Macam menarik..

Semester ni aku ambik 3 subject.. The last time aku ambik 3 subject sekali, aku kurus kering.. Sebab penat kerja, pergi balik kelas, dan balik je terus kena main bola dengan Umar.. Tapi since aku nak habiskan study aku tahun ni, aku ambik je la.. Macam Hafezh cakap lepas habis study boleh live life of a slacker, balik kerja main game sambil minum beer.. Jangan risau.. Root beer bukan alcoholic beer..

Tiga subject tu ialah:
1) Research Methods - Buat research pasal benda related to multimedia, and aku choosed e-learning.
2) Interactive Media Design - Kena buat interactive CD
3) Instructional Design - Kena buat mock-up e-learning...

Nampak tak semua benda ni related.. So sekarang aku nak buat satu benda untuk ke tiga-tiga subjects ni.. Sambil berharap lecturer-lecturer aku tu tak share tengok project aku.. Untuk selamat aku tukar-tukarla kut design dia sikit-sikit and content lain-lain.. Kepada ex-IMU yang aku tanya pasal RLO semalam sebab benda ni la.. Aku nak tengok structure dia...
_______________

Kalau korang perasan, video ni ada buat macam hologram.. Teknik dia sama je dgn yang aku buat untuk video production 24 ringgit aku hari tu.. Tapi dia buat cantikla sebab ntah berapa ribu budget.. Hari tu aku ada approach band kawan aku tu nak buat video and hologram ni effects yang aku letak on top of the listla.. Tapi since video ni dah buat dulu dan dikomersialkan rasanya tak bolehla kut aku nak buat sebab nanti orang cakap aku tiru padahal aku dah buat masa tahun 2008 lagi.. Tengokla video ni sampai habis..

Sehari naik LRT..

Dulu aku banyak idea nak tulis sebab hari² aku naik LRT pergi kelas.. Sekarang aku dah naik kereta.. Tapi semalam sebab nak mengelakkan jammed Thaipusam aku gi kelas naik LRT and cubala teka apa yang aku nampak??

Di stesen LRT ada seorang mamat tengah termenung, seorang perempuan nangis², lepas tu muntah².. Aku nak je tanya perempuan tu ok ke tidak? Tapi aku biar kan je la.. Lepas tu diaorang berjalan nak ke LRT gaduh².. Perempuan tu macam salahkan mamat tu and mamat tu macam terima je apa perempuan tu cakap.. Tapi ada la sekali dia macam nak tolak perempuan tu..

Aku nak nasihatkan, kalau beromen sebelum kahwin.. Janganla pancut dalam.. Kan dah susah!
__________
Umar : Haaa Umar nak jadi Hantu Momok Goreng Pisang... (Zombie Kampung Pisang)
_________
Kalau korang ada RM40 untuk digamble/dibuang/mencuba nasib korang tryla click gambar kat bawah ni...

WT

Sebagai orang yang banyak spend masa online, aku biasa dengan term², acronym, short form untuk sesetengah perkataan.. Sekarang ni bila kat KL guna plat number start dengan WT, aku biasanya akan terfikir everytime ternampak kereta WT sesuai dengan perkataan apa.. Contoh:

1) WTA - Want to Ask
2) WTB - Want to Buy
3) WTF - What the Fuck
4) WTH - What the Hell
5) WTS - Want to Sell..

Hehe..

Bergurau...

Sekarang kan ada contest Shell yang menang duit tu kan? Aku selalula isi form tu.. Kadang² aku berharap jugak sampai berdoa² dengan Tuhan.. Tapi aku rasa hari tu Tuhan bergurau dengan aku, sebab tetiba aku dapat SMS scam konon dari Shell yang aku menang RM19000..

Kesimpulannya, usahala dengan tulang 4 kerat, jangan harap²kan contest.. Aku yakin itu yang Tuhan cuba sampaikan pada aku..

Think Again!

Hari tu Hafezh cakap, orang US tu cakap orang efisien akan lebih dihukum.. Dia cakap lagi.. Tengok kaunter kat Giant katakan.. Kalau ada orang yang buat kerja cepat, pelanggan² akan pergi kat kaunter dia.. Kalau ada kaunter yang pekerjanya lembab so orang takkan pergi kaunter tu.. Itu adalah contoh terhebat yang aku cari selama² ni!

So, pada pendapat aku, office hour sudah tak relevan lagi.. Apa yang relevan ialah bagi amount kerja yang sama.. Tapi benda ni subjective.. Susah.. Kalau macam kerja Giant senangla.. Bagi syarat, kena scan 10000 barang.. Habis, tukar orang lain.. Still susah sebenarnya sebab tak tau nak masuk pukul berapa semua.. So kenaikan gaji and bonus based on performance adalah yang paling sesuai sekali..

Aku bukan apa, aku nak cakap ni je.. Kalau korang rasa orang tu free or macam takde kerja sebab malas, elok korang fikir balik, sebab maybe orang tu cepat dan efficient dalam membuat kerja..

MARIONEXXES

Haha, vocalist Marionexxes ni budak sekolah aku dulu.. Berubah gila mamat ni.. Aku ingat lagi kalau dulu orang fly pergi hisap rokok mamat ni dia fly pi main gigs kat Taiping.. Aku yakin dia tengah seronok buat benda yang dia nak buat.. Untuk permulaan dengar lagu Harimau Malaya.. Ohh, selain menyokong bolasepak tempatan, aku juga menyokong pemuzik tempatan.. My space sila pergi sini : http://www.myspace.com/marionexxes


Electronic press kits
Quantcast

Macam Najib cakap: Apa gila depa ni nak pi tengok KL Plus? (cakap dalam loghat Kedah)

Boleh dikatakan aku ni menyokong jugakla bola sepak tempatan. Masa zaman Perak bagus dulu bila Perak masuk final aku takde kawan nak diajak pergi stadium.. Tapi Sabtu hari tu Hafezh ajak pergi tengok KL lawan KL Plus.. Aku suka je la pergi sebab bukannya selalu.. Pergi sokong KL.. Apala salahnya kan?1) 6.30p.m sampai Klinik Nisa (wife Hafezh) lepas tu bertolak..
2) Beli tiket
3) Sembahyang kat masjid..
4) Makan.. Sedap jugak yee mee dia.. Lagi sedap dari food court Tesco semenyih...
5) Pergi park kereta.. Hahaha.. Parking lot kosong je...
6) Game start.. Standardla bola Malaysia.. aku relax je la bila diaorang main macam hampeh.. Tapi bila Hafezh pointed out yang diaorang main bola hari².. Itu memang kerja diaorang, marah jugak aku..
7) Pemain KL no 8 boleh dikatakan pandai main.. Keeper dia pun not badla, sebab ada selamatkan tandukan..8) Penyokong team sendiri pun kutuk player team sendiri.. Macamana nak maju? Hahaha.. Bila orang KL kutuk orang KL Plus, di antara ayat yang keluar.. "Pegi jaga tol la woi!"
9) Merokok di dalam stadium adalah dibenarkan.. Ada pakcik ni hisap Surya sepanjang game sampai aku pening..
10) Memang ada lagi penyokong setia yang akan pergi every game, pakai jersi team KL.. Tapi dalam 5-6 orang jela hehe....
11) Result 0-0
12) Pergi lepak Restoran Pelita Puchong.. Tengok Man U vs Hull.. Najib datang sini...
13) Lama gila aku tak lepak tengok bola.. Bagusla sebab bila tengok bola kat open space aku macam laju je nak hisap rokok.. Aku tak hisap rokok dalam rumah so bila tengok kat rumah takdela hisap rokok sambil tengok bola.. hahah..
14) Najib cakap.. "Itula aku terfikir.. Apa gila depa ni nak pi tengok KL Plus? (cakap dalam loghat Kedah)"
15) Man U menang 4-0, Rooney score semua..
16) Bau kari nasi kandar memang buat aku lemah.. Macam kryptonite kat Superman.. Nasib baik aku boleh bertahan tak makan nasi.. Tapi serious woii, dekat pukul 12 malam pun masih ramai lagi orang makan nasi..
16) Bila call Umar.. Dia akan tanya.. "Ayah pergi tengok bola kampung ye?"
17) Sampai rumah pukul 1.30a.m rasanya..

Okla pada aku, dapat jumpa kawan, tengok bola.. Kira perfectla.. Ada aktiviti.. Tapi bukan bola ni sangat yang aku ingatkan.. Aku lagi ingat apa yang Hafezh cerita pasal training dia kat US hari tu.. Orang tu cakap.. Orang yang efisien biasanya akan lebih dihukum.. Esok aku tulis pasal ni..

Facebook lagi...

Walaupun Rais Yatim cakap jangan main facebook sangat, tapi aku tak rasa salahnya.. Niat aku dalam facebook adalah untuk mencari kawan.. Terutamanya kawan lama.. Aku dah lama lost contact dengan ramai kawan, especially kawan sekolah rendah.. So bila ada sorang kawan aku upload gambar masa darjah 4, tak ke berbunga² hati tu..

Lepas tu aku boleh jumpa kawan² sekolah menengah.. Kawan sekampung.. Ramai.. Kawan² yang aku nak jumpa lagi.. Ooh walaupun aku agak aktif dalam Facebook aku masih lagi Islam..
_________
SEREMBAN: Malaysians, especially Muslims, must avoid being totally immersed in the internet culture, especially Facebook and Twitter, said Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim.

He added that facilities like internet could not be accepted wholly because it was a form of business introduced by the West and "Malaysians were just users."

"We are not saying that they cannot use Facebook or Twitter but when using such facilities they must upkeep the values taught by Islam, Buddhism or Christianity to maintain our culture," he told reporters after opening a Seminar on the 1Malaysia concept here on Saturday.

He added that Malaysians who used internet services on social networking sites should be careful with what they see and hear.

"We must be strong in our believes and culture because the identity and image of our country depends on us.

"They are just selling Facebook, Twitter, L-Band and various other services, even through space, as a product but we do not do such business. We accept all this in a state of cultural shock," he said.

He chided some Malaysians who belittled those who were no savvy of the Facebook and Twitter culture.

"We should not be quick to condemn or look down on those who do not use Facebook. Newspapers are still relevant, so is Facebook, but do not be carried away with everything and disregard the old system," he said.

Rais also praised the Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM) for its success in tracking down a student from the National Arts Culture and Heritage Academy for posting a public safety threatening comment on Facebook about the recent spate of attacks on churches while discussing the ongoing "Allah" controversy on the popular social networking website.

"Syabas to the commission for its action in nailing those who used Facebook, Twitter and SMS for the wrong reasons.

"As a former analyst of the law in the country, I wish to advise the people that they cannot escape from the law for their actions," he said.

Rais said the Information Department had also found that 62% of Malaysians understood the 1Malaysia concept.

He added that the Government would initiate more programmes featuring the 1Malaysia concept, especially for students. - BERNAMA

Cara² memakai jeans yang berjenis low cut...

Ini adalah cara pemakaian yang betul.. Kalau korang tengok ada satu scene dalam video clip Crossfade, tajuk Cold, awek tu pakai low cut, tapi bila dia tunduk, menonggeng macamana pun, jeans dia stay je.. Awek² yang pakai macam ni memang boleh turn me on anytime, anywhere..

Ini pula adalah pemakaian yang salah dan sangat meloyakan..

Berdengkur

Lepas raya hari tu, aku tersinggah beli nasi lemak dan roti canai makcik ni.. Gerai.. murah dan paling sedap di dunia.. Roti satu 70 sen.. So bayangkan dari lepas hari raya puasa sampai ke hari raya haji aku makan dua benda tu je pagi².. tak nasi lemak, roti canai.. Sebab sedap gila..

Badan aku naik mendadak.. Tapi itu expectedlakan.. Aku ada masalah lain.. Aku tidur berdengkur yang sangat kuat.. Liza memang bengangla.. Aku yang terasa pun tidurla bilik lain.. Sampaila baru² ni aku decide nak bersenam balik.. (Bulan puasa hari tu stop bersenam..) Alhamdulillah dengkuran aku dah hilang.. Arghh sebenarnya aku dah tak tau nak tulis apa kat blog ni.. Bye...

Ini adalah projek merepek aku suatu ketika dulu.. (2)

video

Malu bertanya sesat jalan...

Masa anak membesar akan ada satu point yang mana diaorang akan banyak bertanya.. Tanya sampai habis.. Kalau korang tak tau apa tanya sampai habis ini contohnya :

Umar: Ayah buat apa tu?
Aku: Ayah tengah basuh tangan...
Umar: Tangan mana...
Aku: Tangan kanan...
Umar: Kanan tu apa?
Aku:........................

Sebab dah banyak sangat tanya, ulang² kali tanya kadang² kita rimas, tapi kita kena jugak jawab sebab sebenarnya elok untuk diaorang tanya.. Contoh:

Umar: Ayah pukul 11.30 ada Ultraman kan?
Aku: Iye...

Selang 5 minit...

Umar: Ayah pukul 11.30 ada Ultraman kan?
Aku: Ada...

Selang 5 minit...

Umar: Ayah pukul 11.30 ada Ultraman kan?
Aku: Hmmmmmmm.... (dah start malas nak jawab)
Umar: Kenapa hmmm hmmm pulak??????????

So banyakkan bersabar..

Aktiviti yang dihentikan setelah kena penampar..

Menimba ikan ialah aktiviti yang dilakukan oleh pesawah masa musim menuai.. Tapi aku bukan tinggal kat sawah, aku tinggal kat dalam kebun kelapa sawit.. so aku dan kawan² aku akan pergi menimba ikan bila musim kering.. Kitaorang takdela panggil menimba ikan.. kitaorang panggil benda ni menggagau ikan..

Aku rasa experience pertama aku menggagau ikan ni masa umur aku 3 tahun.. Aku tak buat.. Just bapak and mak aku je yang buat.. Aku tunggu kat atas.. Yang aku ingat masa tu diaorang masuk dalam parit kering ni and menggagau ikan.. Banyak jugak aku rasa, sebab lepas tu bapak aku ada lepaskan balik kat air mengalir.. Tak banyak sangat aku ingat sebab masa tu aku baru 3 tahun..

Bila aku dah remaja, aku pergi dengan kawan².. Benda ni memang boleh buat aku mati kena patuk ular, kena sondol dengan babi hutan, kena pijak gajah, kena gigit tengkuk dengan pontianak etc.. Tapi masa tu aku tak terfikir.. Modus operandinya sama.. Pergi masa musim kering.. Lompat ke dalam parit tu dan startla raba².. Kalau terasa benda licin bergerak tu, ha ikanla tu.. Tangkap and campakkan ke dalam bekas.. Taktik lain, kau buat lubang kat selut, kat dasar parit tu dengan tapak kaki, lepas tu biar dalam 5 minit.. Lepas 5 minit, kau masukkan tangan dalam lubang tu.. Nasib baik ada ikan masuk dalam tu.. Seronok buat benda ni.. Segala jenis ikan ada.. Ular pun ada.. itu ikut nasib..

Ada dua kali yang aku ingat.. Sekali tu pergi bertiga.. Masa ni bawak timba and kebetulan kitaorang nampak parit ni nak kering.. So, kitaorang keringkan parit tu dengan menimba keluar air tu.. Kitaorang akan pass kan baldi tu dari sorang ke sorang lain.. Sorang dari dalam parit, sorang kat tepi parit, sorang kat atas parit.. Cepatla jugak keringnya.. Agak dah kering, just kutip je ikan²nya.. Berpuluh².. Yang aku ingat masa ni tetiba ada sekor lembu usha kitaorang tengah menimba.. Mana ntah datang dalam hutan tu, nasib baik tak kena sondol...

Sekali lagi aku pergi berempat.. Ni aku guna taktik buat lubang tadila.. Menggagau ikan di parit kering yang separas pinggang. Masa ni aku dapat ikan yang paling besar.. Balik rumah punya excited nak suruh mak aku masak ikan² tu, sekali bapak aku tampar aku sekuat hati sebab aku bawak motor dia, lepas tu abang aku nak jumpa ustaz sign surat nak kawin kena pinjam motor orang sebelah...

Lepas tu aku dah tak pergi tangkap ikan sampaila sekarang..
___________
Aku tulis benda ni dengan rasa sedih.. Bukan sedih sebab kena tampar dengan bapak aku, tapi sedih mengenangkan betapa hidup dulu sangat bebas, adventure dan yang pastinya sangat seronok.. Sekarang? Bawak basikal kat kawasan rumah pun rasa macam bahaya sangat.. Aku surela anak² aku takkan merasa benda² ni...

Hudud di kuasakan 10


Iklan di TV

"Dulu saya suka mencuri, la ni tangan dah kena potong" - si anak..
"Budak² sekarang ni depa tak nak dengaq kata tsk tsk tsk" - si bapak..

Aku banyak dengar yang sistem perundangan negara ni tak betul.. Konon orang salah boleh jadi tak salah, orang salah boleh jadi tak salah..

So aku mencadangkan, untuk membanteras jenayah² kat negara ni apa kata guna je hukum hudud tapi dikuasakan 10.. Haih kata kuku besi, ubahla undang² sesuka hati.. Tapi matlamat dia satu je nak hukum penjenayah yang terbukti bersalah..

Contoh: Mencuri, merompak potong tangan.. Membunuh? Potong kepala!! Masa hukuman nak dijalankan, tunjuk kat tv.. Iklan kat tv pun tunjuk pasal hukuman² ni.. Pasang billboard seluruh negara, tunjuk orang kena potong kepala kat khalayak ramai.. Jangan tutup² muka penjenayah tu.. Biarkan je.. Kalau orang tu meragut, and orang tu terbunuh, buat lakonan semula.. peragut tu berlakon jadi mangsa lepas tu lakonkan semula.. Buatla apa, sepak motor dia sampai dia mati.. Tak mati, ulang lagi..

Korang kata merepek dan kejam?? Cuba korang tengok kisah mamat dua anak ni yang ada isteri meninggal sebab peragut.. Nak menitik air mata aku tengok anak² dia cakap kat tv minggu lepas.. Trauma weii.. Sampai ke besar diaorang ni takut dengan orang² rempit ni.. Aku dulu masa kecik ada benda takut dengan serangga, sampai ke tua ni still takut...

Kalau ada rakyat yang tak suka undang² baru, yang bantah.. Bawak diaorang naik kapal, lepas tu campak ke laut.. Sebelum campak tu bagi ucapan.. "Berenangla kamu ke negara yang korang suka"

Aku jamin jenayah turun 99%.. Insaf weii.. Aku jugak tau benda² ni takkan jadi sebab orang² besar tu sendiri yang takut kena hukum sebenarnya...

Ohh kalau merogol, korang fikirkanla sendiri apa yang patut kena potong...
__________
Aku tak pernah appreciate lagu Black Eyed Peas lepas lagu Where is the Love. Mungkin sebab Fergie dah menyeksi tak tentu pasal.. Tak natural.. Tapi lepas aku dengar lagu ni rasa macam best pulak.. Try dengar guna earphone.. Full blastkan..


Balik lambat untuk menunjukkan busy adalah so 80's mentality

Post ni bukan untuk semua orang.. Certain group je... (korang taula korang group yang mana)

Hari tu Liza cerita, ada orang cerita yang satu company ni tepat pukul 5.30 C.E.O akan tunggu kat lif.. Kalau ada orang balik time tu dia akan tanya.. "Awak takde kerja ke?" Dia nak orang balik pukul 8.00 malam.. Macam boss Suhida pun bengang orang balik pukul 6 katanya dalam blog dia semalam..

Tahukah anda pada tahun 2010 bila kau balik lambat orang akan cakap kau tak pandai manage masa, buat kerja lembab? Ke dari tahun 2003 lagi orang dah start fikir macam ni.. Betul.. Itu menunjukkan staff di company korang lembab buat kerja dan system² di office kau adalah sangat cikai sampai tak boleh siapkan kerja on time.. Contoh: Kalau tahun 2000 nak render video berjam² tapi tidak pada tahun 2010, so kerja boleh cepat siap sebab kau ada hardware, software dan staff yang bagus.. Kalau balik lambat jugak maknanya system korang dan staff korang hampehla..

Okla.. sebenarnya aku nak cakap pasal ni -> Ada certain company orang tetap balik lambat walaupun kerja dah lama siap supaya orang lain nampak macam diaorang busy.. Kira rasa bersalah gila babi kalau balik pukul 5.00 sharp.. So dalam 3 jam tu dia just tengok porn and layan facebook.. Apa ke jadah?? Nanti orang akan beranggapan dia balik lambat sebab banyak kerja.. Ada jugak sesetengah orang pandang slack gila babi bila orang balik cepat.. Dah orang tu buat kerja cepat dia balikla cepat.. Yang kau lembab padanla muka, lagi satu kau ke yang bayar gaji orang balik cepat tu?? Aku ada dengar sorang mamat ni cakap dia akan kerja lebih hebat bila orang semua dah balik.. Masa office hour dia main game.. Lepas office hour dia buat kerja and orang pun akan fikir dia busy gila..

Pada boss pulak, sepatutnya korang bersyukur sebab dapat staff yang buat kerja on time.. Bukan nak blame diaorang takde kerja.. And kalau diaorang takde kerja, salah diaorang ke?? Salah kaula sebab tak bagi dia kerja.. Kenapa hire orang tu kalau takde kerja nak bagi??

Mentality kita kena ubah.. Ni tahun 2010 beb, macam department aku ni, peralatan tip-top! The best! Software baru nak launch dah order dah awal².. So semua orang buat kerja dengan senang hati dan boleh balik awal.. Even boss pun balik paling lambat pukul 6. So kalau kitaorang nampak company lain yang buat kerja yang sama dengan kitaorang balik lambat surela kitaorang fikir equipments kat company tu macam jahanam..

Macam aku, aku akan make surekan kerja aku siap cepat.. Dapat kerja terus aku siapkan.. Lepas tu agaknya boss aku nampak macam aku tak busy dia suruh aku belajar hmmm... adalah dalam 10 benda baru.. Lepas tu back up 3 orang, kira aku belajar benda² baru dari 3 orang yang buat kerja utama tu.. Orang cuti 2 minggu, aku take over kejap.. Takde satu masalah pun.. Still, aku ada masa nak blog, aku ada masa nak tengok internet.. And aku sure orang akan cakap aku tak busy jugak sebab mentality dah macam tu..

Boleh sebenarnya aku nak menunjukkan aku busy.. Contoh edit convert video yang boleh buat 3 jam aku buat 3 minggu.. Boleh je kalau nak nampak busy.. tapi aku taknak jadi bodoh macam tu.

Pada aku lagi, tak payahla risaukan orang balik lambat ke cepat. buat kerja ke tidak.. Jangan sibuk² kerja orang.. Janganla dengki hasad sangat..

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people..
____________
Tadi aku nyaris nak langgar kereta polis yang tukar lane tak bagi signal.. Aku tengok seat belt tak pakai semua dua ekor tu.. Aku respek dengan polis² yang betul² buat kerja. Tapi untuk yang tak boleh follow simple undang² macam ni, yang sanggup masuk kebun kelapa sawit mintak duit perlindungan dari PATI, aku nasihatkan korang bunuh diri je la.. Jangan minum racun.. Korang terjun bangunan, senang sikit..

Arson

Tahun lepas kut aku ada ambik subject English, public speaking ke apa ntah subjectnya.. Orang kampung macam aku ni manala reti sangat cakap English.. Ada satu soalan tu kena matchkan maksud.. Aku tak tau maksud ARSON.. Balik rumah, aku tanya Liza, barula aku tau. Aku jawab salah.. .. Maksudnya lebih kurang macam ni...

"Arson is the crime of setting a fire with intent to cause damage."

Lately ni bila aku baca² paper, memang aku berlagak la sebab aku dah tau maksudnya.. Contoh:

1) Police arrested and later released a youth who claimed that he witnessed the making of explosives used in one of the arson attacks on churches over the past few days.
2) Police receive report of fourth arson attempt.

Serviette

Kedai mamak kedekut tisu adalah satu masalah negara yang dah established! Semua orang tau, semua orang dah terima masuk dalam kepala otak..

Yang kita boleh terima, kalau nak tisu pergi kat kaunter ambik! Tapi malam tadi barula aku tau kelancauan satu restoran mamak di Taman Semarak, Nilai.. Sampai je aku tengok meja kotor so aku pun pergi ambik tisu, ada sehelai.. Nak mintak dengan orang jaga kaunter tu aku malas nak tunggu sebab dia tengah bersembang and semua orang dah tau kalau kaum diaorang bersembang, diaorang takkan layan orang lain sampai habis bersembang.. So aku ke meja dengan sehelai tisu.. aku pernah kerja kedai mamak, so aku tau

Habis makan, aku pergi ke kaunter lagi, aku assumed orang tu dah letak tisu balik.. Sampai je kat kaunter ada mamat ni (pelangganla) ambik tisu dan terus habis.. Terkejut aku sebab aku ingatkan cepat gila tisu habis and orang guna.. So aku mintakla tisu dan assumed dia akan topup satu bungkus tisu.. TAK!! Dia just ambik dalam 5 helai tisu dan letak dalam bekas tu dan buat muka paling bangsat sekali dalam dunia sambil tengok muka aku.. Dia mestila expect aku ambik less than lima kan? Aku ambik 3 and tinggalkan dua helai.. Sekarang aku tau la modus operandi mamat ni.. Dia letak sikit je dalam tu so that orang ambik sikit...

Tak ke lahanat perangai macam tu?? Apa yang kedekut sangat?? Beribu ke harga sebungkus tisu.. Lagi satu aku pelik, aku mintak air kosong dalam 5 kali baru dapat.. Aku baru sedar masa nak bayar, air kosong sebenarnya free!! So akhirnya aku faham yang diaorang ni akan lengah²kan dan bagi macam tak bagi benda² free...

Aku ingatkan kedai ni bolehla replace kedai Central Market Curry House kat Warta.. Ye lakan, kalau gi Nilai, takde tol etc.. Sekali macam ni punya perangai, selamat tinggal!! Aku akan terus ke Bangi untuk menikmati roti canai di malam hari..

Dan masalah aku selalu banned dan mengucapkan selamat tinggal kepada kedai² yang berperangai lahanat adalah satu masalah negara yang dah established dan semua orang dah tau jugak..

Ini adalah projek merepek aku suatu ketika dulu..

video

Hahahahahha... Sekarang ni bila Umar terdengar lagu ni dia akan cakap.. "Lagu Mama.." Aku buat kerja ni 3 hari rasanya.. Tersilap deadline.. Dahla baru lepas kena chicken pox.. Hahaha.. Sila jangan kutuk...

2010

Aku rasakan tahun 2010 ni akan menjadi satu tahun yang paling sibuk untuk aku..



Busy tapi best kut..

Hari ni nak marah je aku..



Jumaat malam, last week.. Bila aku masuk kereta balik lepas keluar duit..

Liza: Tadi Umar cakap “kita tinggal two kan mama?”
Aku: Ha?
Liza: Kira bila ayah keluar, kitaorang tinggal berduala..
Aku: Ohh, so sekarang ada berapa?
Umar: Three…
Aku: Kalau ada adik nanti?
Umar: Four…

Wah, bolehla aku suruh kerajaan hantar anak aku yang umur 2 tahun lebih ni pergi belajar Matematik kat Mesir jadi tokoh Matematik Islam yang terhebat dan tak payah belajar kat sekolah sebab apa yang diajar disekolah tu nanti dah tak setahap dengan kepandaian anak aku.. Nanti dia bosan…

Pala hotak lu!!

Kepada adik Math Genius yang mak dia mimpi nampak bulan berkilauan masa mengandungkan dia, ni pakcik nak nasihat…

Memang adik pandai, pakcik tahu.. Tapi tahukah adik pergaulan dengan rakan sebaya, participate dalam hari sukan sekolah adalah antara pengalaman yang indah? Adik tak rasa rugi ke kalau adik termiss segala benda ni.. Mungkin adik boleh pergi sekolah macam biasa dan buat formula Matematik di musim cuti.. Adik masih muda, gunakanla masa sepenuhnya untuk menimba pengalaman hidup.. Extra kepandaian tu janganla dibuang pulak.. Sebab seingat pakcik dulu, ada sorang mamat kat Tanjung Malim ni genius, dia sekolah biasa je.. Periksa dia score dan dia dapat menimba pengalaman hidup bersama rakan sebaya..

Dan last sekali janganla pressure kerajaan cakap kerajaan tak jaga adik yang special sebab ramai lagi budak² yang tak special nak dilayan dan diberi perhatian..
_______________
Apa aku tulis di bawah ni adalah untuk orang yang berumur 30-an ke atas.. Out of kemarahan pada budak² Melayu muda yang ada boyfriend mamat black dan bershopping barang dapur kat Giant macam laki bini…

Tahniah kerana dah bagi cipap korang pada orang² black ni!! Tahniah aku ucapkan dan semoga korang sampai ke jinjang pelamin.. Tahukah anda pepatah orang sekarang ada berkata.. “Once you go black, you never go back!!”

Hah nanti kalau korang dah kena tinggal lepas tu kahwin dengan orang Melayu lepas tu baru sedar batang orang Melayu tak sepanjang dan sebesar mamat black hari tu, baru tau nasib korang.. Dah tak puas sebab dah pernah dapat yang lagi best.. Lepas tu sedih kecewa dan tinggalkan laki…

Tahniah aku ucapkan!! Tahniah!!!
_________________
Aku pelik orang yang selamba je rasa² buah kat Giant tu, bagi anak bini makan padahal benda tu belum berbayar lagi.. Ish.. Apa punya perangai ni?? Kalau keropok ke acceptable lagi sebab lepas tu boleh barcode scannedkan.. Ini buah tu, yang kira timbang kati.. Dah masuk dalam perut.. Gila..
__________________
Aku rasa Faizal Tahir tu memang talented la…

Mungkin ada hikmahnya...

Dulu, masa aku sekolah kecik², tak jadi masalah untuk aku pergi balik sekolah dengan berjalan kaki.. Tak jadi masalah kalau aku nak main dalam hutan.. Tak jadi masalah kalau aku nak pergi memancing, menjala ikan...

Sekarang anak pergi balik sekolah pun dah merisaukan aku.. Nak jalan kaki, jauh + bahaya.. Nak upah orang van, anak² akan duduk lama gila dalam van + pemandu van bawak laju aku nampak hari tu..

Jalan terbaik ialah kalau aku hantar dan ambik sendiri.. Walaupun lama lagi anak aku nak sekolah, tapi aku dah risau dah pasal benda ni.. Aku rasa ada hikmah jugak aku kerja kat sini.. Kalau aku kerja sini memang takde masalah kalau aku nak hantar and ambik anak aku.. Pengorbanannya satu je.. Skip lunch.. Maybe pagi² aku makan banyak², lepas tu tengahari lari jap ambik anak aku..

Selamat InsyaAllah.. Biarla company aku ni takde bonus 3, 4 bulan, takde hantar aku training keluar negara (adik aku pun dah nak pergi Australia training, jealous betul), takde company trip.. Mungkin ini satu hikmahnya aku kerja kat sini..

Sakai di Wayang..

Aku dah 3 tahun tak tengok wayang, sekali semalam tengok Sherlock Homes, kat Mines, aku jumpa orang² ni :
1) Cakap kat Liza dengan yakin yang seat Liza tu dia punya sambil buat² muka.. last² dia sedar yang dia salah.. Bodoh!
2) Ada scene nampak belakang perempuan tak pakai baju.. Ada mamat ni bersorak..
3) Dua tiga orang bersembang...
4) Budak depan aku phone berbunyi.. Angkat dan cakap..
5) Kat belakang kitaorang ada sorang mamat ni dah tengok, lepas tu sibuk bercerita pasal apa nak jadi lepas tu.. Bodoh tahap paling tinggi...

Dah berapa lama aku dengan Liza tak keluar berdua, tengok wayang berdua sekali sakai² ni spoil kan pulak.. Memang bangsat...
_____________
Tapi aku tertarik dengan satu trailer ni.. Merantau Warrior.. Pasal silat cerita ni.. Aku suka Thailand dengan Indonesia punya cerita.. Ada jalan cerita, gambar and scene cantik.. Dalam trailer dia ni tunjuk dia asyik bergaduh je..



Mungkin realiti di Indonesia macam tu so itu pasal diaorang boleh buat cerita pasal silat, orang bergaduh sepanjang masa.. Di Malaysia tak boleh buat sebab realiti di Malaysia ada mat rempit, orang drift kereta dengan bohsia je...

Cakap pasal filem.. Aku tengah tunggu cerita Estet, Mamat Khalid punya cerita..

Hmmm... Hmm...

1) Ada orang naik basikal mahal² untuk bersenam.. Ada orang naik basikal takde gear pun untuk pergi kerja...
2) Ada orang boleh pilih Omnia I8000, SE Satio, Blackberry 9700 Onyx, HTC Touch Pro untuk beli handphone.. Ada orang public phone je pilihan yang ada...

Hmm... Hmm...

Beli buku online, Facebook dan Exam

Aku bukanlah orang yang suka membaca.. Eh aku suka membaca, cuma aku terlalu memilih bahan bacaan aku dan kalau aku dah pilih pun aku kena cari masa.. Macam buku Travelog Haji hari tu, dah setahun beli baru hari tu ada masa nak habiskan baca masa kat kampung.. Ohh kalau aku dah start baca, aku akan habiskan dalam masa sehari dua sampai semua orang keliling aku diignorekan...

Kalau aku tersuka satu buku, aku akan beli.. Dan buku tu mestilah hebat pada citarasa aku.. Macam Once Removed hari tu.. Itu buku kelakar tahap tertinggi.. Ooh, aku tak boleh baca buku fantasi macam Twilight ke apa ke, sebab aku ni realist.. Sebab kalau aku dah terberfantasi nanti makan tahun baru nak kembali ke dunia nyata..

Sekarang musim orang buat blook, blog yang dijadikan buku.. Aku suka sorang mamat ni punya blog and dia dah ada blook.. Dia cakap boleh beli kat PTS Publications. Aku ada nampak PTS ni punya banner kat Kerch punya blog.. Tak taula dia kerja situ ke apa ke.. Process membelinya senang. Dia siap hantar guna pos laju berinsurance.. Yang aku nak puji sekarang ni.. diaorang bagi aku discount, balut buku tu elok², lepas tu bagi aku free bookmark.. Bukan satu, tiga sekali.. Inila perkhidmatan yang boleh buat pelanggan suka.. Syabas PTS Publications. Link : http://www.pts.com.my/
________________
Sekarang hidup aku ni mengengang kisah lama je.. Sebab? Facebookla.. Everyday terjumpa kawan lama lepas tu macam memory tu datang balik.. Mengelamun je aku.. teringat..
________________
Ok esok aku exam, as usual, doakan aku berjaya..

Radio dan Tanda² Anda Sudah Tua.. (Menuju ke Umur 30)

Khamis lepas aku dengar radio Hot FM dalam kereta Amir, masa tu dah nak Zohor, so adala tazkirah

"Assalamualaikum...

Saya Dr Izi Haji Yahya ingin menyampaikan tazkirah pada hari ni.. (dah habis baca tazkirah) Ok.. Assalamualaikum dan selamat beramal".

Korang bayangkan bebetul lepas dia cakap selamat beramal tu, sedetik lepas tu DJ tu mainkan lagu Dont Cha, Pussycat Dolls..

Yeah (ahh)
Oh, we about to get it just a lil hot and sweaty in this muthafucka (oh, baby)
Ladies let's go (uhh)
Soldiers let's go (dolls)
Let me talk to y'all and just you know
Give you a little situation... listen (fellas)

Itu adalah benda yang paling tak sensitif sekali. Bayangkan lelaki tulen macam aku ni rasa macam nak insaf tetiba datang lagu syaithon macam ni yang terus menggambarkan beberapa perempuan seksi.. Iman aku tak kuat..
___________
Pagi tadi aku dengar radio, ada contest.. Dari berpuluh ribu soalan orang tu tanya, dia dapat jawab satu je.. Yang lain sampai penat DJ tu repeat soalan bagi clue, still tak dapat, so aku rasa macam sialan aku tukar radio lain yang mana si Lan Santana call dari Perlis..

"Saya sugguh gembira sebab pada hari pertama tahun 2010 saya dapat cucu lelaki pertama.. Sayang cucu Tok Wan.. Panggil Tok Wan takpe.. jangan nanti panggil.. Hai Wan..." What the fuck???

Aku tukar channel lagi.. Kali ni aku tukar BFM 89.9 Biarla bosan diaorang cakap pasal economy ke apa ke janji tak merepek.. Lagu² kat sini sesuai dengan jiwa aku..

Azam 2010

Tahun 2009 takde review, sebab hidup aku macam biasa.. Ohh tapi aku takde sakit-sakit macam tahun 2008.. Ya Allah, yang aku kena chicken pox and sakit gigi tu tahun 2008 rupanya.. Cepatnya masa berlalu..

Apa pun, azam aku tahun ni satu je.. Aku nak sihat dan kurus.. Nak bersenam.. Seminggu sekali bawak basikal pun jadi.. Fitness ok, kurus sikit, perut tak buncit okla.. Kalau nanti ada orang panggil interview ke apa ke.. elokla sikit rupa aku.. And aku rasa macam dah lama jugak takde perempuan check me out bila kat restoran ke 7-11 ke.. Wahahahaha...