Maksud Al Fatihah


Sekarang ini lagu favourite Nawal dan aku rasa suara dia sebijik dengan suara budak yang nyanyi ni. Anyway, ini cara yang senang untuk budak belajar. Dengan lagu.

Bukan untuk budak je, untuk orang tua macam aku juga sebenarnya. And to be honest kalau ada benda yang anak-anak aku tau dan aku tak tau memang aku selamba je tanya diaorang. Sebab banyak yang aku dah lupa.

Ayat 1: “Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”.

Ayat 2: “Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam”

Ayat 3: “Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Ayat 4: “Yang menguasai hari pembalasan”

Ayat 5: “Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan”

Ayat 6: “Tunjukilah kami jalan yang lurus”

Ayat 7: “(yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat”.

No comments: