Nikmat Sekolah Kerajaan Untuk Rakyat Pertengahan

Sebagai orang yang berada di tengah-tengah memang banyak benda yang boleh buat aku naik darah. BR1M tak dapat, income tax kena 11%, rumah PR1MA tak dapat nak beli. Padahal gaji kitaorang lebih sikit je limit daripada yang layak. Berkuburlah cita-cita aku nak ada dua rumah. Pasal tax tu korang imagine ye, gaji aku lebih beberapa ratus je dan terus aku kena tax RM1000++ dan kalau gaji aku kurang sikit aku kena tax dalam beberapa ratus je dan boleh dapat refund dalam RM1000. Memang aku stress sebab lebih dari limit sikit sangat.

Aku bukan golongan pertengahan yang sebenar. Aku sebenarnya orang bawahan yang lebih sikit je.

Walaubagaimanapun negara kita Malaysia ni banyak jugak kemudahannya. Sekolah kerajaan contohnya. Di tadika anak aku kena bayar dalam RM300 sebulan tapi bila dah masuk sekolah kebangsaan takde monthly payment. Syukur kepada Allah. Nasib kitaorang kurang baik sebab takde Sekolah Agama kerajaan so kena masukkan sekolah agama swasta kalau tak kitaorang boleh senyum sebab belanja persekolahan sangat minimum. Memang aku bersyukur dan appreciate benda ni sebab bukan semua bantuan aku dapat. Oh tapi bantuan persekolahan yang RM100 tu dapat jugak hari tu. So macam two in 1 lah nikmatnya.


Anyway ini homework pendidikan seni Umar last week. Macam ini aku suka sebab subject pendidikan seni baru diluangkan sepenuh tenaga untuk buat kerja creative dan bukan subject pendidikan Islam dan matematik disuruh colouring.

No comments: