Prestasi Bolasepak Malaysia Dan Kaitan Dengan Masyarakat Sekeliling Dari Sudut Yang Lain


Selain untuk menggembirakan rakyat, pasukan Malaysia juga perlu menang untuk beberapa pihak lain. Andaikata dalam satu tournament Malaysia menang dan dapat pergi ke peringkat tinggi sikit adalah dalam 5-7 games yang bakal dilalui.

Tahukah anda selain kita orang biasa, peniaga-peniaga lagilah berharap Malaysia menang sebab ini adalah masa untuk diaorang buat duit. Jersi contohnya, satu Malaysia nak beli, kalau ada banyak games, team kuat, semua orang nak ada satu walaupun jersi imitation. Dan segala macam merchandise, air horns, burger yang extra mahal, air sirap yang extra mahal, masa ada game je lah diaorang boleh buat duit. Memang extra mahal tapi kita terima je lah. Janji tak sakit perut sudah.

Kalau Malaysia kalah semua stop. Jersi dah tak boleh jual lagi, or kalau boleh jual pun dah tak rancak dah. Merchandise dah tak boleh jual. Bisnes burger untuk buat duit lebih pun terus tutup.

Berbalik kepada bolasepak Malaysia itu sendiri, sekarang Johor contohnya panggil semua player yang kuat main dengan diaorang. Bayar mahal. Kita tak boleh salahkan sesiapa. Kareer bolasepak tak lama, by umur 35 dah pencen dah kut. So masa inilah nak buat duit.

Impactnya mungkin kita tak nampak sangat tapi bila ada satu dua team yang boleh offer gaji tinggi ramai player akan up kan game masing-masing supaya dapat masuk team yang kaya ni. Bak kata Nassir, so nanti kualiti bolasepak pun meningkat sebab orang nak main bagus-bagus, nak pikat team kaya, nak dapat main dekat luar ke apa ke. Dan harapnya masa itu nanti team Malaysia jadi lebih bagus.

Dan mungkin juga semua team cari fund bebanyak dan only top players je dapat masuk sebab gaji mahal so jadi ramai player yang bagus-bagus satu Malaysia. Team semua kuat, stadium sentiasa penuh, semua orang ada bisnes, jersi pun laku.

Ok sekian terima kasih.

2 comments:

zamdee said...

setuju bab tu, kita yg tak main bola pun, nak kerja gaji yg berbaloi.. kalau berlebih, syukur..

cuma kalau keje biasa, wat silap, yg akan maki tak ramai..

tp player bola, main teruk, sume yg tgk akan maki.. itu satu game, kalau whole season, haru!!!

cuma kena terapkan, player Islam, wajib tutup aurat.. nak ajak anak gadis tgk bola pun selesa..

Pizli Mat Wazip said...

zamdee - Haha, patut sponsor pun mainkan peranan, bagi tights panjang ke. Mana tau yang boleh up kan performance. Sambil lebih bagus tutup aurat sekaligus. Manalah tau kut ada kan.