Appraisal & Kerjaya.

Aku dah habis buat appraisal tahun ni. And for once boss aku bebetul ikut industrial/professional standard.

Background aku multimedia. Diploma and degree aku pun dalam multimedia, tapi aku tak creative dan aku tak boleh pergi jauh pun. In video production maybe, tapi aku tak boleh nak korbankan masa untuk duduk dalam creative industry yang mana kerjanya sangat taxing dan aku kena keluar dan balik lambat semua.

Sekarang aku masuk dalam bidang training yang mana aku jaga Learning Management System. Tapi yang bagusnya boss-boss aku dekat sini diaorang exposekan aku ke benda-benda lain. Scope aku jadi lebih besar. Aku diexpose kepada Learning Management as a whole from A-Z. Dan aku juga didedahkan dengan competency dan macam-macam lagi.

Sebelum aku kerja sini aku tak pernah buat data. Sekarang salah satu kerja aku adalah collect, massage and present the data. And I am really good at it. Kira dalam hidup ni kita ada banyak benda yang kita tak diexpose dari awal tapi bila kita cuba kita baru tau yang kita sebenarnya boleh buat benda lain lagi.

So in the end aku dah ada hala tuju yang baru. Aku boleh tumpukan pada Learning Management, Data Mining, eLearning dan aku masih ada lagi kemahiran dalam multimedia dan video production. Dan aku percaya by 40 aku boleh masuk ke management in general. And for once aku ada hala tuju dalam segi kerjaya.

Itupun kalau aku tak dioffer kerja dalam bidang lain. Kalau aku jump kerja dalam masa terdekatt maybe sebab gaji je lah kut regardless bidang apa sekalipun. Haha.

No comments: