Perihal Mencari Kerja Baru Untuk Adik-Adik Bahagian 50

Biasanya bila dah masuk umur macam aku ni 30an kita macam dah dapat company yang sesuai atau dah dapat menyesuaikan diri dengan company tu. Katakan masa muda dulu, tak puas hati sikit cari kerja, tengok ada peluang lebih sikit pergi. Bila dah berkeluarga, dapat company yang "sesuai" kita cubalah kekal dan blend in dan lama-lama semua masalah-masalah kecik kita dapat tolak ke tepi. So kerja lama sebab selesa. Kawan-kawan yang boleh pakai pun dah jumpa. Ada yearly increment, ada bonus sesikit cukup. Anak-anak cukup makan, Alhamdulillah.

Jadi bila nak mencari kerja lain kita kena jadi lebih overly cautious. Perkara pertama ialah jenis kerja yang kita akan buat di company yang kita apply tu. Kerja tu mestilah lebih menarik dan mungkin sedikit mencabar. Kerja tu mesti buat kita belajar benda baru.

(Macam kerja yang aku apply hari tu memang ada semua benda ni dan aku akan sedikit depressed kalau tak dapat sebab projek yang diaorang nak buat memang sangat exciting and interesting.)

Perkara keduanya ialah gaji. Gaji mesti kena berbaloi. Kira segala benda berkait. Katakan nak gaji RM4000, jangan tengok RM4000 tu je. Tengok berapa tax dia, berapa Socso, berapa KWSP dan berapa yang kita akan bawak balik. Lepas tu, tolaklah hutang, duit minyak tol dan tengoklah berbaloi ke tidak. Kalau beza dengan gaji sekarang dalam RM100 je baik tak payah. Jadi tak boleh target RM4000, kenalah target RM5000 baru dapat beza dengan gaji sekarang dalam RM1100 atau lebih kurang lagi sebab tax lagi banyak untuk gaji yang lagi besar.

Dan kena tengok benefits di tempat baru, adakah lagi bagus daripada company sekarang ni.

Perkara ketiganya ialah kau nak kena start over semua benda lepas ni. Jalan nak pergi kerja dah lain. Tahap kesesakan jalan dah lain. Kena keluar rumah sejam awal ke. Kena cari kawan baru, kena cari kawan nak pergi makan sama-sama yang baru, nak kena sembahyang Jumaat dekat masjid yang baru. Katakan sebelum ni confirm ada parking tepi masjid tapi lepas ni kena berebut pulak, dah jadi beban lagi.

Perkara yang keempatnya ialah perubahan kepada entire familylah. Kalau sebelum ni boleh sengih-sengih hantar anak pergi tadika sekarang dah kena upah van, kena bayar transit ke apa ke. Sebelum ni boleh masak makan malam sekarang dah tak sempat ke contohnya. Dan macam-macam lagilah. Kalau sebelum ni tak boleh masak tapi dengan kerja baru boleh masak baguslah, itu maksudnya kerja baru ni membawa kebaikan dan kesenangan.

Jadinya kena cari yang paling berbaloi, dan bila cakap pasal baloi ni kenalah refer kepada perkara nombor dua iaitu GAJI. Sebab perkara utama kita kerja ni ialah nak dapat duit je. Kalau pasal kerja itu sendiri, tengok perkara pertama yang aku tulis kat atas. Pendek je.

No comments: