Uniform Sekolah

Aku baru tersedar salah satu sebab aku macam "kering" sangat bulan ini ialah sebab bayaran sekolah anak-anak dan buat aku terfikir tahun depan Umar darjah satu nak kena beli uniform. Bila dingat-ingat uniform sekolah aku dulu ada 2 pasang je. Bukan dibasuh pun hari-hari, tapi recycle pakai dua hari. Dan aku takde masalah pun walaupun fikir-fikir balik punyalah berpeluh bagai baju² aku tu.

Dan aku yakin 90% orang Malaysia ni pun mesti macam aku jugak. (confident je aku 90%)

Tapi aku tak tau kenapa dah jadi ayah ni aku rasa macam takkan nak beli 2 pasang je kut? Mesti kotor semua nanti. Tapi sambil tu aku ingat balik dulu aku ada 2 pasang dan takde masalah apa pun.

Anak korang semua berapa pasang? Dua? Tiga? Lima?

6 comments:

zamdee said...

2 sebab diwajibkan..

nur marina said...

anak2 saya, saya beli 3 kemeja/person, 2 seluar/person...cukup sebab 2 hari sekolah depa pakai baju sukan...:)

Che Ta said...

saya beli 5 utk seok kebangsaan dan 3 utk sekolah kafa
sebabnye..jumpa baju murah giler!! hahahahhaha
mmg dasar kedekut sgt la kalau baju selai lima ringgit pun nk berkira dgn anak kan..
my tips:
masuk bulan nov dah boleh setat riki tempat baju sekolah murah, boleh banding harga, ataupun boleh beli sikit2, at least by bulan januari tu kurang2 dah ada 3 pasang.. yeah another blogpost will folow hahaha

Anonymous said...

che ta...kat mana baju sekolah yg murah tu?

pizli...aku dulu baju sekolah selai je. tu pun bukan tiap tahun. selagi tak sendat tak senteng pakai la yg tu. lagipun baju sekolah adik-beradik aku tak penah koyak. sekolah agama recycle je baju lama tahun2 lepas. tak pun pakai baju sekolah lama kakak punya. kalau kotor sgt/kena ujan lepas cuci guna mesin gantung dekat kipas. esok paginya iron la berasap2 sbb tak bape kering =P lepas balik sekolah gantung balik elok2 supaya tak jadi belacan. tapi tetap mcm belacan gak sbb aku blk jln kaki. peluh sah2 melekat.

naik sekolah menengah pun 1 je baju tak penah ganti pun 3 tahun. dah masuk sekolah asrama baru dpt 2 baju baru sbb uniform sekolah lain. lagipun kalau kotor cuci tgn mana sempat kering 1 hari. dpt le 2 helai.

yes dulu mmg aku nampak comot. bkn org senang lagipun. sekolah rendah aku tak penah fikir pun. yg penting ada baju gi sekolah. tapi naik sekolah menengah mmg rasa rendah diri la jugak bila uniform sekolah lusuh & naik kuning. dulu self confident aku mmg rendah sgt.

tapi aku still ada rasa happy sbb walau bdk comot tapi still boleh jadi top student. tu yg bdk baju cantik takleh celen =P

eh pjg lak komen. tapi bila kenang blk mmg aku menangis. agaknya tu yg buat aku skrg berhati kental. eh tapi skrg roda hidup aku berada di bwh. tgh fikir mcm mana nak naik ke atas semula.

-saje nak guna nama anon-

Kesuma Angsana said...

tg kering juga ni hehehe dgn 3 anak yg bersekolah...

Che Ta said...

cik anon,
rezeki saya terjumpa kat caferour kt damansara, tu pun dah tak dak saiz, amik one size bigger nasib muat.cap 'vertino', pegi c4 lain takde pulak ofer camtu! baju sekolah agama tu ter'serempak' masa pegi daftar anak sekolah last day. derang lelong sepasang rm10. cap permai.
malas lah nk beli canggih manggih bagai, selai baju canggih tu dah buleh dpt sepasang