku try sekali, tengok macamana..

So aku pun cadangla buat untuk kawan² kerja tempat lama.. Tempat aku dan Liza berjumpa.. Yang mana ini bebetul kawan² yang tak payah control, yang aku tak kisah pun kalau aku tak cukup makanan ke apa ke…Asalnya nak ajak jiran belah petang, tapi Liza sakit mata sepanjang minggu, ditambah pulak dengan makanan yang hanya boleh diambik dalam pukul 3, so aku cancel.. Kebetulan pulak semua jiran aku takde kat rumah hari tu.. So takdela segan.. Ohh nombor phone jiran belakang rumah yang dah hilang melengkapkan sebab apa aku cancel ajak jiran.. Haha…

Highlight of the daya pada aku..

1) Anak Najib yang mula² datang diam je, lepas tu terus aktif sebab jumpa Umar yang suka Ultraman jugak..
2) Nisa wife Hafezh cakap aku dah brainwashed Umar supaya menyokong Man United..
3) Najib nampak sangat tak puas hati sebab dia tak dapat 30k..
4) Jumpa wife Zul untuk pertama kali..
5) Jumpa Ilyas buat pertama kali, dan nampak anak Norley dah besar gila.. Last time tengok gambar macam besar Umar je…
6) Jumpa Dahlia yang dah lama gila tak jumpa..

Apa² pun aku puas hati dan yakinla boleh buat lagi.. Lepas ni maybe bukan CKO je la kut.. Ajak semua orangla pulak.. Kawan² dan jiran².... Lantakla rumah aku tak cantik itu tak penting sebenarnya..