Tadika, Nursery Dan Kerja Sosial

Hari tu aku ada buat kira-kira andaikata aku bukak nursery atau tadika berapa income yang aku boleh dapat. Andaikata tadika aku takde brand dan takde cawangan aku rasa pendapatan aku setakat dapat pendapatan dengan business sendiri dan tak kerja bawah orang je lah.

Begitu jugak nursery. Katakan seorang budak RM300 dan ada 20 orang budak baru dapat RM6000, sewa rumah, gaji pekerja, makan minum, bil api, air aku rasa end up tinggal separuh je pendapatan untuk owner.

So kesimpulannya di sini, aku anggap nursery tadika ni lebih kepada khidmat masyarakat dan kerja social jugak lah. Maybe RM300 untuk seorang budak tu pada kita mahal tapi sebenarnya takdelah banyak mana pun pendapatan owner nursery tu.

Jangan salahkan nursery, salahkan kos hidup yang sangat tinggi zaman ni.

3 comments:

Che Ta said...

ye lah.. mcm nursery budak2 ni, time cuti sekolah mmg diorang je lah budak2 yg ada, itu pun dah tinggal 2 sbb lagi 2 dah pandai ikut tok balik kg,
nursery ni pulak stail bayar awal bulan,kot bulan depan rasa tanak hantar takpayah byr.. so just imagine income pada musim camni mmg merudum la, yet stil kena bayar sewa rumah shj dah 1k - 1.5k, gaji pengasuh, bil2..
yuran mengasuh anak saya cuma 700..
yes kesian, tp kalau dia dok berkira je dgn saya mmg nk cari taska lain tahun depan hehe

marie said...

pizli...saya pernah jugak buat kira-kira macam awak buat nih..memang rasanye tak banyak untung bersih yang nursery dapat....sebab saya tengok akak tuan punya nursery anak saya dulu, kereta pun still pakai proton first edition dulu...yelah, dgn sewa rumah, gaji pengasuh (3 orang), api air, makanan budak2...berapa yg tinggal...dah lah bahan basah makin mahal kan..anak say pulak jenis kuat makan..aduhlah...

tapi saya paling suka akak ni, sebab dia jaga anak2 bagus..tapi sayang tukar ke Nilai, so anak2 duduk kat nursery lain...lepas tu anak2 saya dok kat umah orang....syukur dpt pengasuh yang amat baik sampaikan skrg pun, bebudak tu nak pi umah pengasuh tu...he he he...

Kesuma Angsana said...

setuju & mmg susah nk dapat pengasuh yg bagus skang ni!