Thursday, June 07, 2012

Ikan Rebus

Gambar ambil dari sini - http://www.fdhelina.com/2011/02/rupa-ikan-kembung-rebus.html
Ikan rebus ni dari kecik lagi aku dah makan. Biasanya kalau pergi pasar besar Teluk Intan atau Slim River je ada jual yang elok-elok mak bapak aku beli. Sekarang senang, dekat Giant pun ada.

Aku suka sebab rasanya memang sangat sedap dan yang best terus goreng je tak payah nak siang cuma masa makan jaga-jaga je lah. Paling sedap makan dengan nasi goreng.

Aku teringat jugak dulu, kalau pergi pasar Teluk Intan tu mesti bapak aku beli daging cincang dan mak aku akan buat kari. Sedap!

7 comments:

Malina Mat Wazip said...

Org baru mkn Kari daging cncang mak mggu lepas..dia beli kt tluk intan..

Che Ta said...

aaaaaaa i like!!
siries makanan paling sedap ikan rebus goreng+nasi panas+sambal belacan.. makan dgn kicap je pun koman2 2 pinggan ambo soghe hehe

pizli said...

Na - Tak guna! Haha..

Che Ta - Betul betul.. Hehehe..

Malina Mat Wazip said...

haha..orang makan kuih putu, ayam kurma, roti canai dengan kari daging cincang tu..ape lagi ye..pengat pisang..hahahaha..mak cakap bio anak orang tak jelejeh air liur nanti..=p

pizli said...

Melampau!

himawari said...

oh, saya suka ikan ni dimasak lemak campur belimbing buluh.. gabungan masin + masam + lemak, pergghh.. meletop! pastu nak nak ada pulak lawannya sambal, tak kira la sambal belacan ke, sambal tumis ke..

sebab tu payah nak kurus.. hahahaha..

pizli said...

wah recipe baru ni. haha..