Ganti MyKad Online

Aku ada masalah yang mana MyKad, IC aku tak boleh di baca. Aku assume kad aku rosak. Dan tersangatlah susah nak pergi ke JPN nak buat yang baru. Takde masa. Tapi jangan risau, sekarang kita dah boleh replace MyKad kita di atas talian.

Silalah pergi ke web address ini: https://mykadganti.jpn.gov.my/

Dan korang kena register. Nanti dapat satu email untuk aktifkan akaun.



Ini selepas kau isi form. 

Kau kena bayar 10 ringgit, nanti kau akan dapat resit ini untuk di bawa masa nak collect tu. Bacala dekat website tu berapa lama. Dekat Kajang dalam 10 hari, Putrajaya sehari je kut.
Manualnya ada di sini: https://mykadganti.jpn.gov.my/manual/manual_myganti_2014.pdf

No comments: