"Well then son, you've got a condition"

Aku ada masalah yang mana aku bercakap seorang diri. Aku biasanya dalam tak sedar akan create a situation di mana aku akan cakap dengan somebody tapi sebenarnya aku memang tengah cakap sorang-sorang. Aku risau orang nampak aku dan cakap aku gila. Kalau dalam kereta takpe lagi sebab orang boleh ingat aku on the phone or aku tengah nyanyi. Imagine aku tengah jalan-jalan or dalam toilet aku tengah "bersembang."

Nak tau apa lagi worst? Aku tak tau nak cerita dekat siapa masalah aku or nak jumpa siapa nak dapatkan nasihat pasal problem aku ni. Aku tak rasa doktor klinik mediviron boleh tolong.

4 comments:

farra fajima said...

Bro, i think you should consult dengan doktor pakar psikiatri.
Dlu i pun pernah alami semacam you, but i bukan "bersembang"
I mcm suka buat something yg terlampau drastik
I mcm lose control on myself.
Contoh, i pernah cuba lari dari rumah.
Errr

Dan bila consult dgn doctor, doctor kata i terlampau stress
Apa yg jadi tu reflect from the stress.
Sebab i tak mampu handle dah.

Mula2 i consult dgn doktor biasa
Tp i diam je tak berbunyi masa doktor tanya
Pastu my mom mintak doktor tu referkan i ke psikiatri
Dan alhamdulillah
Dgn beberapa treatment dan consultation dengan doctor, i dah okey.

I harap you pergi secepat mungkin.
Ok?

Pizli Mat Wazip said...

Thanks for the nasihat ye. InsyaAllah saya fikir2kan cadangan saudari hehe.

Lord Voldemort said...

Takpe. self medication utk stress. aku tak rasa ko sampai tahap kena jumpa psaikatrik.

Just make sure jgn kasi anak2 nampak atau student cun kat Notts tu.

farra fajima said...

Jgn fikir pasal malu.
Kalau jumpa psikiatri, bkn bermksud kita gila.
Itu semua bullshit.

Kdg2 kita org melayu ni kalau bab sakit fizikal demam selsema patah riuk pandai je nak jumpa doktor.
Tapi once emosi sakit, mentally tercedera, kita jadi malu/teragak-agak pulak.
Stress tu sejenis penyakit emosi yg mmg ada penawar, ada jalan keluarnya.
Doktor tahu apa cara yg sesuai utk kita keluar dari pergelutan kita dgn stress.

Just my two cents.